40 000 év börtönt kaphat a török kriptogóré

A török kriptotőzsde vezetőjét Albániában csípték nyakon, és ha elítélik, akkor jó eséllyel már nem kerül ki a rácsok mögül. 

Faruk Fatih Ozer, a Thodex nevű török kriptopénz kereskedési platform alapítója és vezérigazgatója jelenleg Törökországnak való kiadatása előtt áll, ahol akár 40 564 év börtönbüntetésre is ítélhetik. Ozert múlt hónapban tartóztatták le Albániában, miután állítólag 2021-ben 2 milliárd dollárnyi befektetői vagyonnal menekült el az országból. Helyszíni beszámolók szerint több mint 40 ezer év börtönbüntetést kérnek Ozer és egy maroknyi más Thodex alkalmazottra. Úgy tudni, a perben huszonegy vádlott ellen folyik eljárás. A Thodex Törökország egyik legnagyobb kriptopénz-tőzsdéje volt, közel 400 ezer taggal és 2 milliárd dollárnyi kriptopénzzel.


Kép: Faruk Fatih Ozer – AB News Fire

Ám tavaly leállt, így a tagok nem férhettek hozzá a pénzükhöz, de Ozer ügyvédje szerint természetesen semmiféle bűncselekmény nem történt. Ettől függetlenül az Ozer elleni vádak között szerepel bűnszervezet létrehozása, informatikai rendszereken keresztül elkövetett csalás és bűncselekményből származó jövedelmek tisztára mosása is. A török hatóságok ezután betiltották a kriptoeszközök fizetésre való használatát, és néhány helyi tőzsde ellen csalás miatt nyomozás indult. Amit pedig az ügyvéd állít, miszerint minden a legnagyobb rendben, nem igazán támasztja alá az, hogy lába kelt 2 milliárd dollárnyi kriptopénznek, és a tőzsde feje Albániába távozott. Persze lehet, hogy ez csak innen nézve tűnik gyanúsnak, és amúgy nem az.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?