Milyen lett az idei OLED televízió képminősége? Hogy szól? Milyen az átalakult kezelés? Megéri megvenni?

Az LG 2021-ben is mindenki másnál több OLED tévével lépett színre, amelyek között már vannak belépő szintű (A1) egyszerűbb modellek épp úgy, mint különleges csúcstévék (G1). Az arany középutat pedig ezúttal is a C-széria, azaz az LG C1 képviseli, amelynek 55 inches verzióját nézhettük meg közelebbről.

Minimalista külső

Az LG-től nem idegen a különféle formai elemekkel való trükközés, illetve az új utak keresése, azonban a C1 esetében maradtak a tradicionális, visszafogott külsőnél. Ez persze egyáltalán nem probléma, teljesen rendben van ez a letisztult, minimalista dizájn, amely bármilyen típusú belső térbe szervesen integrálható. A kávák igen vékonyak, egy síkban vannak a képernyővel, és így kikapcsolt állapotban csak egy masszív, homogén fekete tömböt látunk.

lg c1

A készülékház felül igen keskeny, ami menőn néz ki, kár hogy alul kihasasodik, de hát valahova be kellett pakolni az elektronikát és a hangrendszert. Csatlakozók terén panaszra nem lehet ok, hiszen a készülék a jelenlegi legjobbnak számító HDMI 2.1-ből kapott négy darabot, emellett pakoltak rá három USB 2.0 (az LG valamiért nem favorizálja az USB 3.0 szabványt a tévéin), illetve egy-egy LAN, fejhallgató és optikai portot is.

lg oled tv dizajn

A készülék rendelkezik beépített WiFi-vel, Bluetooth adapterrel, és a fizetős digitális műsorok megnézéséhez szükséges CI+ kártyaolvasó sem hiányzik. A tappancsa stabilan tartja, de a képernyőt sajna forgatni, döntögetni nem lehet.

Kezelés, okostévé

Az LG nem egyezkedett semmilyen külső partnerrel, ellentétben mondjuk a Sonyval vagy a Philips-szel, és inkább saját maga fejlesztett ki házon belül egy okostévé rendszert, amely a lehető legjobban passzol az igényekhez. Ez a webOS, amelyet az idei évre jelentősen átalakítottak.

lg webos

Az új grafikus kezelőfelület kétségkívül sokkal több információt tartalmaz, mint a korábbi, szellős, átlátható megoldás. Viszont tény, hogy emiatt szerintünk nehezebben is kezelhető egy picit, több a felesleges sallang, érdektelen tartalom. Ezzel kapcsolatban egyébként a cég azt ígéri, hogy a mesterséges intelligencia folyamatosan vizsgálja a nézők tartalomfogyasztási szokásait és ennek alapján idővel olyan videók, filmek és appok jelennek meg a főképernyőn, amelyek tökéletesen illenek a felhasználó(k) ízléséhez. Hogy őszinte legyek, ezzel kapcsolatban kicsit szkeptikus vagyok, ilyesmit már más is ígért, és ez eddig sosem jött össze.

magic remote

A rendszer egyébként stabil, összeomlást, fagyást nem produkált, és a sebességre sem lehet panasz. Természetesen magyar nyelven is kommunikál, és az irányításába egész hamar bele lehet jönni azért. A vezérlést megkönnyíti a cég egyik egyedi eszköze, a mozgásérzékelős távirányító. Ez úgy működik mint egy egér, csak nem az asztalon kell mozgatni, hanem a levegőben kell vele kaszálni, és ennek hatására mozog a kurzor a képernyőn. A távirányítón elhelyeztek egy mikrofont, aminek révén a hangalapú keresés is használható, ráadásul ez a funkció a tapasztalataink szerint egészen hatékonyan működik. Elég tehát belemondani a kívánt szót, kifejezést és máris megjelennek a képen releváns találatok.

netti

A modell rengeteg, mintegy 210 darab internetes applikáció közvetlen elérésére ad módot. Ezek úgy működnek, mint ahogy azt már a telefonoknál megszokhattuk: Az appot le kell tölteni, telepíteni, ezt követően csak “kattintani” kell az ikonjára, és máris elindul. E szoftverek között kiemelt arányban találhatóak meg a különféle videós, filmes, és zenehallgatásra szánt alkalmazások. Tehát van Netlix, YouTube, Amazon Prime, HBO Go stb. stb. Ezek futtatása problémamentes, és a kép- illetve hangminőség is rendben van.

Hogy szól?

Az LG hagyományosan a megszokottnál erőteljesebb hangrendszerrel látja el OLED tévéit, és ez alól a C1 sem kivétel. 2.2 csatornás, dupla mélysugárzós kialakítású, a teljesítménye 40 watt, ami hallatszik is, hiszen az átlagos tévéknél egy-két fokkal jobban szól. A basszusokkal még így is szűkmarkúan bánik ugyan, de azért hallhatóak a mélyek is, a dinamika érzékelhető.

Viszont a tisztasággal akadnak kisebb problémák, hajlamos a készülék a finom részeket elmosni. A sztereó hangtérről le kell mondani gyakorlatilag, hiszen ebből nem sok minden hallatszik. Azonban az is tény, hogy zörejek, sistergés, zúgás-búgás nem jelentkezett, tehát a zavaró hanghibáktól megkímélt. Előre beállított hangmódok vannak, és a hangszínszabályozót sem spórolták ki.

lg c1 oled tv

A készülék megkapta az LG saját hangkalibrációs technológiáját. Ez a már említett távirányító, illetve az azon elhelyezett mikrofon segítségével képes arra, hogy a szoba egyik meghatározott pontjára (értelemszerűen ahol a távvezérlő van) fókuszálja az ideális minőségű hangzást. Olyan őrjítő különbségre nem kell gondolni, de tény, hogy miután bekapcsoltam ezt a funkciót, más lett a megszólalás. Itt érdemes megemlíteni azt is, hogy az LG C1 képes együttműködni a Bluetooth audio cuccokkal, azaz képes rájuk vezeték nélküli úton kilőni a hangot mondjuk egy fejhallgatóra, fülesre vagy hangszóróra, ami azért igen hasznos lehet.

Képi világ

És ezzel el is jutottunk a lényeghez, hiszen csodafunkciók, nagy varázslások ide vagy oda, azért egy tv megítélése szempontjából még mindig a képminőség a legfontosabb tényező. E téren a vállalat korábbi tévéi igen jól teljesítettek, így az lett volna a meglepő, ha itt hibáztak volna. De erről szó nincs. A saját fejlesztésű panel és 4. generációs Alpha9 képfeldolgozó processzor tökéletesen végzi a dolgát. Az OLED eljárás sajátossága, hogy minden egyes képpontban egyedileg szabályozható a fényerő, ami ki is kapcsolható és nincs szükség állandó háttérvilágításra.

E megoldás számos előnnyel kecsegtet: Ilyen például, hogy lehetséges a hibátlan, tökéletes mélyfekete visszaadása, a kontraszt pedig végtelen lesz. Mivel nincs konstans LED világítás, ezért a csúnya fátyolossággal sem kell számolni, az árnyalatok pedig szó szerint mintha belülről ragyognának. A tónusok tényleg nagyon szépek, természetesek, a colorimeter műszerrel végzett mérések alapján a színtér lefedettség eléri az sRGB színtér 145 százalékát (145,6 %), és a színpontosság is kiváló. A képi világ tényleg fantasztikus, e téren jelenleg ez a világ egyik legjobb tévéje. Még totálisan homogén tartalmak esetén sem fedezhető fel az úgynevezett clouding effekt, amikor is foltok bukkannak fel a kijelzőn, ami azt jelenti, hogy az elektronika megfelelően vezérli a fényerőt.

lg c1 oled tv

A mozgásmegjelenítés pazar, semmilyen durva hibát, szaggatást, akadást, szellemképet nem tapasztaltunk. A készülék megkapta a BFI (Black Frame Interpolation) technológiát, amely fekete képkockákat pakol be a valódiak közé. Ettől elvileg folyamatosabbnak érezzük a mozgást, de mivel enyhe vibrálást okoz, ezért gyorsan ki is kapcsoltuk. Hasonlóan működik a TruMotion, azzal a különbséggel, hogy ott virtuális képkockákat számít ki a processzor. Ott nincs vibrálás, viszont egy kicsit szappanopera-szerű lehet a végeredmény, szóval érdemes ezzel óvatosan bánni.

oled

A modell 4K felbontású, a részletességre tehát nem lehet panasz. A maximális fényerő kb. 980 nit a méréseink szerint, ami azt jelenti hogy a nagy dinamikatartományú anyagokat is vissza tudja adni, de tény, hogy e téren a rivális QLED televíziók jobban teljesítenek. Sokat játszottunk a készüléken, de ghostingot és beégést nem tapasztaltunk. Ez köszönhető annak is, hogy a televíziót különféle védelmi mechanizmusokkal (pl. pixeleltolás) is ellátták.

Gaming

A tv maximális képfrissítési rátája 120 Hz, azaz a megszokott hatvannál kétszer több képkockát képes a kijelzőre pakolni. Ennek egyelőre csak a játékok során van jelentősége, de ott igen fontos lehet. Ezáltal gyorsabban kerülnek ki bizonyos képi információk a felhasználó elé, ami adott esetben akár döntő is lehet. Emellett a látott kép is folyamatosabbnak tűnik.

lg c1 gaming

Emellett a készülék támogatja a FreeSync és G-Sync nevű eljárásokat, amelyeknél dinamikusan változik a képfrissítési ráta a képi jeltől függően, amivel megelőzhető a zavaró képtörés, és az egyes képkockák duplikálódása, ami zavaró akadást eredményezhet ritkán. Egy Xbox Series X segítségével, azaz a világ jelenlegi legerősebb játékkonzoljával próbáltuk ki, és a dolog tényleg működik. Egyértelműen van értelme ezen szolgáltatásoknak, jobb lesz a játékoknál a képminőség.

Ár

LG C1: 520 000 forint – 630 000 forint. Mint látható jelenleg elég nagy a szórás. 630 000 forint sem túlárazott a tudásához képest, az 520 000-es árcédulával pedig bomba vétel egy szintű tévéért.

Kinek ajánljuk – LG C1

– OLED tévében gondolkodik
– Tökéletes képminőségre vágyik
– Játékra keres tévét
– Netflix, HBO Go mellé keres tévét
– Fontos a hibátlan fekete, a végtelen kontraszt

Kinek nem ajánljuk – LG C1

– Olcsó tévében gondolkodik
– Irodai alkalmazások futtatásához keres tévét
– 0-24 órában állandóan működtetné a készüléket

Még több információ az LG C1 televízióról a termék hivatalos weboldalán