Kép: Daily Sabah

Szaúd-Arábia elképzelésében ehhez a hosszhoz 500 méteres magasság társulna, és a gigantikus épület 9 millió lakosnak adna otthont. 

Szaúd-Arábia mérnökei most olyat gondoltak ki, ami még hozzájuk képest is egészen hihetetlen. Ez pedig nem más, mint a “The Line” nevet viselő vízszintes felhőkarcoló, amiben majdnem annyian lakhatnak, mint hazánk lakossága. A projek alapját két, párhuzamosan futó épületsor képezi, melyeket sétányok kötnek össze, miközben függőlegesen bőségesen van hely mezőgazdasági jellegű tevékenységek végzésére.

A vízió szerint ezzel megszüntethető a koszos, szennyezett levegőjű városok által nyújtott negatív élettér, ami nem veszi figyelembe a környezetet. Így egy sokkal fenntarthatóbb, egészségesebb várost tudnának teremteni, ami jobb életminőséget nyújthat. A polgárok minden szükségletüket ki tudják elégíteni úgy, hogy nem kell 5 percnél több időre eltávolodni az otthonuktól. A vízszintes felhőkarcolóban nem lennének járművek, ezért az ilyesfajta emisszió gyakorlatilag nullára csökkenhet. A mesterséges intelligenciának köszönhetően a 200 méter széles épületben a szolgáltatások automatizálása időt és energiát takarít meg. Azt ugyan nem tudni, hogy mivel garantálnák az élhető hőmérsékletet, de az elképzelések szerint saját mikroklímával rendelkezne az objektum, természetes szellőzés mellett. Szintén ígéretes az energia- és vízellátás 100 százalékban megújuló forrásból történő biztosítása, bár egyéb információk erről sincsenek. Összességében tehát az látható, hogy maga az elképzelés egészen grandiózus, és az is jól hangzik, ami a környezetet illeti, de technikai infók hiányában egyelőre nem több, mint egy érdekes elképzelés.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!