Élőben is bemutatkozott Ameca, a szuper realisztikus robot

A nemrég lezajlott CES 2022-es kiállításon élőben is megmutatta magát Ameca, a brit Engineered Arts fejlesztői által tervezett új humanoid robot. 

Bár a világjárvány sok iparágat a padlóra küldött, bizonyos ágazatoknak kifejezetten jót tett a fennforgás. Az érintésmentes megoldások és az automatizáció előtérbe kerülésével a humanoid, vagyis emberszerű robotok fejlesztése is felgyorsult, a cégek egymást túllicitálva mutatják be saját modelljeiket, amelyek bizonyítják, hogy valóban az emberszerű robotok kora következik.


Az Engineered Arts által fejlesztett Ameca nevű robotról már korábban is lehetett hallani, a fejlesztők már több videót is közzétettek arról, hogy milyen félelmetesen emberszerű reakciókkal képes reagálni Ameca a környezetére. A cég a világ legnívósabb technológia kiállításán, a Las Vegas-i CES-en élőben is megmutatta a gépet, amely időközben a beszéd képességét is megkapta az alkotóktól.

Ameca az emberi mimika és érzelemkifejezések szinte teljes tárházával rendelkezik, és lényegében majdnem úgy artikulál, mint egy valódi, hús-vér ember. A mérnökök korábban úgy jellemezték, mint egy “tökéletes humanoid robotplatformot az ember-robot interakcióhoz“.

Nem Ameca ugyanakkor az egyetlen, amelyen a a cornwalli székhelyű cég dolgozik: Mesmer megalkotásánál a teljesen emberi csontszerkezet, bőrszerkezet megformálására helyezték a hangsúlyt a készítők, miközben kétségkívül látványos és néhol félelmetesen emberszerű arckifejezéssel ruházták fel a robotot.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?