Xiaomi tv vásárlás: Megéri ilyen készüléket venni? Mit várhatunk a cégtől? Jók a készülékek?

Xiaomi és a tévék

A nagyjából egy évtizede alapított Xiaomi a telefonokkal alapozta meg a sikereit, de a cég viszonylag hamar nyitott más termékcsaládok irányába. Így a holding célkeresztbe állította a szórakoztatóelektronikai szektort is, és értelemszerűen egy ideje már a televíziókat is beemelte kínálatába. A Xiaomi tévék itthon is elérhetővé váltak, és tudjuk, hogy sokakat érdekel a dolog, hogy milyenek a vállalat készülékei, megéri-e ilyen terméket venni.

XIAOMI TV VÁSÁRLÁS

Az olyan feltörekvő kínai cégekkel, mint a TCL vagy a Hisense, ellentétben a Xiaomi nem egy “tévés vállalat”, tehát alapvetően nem erre a termékcsaládra fókuszál. Sokkal inkább egy “telefonos vállalat”, aminek vannak tévéi is. Nincsenek saját üzemeik, a készülékeik bérgyártásban készülnek, és a fejlesztő központjuk sem olyan nagy, mint a másik két konszern esetében.

XIAOMI TV VÁSÁRLÁS

Viszont egy megbízható cégről van szó, amelynek van rendes hazai képviselete, és ha hivatalosan, hazai kereskedőtől vesz valaki készüléket, akkor a jótállással sem lehet probléma. Maga a cég ugyebár globálisan brutálisan erős, a gazdasági háttér igen stabil. A termékeik minősége a tapasztalataink szerint megfelelő, nem nagyon találkoztunk még olyan Xiaomi televízióval, amivel különösebb bajok lettek volna, attól nem kell tartani, hogy füstölni kezdene, vagy katasztrofális lenne a képminőség, esetleg baj lenne a hangzással. A Xiaomi modellek Android TV okostévé rendszerre épülnek, aminek mi nem vagyunk elsőszámú rajongói. Az oké, hogy rengeteg az app, de a Google által fejlesztett platform még mindig sokszor instabil, és belassul.

Menő?

A cégnek van már OLED tévéje, azonban ez itthon nem érhető el. Magyarországon a csúcsot Q1 kvantumpontos modell jelenti, azonban ez is csak nagyjából a harmadvonalhoz elég a felső kategóriában. Hagyományos Direct LED, azaz nem MiniLED háttérvilágítású, és fényereje, kontrasztja, betekintési szöge, valamint színgazdagsága és színpontossága is elmarad a jelenlegi legjobb televízióktól.

XIAOMI TV VÁSÁRLÁS

Ez viszont az árán is meglátszik. Ez a készülék nagyjából az LG belépő Nanocell, vagy a Samsung szintén belépő QLED tévéivel van egy szinten képminőség terén. 120 Hz-es panellel rendelkezik, de a mi infóink szerint a dinamikusan változó képfrissítési ráta funkciót nem támogatja, ezért játékra sem a legjobb megoldás. A Q1E változat pedig csak 60 Hz-es, annál pedig pláne vannak jobb megoldások, ha játékra kerül a sor.

XIAOMI TV VÁSÁRLÁS

Emellett itthon még a P1 nevű modell érhető el, ami egy tipikus (alsó)középkategóriás modell. 4K felbontású, ám hagyományos LED LCD technológiára épül, a fényereje nem túl magas, emiatt a HDR nem annyira látványos. Ennél is be kell érni 60 Hz-vel, és a dizájn is totál átlagos a két kis oldalsó tappancskával.

Még nem telefon

Nem tudjuk, hogy mik a Xiaomi tervei a tévés fronton, de egyelőre az biztos, hogy ez a szektor még nincs egy szinten a telefonos ágazattal. Ott ugyanis már vannak kétségkívül topkategóriás modelljeik, ezt pedig a televíziókról még nem mondhatjuk el. És drágának semmiképp sem nevezhetnénk a Xiaomi tévéket, de az tény, hogy olyan sokkolóan jó ár/érték arányról nem számolhatunk be, mint ami a mobiljaikat jellemzi.

Szóval tömören és röviden a Xiaomi tv vásárlás kapcsán:

A cég háttere kegyetlenül stabil
A márka nem ciki, de tévés fronton nem is menő
Nem égő ilyen terméket vinni
Toptévéik még nincsenek
Játékra nem a legjobbak a Xiaomi televíziók
Van magyar képviselet, ami szuper
Android TV-re épülnek a készülékeik

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!