Kínai propaganda szövegre bukkantak a Google Térképen

Nem kevés idejébe telhetett valakinek, hogy a világűrből is látható legyen az a kínai propaganda üzenet, amelyet nemrégiben egy Google Térkép felhasználó is felfedezett.

A szokatlan üzenetet a Redditen posztolta ki egy angolul beszélő felhasználó, segítséget kérve, hogy mit jelenthet a kínai szöveg. A bejegyzéshez számtalan komment érkezett, többek között olyanok is válaszoltak, akik beszélik a kínai nyelvet. Szerintük a szöveg propaganda üzenet.


Az egyik hozzászóló elmondása szerint helyesen valahogy így lehetne lefordítani a szöveget: „Hűséges Mao elnökhöz” vagy „Mao elnökhöz hűséges„. Egy másik kommentelő megerősítette ezt, mondván az első szó valóban hűséget jelent.

A „nagy kormányos” elnevezéssel illetett Mao Ce-tung 1949-től haláláig, 1976-ig állt Kína élén, személye a ma napig erőteljesen vitatott. A Kínai Népköztársaság teljhatalmú vezetője által létrehozott eszmét, a maoizmust a marxista–leninista eszmeáramlatok egyikeként tartják számon.

A Google Térképen felfedezett kínai propaganda szöveg. (Fotó: Reddit/Google Maps)

Számtalanszor előfordult már, hogy valaki keresett valamit a Google Térképen, és valami egészen meglepő dologra bukkant. Volt, aki egy ijesztő, késes bohócot vett észre a digitális térképen, de olyan is akadt, aki a Csendes-óceán közepén talált egy rejtélyes, kisatírozott szigetet. Márciusban például letartóztattak egy férfit, akinek annyi bicikli volt a kertjében, hogy a Google műholdképes felvételen is látni lehetett.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?