A kormány utasítására a távközlési szolgáltatók határozatlan időre felfüggesztették a Twitter működését Nigériában, miután a mikroblog-szolgáltató agresszív viselkedésre hivatkozva törölte a nigériai államfő egyik bejegyzését. 

A nigériai kormány pénteken jelentette be, hogy határozatlan időre betiltják az országban a Twitter működését. Lai Mohammed tájékoztatási miniszter azzal indokolta a lépést, hogy „a platformot rendszeresen olyan tevékenységekre használják, amelyekkel veszélyeztetik az ország integritását” – írja a BBC.

A felfüggesztés előzménye, hogy a Twitter korábban törölte Muhammadu Buhari államfő bejegyzését, amelyben a politikus megfenyegette azokat a szakadár erőket, amelyek szerinte felelősek a kormányzati épületek megtámadásáért Nigériában. A vezetőségnek már egy korábbi alkalommal is meggyűlt a baja a Twitterrel, zokon vették ugyanis, amikor az amerikai cég nem Nigériában, hanem a szomszédos Ghánában nyitotta meg első afrikai irodáját. Lai Mohamed szerint ennek az volt az oka, hogy a Twitter hagyta magát befolyásolni olyan téves médiahírek által, amelyek szerint tavaly a hatóságok szétverték a tüntetéseket.

twitter nigériában
Muhammadu Buhari államfő Fotó: BBC

Nigéria a világ hetedik legnépesebb országa, Afrikában pedig az első, 201 millióan lakják, és mint sok más országban, itt is a közösségi médiát használják a tüntetések szervezésére, továbbá arra is, hogy például pénzt gyűjtsenek a rendőrségi visszaélések károsultjai számára.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!