Továbbra is nyereséges a Samsung

Három év után újra ott van a Samsung, hogy a harmadik negyedévi nyeresége csökkent. 

A koreai székhelyű vállalat szerdán közölte, hogy a szeptember 30-án zárult három hónapos időszakban 10,85 billió won (7,65 milliárd dollár) volt az üzemi eredménye, ami több mint 31%-os csökkenés a tavalyi év azonos időszakához képest. A csökkenés egy évvel azután következett be, hogy a vállalat története második legmagasabb üzemi eredményét érte el. A bevétel közel 4%-kal 76,78 billió wonra (54,1 milliárd dollár) nőtt. A Samsung talán leginkább telefonjairól és televízióiról ismert, de az elektronikai óriáscég uralja a memóriachipek piacát is, ami a vállalat számára kulcsfontosságú pénzforrást jelent. A memóriapiac azonban 2022 második felében lényegében összeomlott a túlkínálat miatt. A cég félvezető üzletága 23 trillió won árbevételről számolt be a harmadik negyedévben, ami 14%-os csökkenés éves szinten, mivel a magas infláció, az emelkedő kamatlábak és a geopolitikai feszültségek hatásai ártottak a fogyasztói kiadásoknak.


Samsung képfeldolgozó processzor
Kép: Samsung képfeldolgozó processzor – Samsung

A Samsung vezetői hónapok óta pesszimistán tekintenek a chippiacra, és figyelmeztettek, hogy a helyzet nem mostanában fog rendeződni. „Az idei év második fele rosszul néz ki, és jelenleg úgy tűnik, hogy a jövő év sem mutat egyértelmű lendületet a nagy javuláshoz” – mondta szeptemberben Kyung Kye-hyun, aki a Samsung félvezető egységét irányítja és a vállalat társ-vezérigazgatója. A hordozható fogyasztói eszközökben széles körben használt NAND flashmemória ára a TrendForce piackutató szerint a negyedik negyedévben várhatóan 15-20%-kal csökken. Az okostelefonokban és PC-kben használt DRAM chipek árai várhatóan hasonló csökkenést szenvednek el. A fogyasztók körében tapasztalható gazdasági bizonytalanság a vállalat mobil üzletágának nyereségét is rontotta, amely 13%-os növekedést ért el az előző évhez képest, ami az augusztus végén bemutatott új okostelefon-családnak, köztük a Galaxy Z Fold 4-nek és a Galaxy Z Flip 4-nek köszönhető. A teljes okostelefon-piac azonban várhatóan 9%-kal fog visszaesni 2022-ben éves összehasonlításban, jelentette a Canalys elemzőcég a hónap elején.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?