Azonnal töröld ezt az appot, mielőtt baj lesz

A Kaspersky kiberbiztonsági cég kutatói egy WhatsApp alkalmazásnak tűnő kártékony programot fedeztek fel a Google Play áruházban, amely extra tartalmakkal igyekszik magához csalogatni a gyanútlan felhasználót. 

Bár a Google sok időt és energiát öl a Play áruház biztonságossá tételébe, időről időre felbukkannak olyan fájlok, amelyek kijátszva az alkalmazásbolt biztonsági rendszerét, több millió felhasználót károsítanak meg. A csalók a legkülönfélébb eszközökkel igyekeznek lépre csalni az áldozatokat, például egy jól ismert alkalmazás utánzásával hamis appokat hoznak létre, amelyekben rosszindulatú fájlokat rejtenek el.


A Kaspersky által nemrégiben felfedezett program egy módosított WhatsApp alkalmazás, amely a telepítés során a Trojan Triada nevű vírussal fertőzi meg a készüléket. A szóban forgó kártékony app a FMWhatsApp, amely az eredeti alkalmazáshoz képest extra tartalmakkal igyekszik magához csalogatni az áldozatokat, hogy később fizetős szolgáltatások letöltésére vegye rá őket. A rosszindulatú szoftver hozzáférést kér az sms-ekhez, így próbál hozzájutni a felhasználó készülékére érkező megerősítő kódokhoz.

Mivel a malware-ek írói nem feltétlenül az új appokra összpontosítanak, hanem a már meglévőek népszerűségét igyekeznek meglovagolni, a Kaspersky azt javasolja, hogy a felhasználók óvakodjanak az ismert és legális alkalmazások módosított változataitól, ha pedig mégis letöltöttek egy kamu programot, akkor ellenőrizzék az előfizetőseiket és mihamarabb töröljék a problémás alkalmazást a mobiljukról.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?