A Sony A95K a japán cég idei csúcsmodellje papíron. Megvizsgáltuk közelről, azaz, hogy milyen a képe, hogy szól, és hogy mennyire felhasználóbarát az okostévé rendszere, milyenek az extrák. Megéri megvenni? Kiderül!

A Sony mindent megtesz azért, hogy továbbra is tényező maradjon a televíziós szektorban, és kiemelt szerepet szánnak a prémium kategóriának. Ezt tökéletesen bizonyítja, hogy az egyik első vállalatként léptek színre kvantumpontos QD-OLED panelre épülő televízióval. Ez a Sony A95K, amely hazánkban is megvásárolható már, és mi is kaptunk egy 65 inches képátlójú tesztpéldányt belőle. Lássuk, mit tud!

Dizájn

A japán cég mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a felső kategóriás televíziói külsejükkel is kilógjanak a sorból. Ez a modell is illeszkedik a sorba, hiszen az ultravékony kávákkal övezett monumentális, minimalista készülékház a szokatlan, asztallapra simuló talppal együtt kifejezetten elegáns összhatást eredményez. Ezen a tévén első pillantásra látszik, hogy egy über kategóriás, drága darab, úgyhogy státuszszimbólumnak is beválhat.

Sony A95K

Kialakítás: 16:9, sík. A legtöbb mai tv ilyen.
Falra akasztható: Igen!
Dönthető/forgatható: Nem. Kár.
Csatlakozók: HDMI 2.1, HDMI 2.0, USB 2.0, LAN, 3,5 mm jack, optikai digitális audió, CI+ 1.4. Van minden, ami ma kellhet.
WiFi: Van. Alap. (2,5 – 5 GHz). Gyors és stabil.

Sony A95K
Bluetooth: Támogatott. Bluetooth 4.2 verzió. Vezérlőeszközök, és hangcuccok is csatlakoztathatóak rá ily módon vezeték nélkül. Ez nagyon hasznos megoldás és jól is működik. A hatótáv nagyjából 20 méter a tapasztalataink szerint és a kapcsolat végig kellően stabil maradt.

Képminőség

Semmibe nem lehet belekötni, e téren jelenleg ez a világ egyik legjobb televíziója.

Panel: QD-OLED. Erről itt írtunk már korábban, röviden annyit, hogy jelenleg ez a (egyik) legjobb képalkotási eljárás manapság.
Felbontás: 4K (3840×2160 képpont), ennél több ma nem kell.

Sony A95K
Színgazdagság: A méréseink szerint a termék az sRGB színtér 176 százalékának lefedését biztosítja, ami jelenleg a világ egyik legjobb eredményének számít. Csak a Samsung QD-OLED tévéje tud hasonlót.
Színpontosság: Fantasztikusak, gyönyörűek, tiszták, természetesek. Megfelelő beállítások mellett a színpontosság kiemelkedő, az átlagos deltaE érték 0,56, ami kegyetlen jó érték.
HDR: Támogatott. HDR10, HLG, Dolby Vision szabványok.

Sony A95K
Fényerő: Maximális fényereje 1754 nit. Kiemelkedően jó, ami a HDR anyagok visszadásánál fontos, hiszen a nagy dinamikatartományú anyagok igen látványosak.
Mozgásmegjelenítés: Gyakorlatilag hibátlan. Semmilyen zavaró anomáliába nem futottunk bele.
Képfrissítési ráta: 120 Hz. Itt írtunk arról, hogy ez miért fontos.
FreeSync: Támogatott. Jól működik. Akit érdekel, hogy ez mit jelent, itt olvashat róla.
Betekintési szög: Hibátlan.
Kontraszt: Végtelen! Ennél jobb nem is lehetne.
Zajosodás: Nincs.
Homogenitás: Megfelelő, foltok nincsenek a képernyőn.
Játékra alkalmas: Igen.

Hang

A modell a cég exkluzív Acoustic Surface Audio+ technológiájára épül. Ennek lényege, hogy a hagyományos hangszórók helyett a képernyőt rezegtetik, és az állítja elő a hangokat. Emellett került bele két darab dedikált mélysugárzó is, így elméletileg minden biztosított a jó megszólaláshoz. A valóságban azért messze nem tökéletes a végeredmény, de a tv termékcsaládban a jobbak közé tartozik.

Oled

Hangrendszer: 2.2 csatornás, 60 wattos, két mélysugárzóval.
Hangerő: Kellően nagy.
Hanghibák: Nincsenek.
Sztereó: Nem az igazi.
Hangminőség: Elfogadható. A basszusok hiányoznak, a dinamika nem az igazi.
Ajánlott külső hangrendszer csatlakoztatása?: Igen. Sajnos.

Kezelés/Okostévé

A modell a külső partnertől vásárolt Google TV okostévé rendszerre épül. Ez pedig messze van a tökéletestől annak ellenére, hogy rengeteg alkalmazás elérését teszi lehetővé, és tartalmaz hasznos extrákat. A rendszer ugyanis lassú, és instabil. Hajlamos beakadni, másodpercekre megáll gondolkodni, előfordul, hogy appokat nem tölt be. Kellemetlen.

androilag

Okostévé: Android 10 alapú Google TV.
Magyarul tud: Igen. Remek.
Alkalmazások száma: Több, mint 7000, de ezek egy része, konkrétan a komplexebb grafikájú játékok nem nagyon használhatóak a gyenge hardver miatt. Mindenesetre az online streaming szolgáltatások (Netflix, HBO Max, Disney+, Amazon Prime Video, YouTube stb. ) nem hiányoznak, és egy tévé esetében ez a legfontosabb.
Extrák: A dobozában megtalálható egy kamera, aminek révén egyszerűen lehet videókonferenciákat lebonyolítani, ez pedig nagyon hasznos lehet. Mint ahogy az is, hogy támogatja a képernyőtükrözést, azaz a kompatibilis mobilok és PC-k kijelzőjének képe átlőhető rá.

Ár– Sony A95K

A Sony A95K (Sony Bravia XR-65A95K) 65 inches változata 1 230 000 forintba kerül. Ez brutálisan sok pénz, majdnem 400 000 forinttal több, a Samsung QD-OLED paneles, egyébként szintén kegyetlenül jó televíziója. Ez egy fantasztikus tv, de kicsit túlárazottnak érzem.

Kinek ajánljuk – Sony A95K

– Csúcstévét szeretne
– Fontos a tökéletes kontraszt
– Számít a lehető legjobb képminőség
– Játszana
– Filmezne
– Státuszszimbólum külsejű televíziót akar
– Sony rajongó

Kinek nem ajánljuk – Sony A95K

– Olcsó tévét keres
– Nem akar OLED televíziót vásárolni
– Fontos a kiemelkedő hangminőség
– Idegesíti a problémás okostévé

Még több információ a Sony A95K televízióról a termék hivatalos honlapján.

Teszt áttekintő
Dizájn
Képminőség
Kezelés
Hang
Ár/érték arány
sony-a95k_tesztA Sony A95K egy fantasztikus képminőséget és korrekt hangzást produkáló, remek dizájnnal bíró tv. De az okostévé rendszere nem az igazi, és jelenleg mindenképpen túlárazott kicsit.