Tud még a Sony világajnok tévét csinálni? – Sony A95K QD-OLED tv teszt

A Sony A95K a japán cég idei csúcsmodellje papíron. Megvizsgáltuk közelről, azaz, hogy milyen a képe, hogy szól, és hogy mennyire felhasználóbarát az okostévé rendszere, milyenek az extrák. Megéri megvenni? Kiderül!

A Sony mindent megtesz azért, hogy továbbra is tényező maradjon a televíziós szektorban, és kiemelt szerepet szánnak a prémium kategóriának. Ezt tökéletesen bizonyítja, hogy az egyik első vállalatként léptek színre kvantumpontos QD-OLED panelre épülő televízióval. Ez a Sony A95K, amely hazánkban is megvásárolható már, és mi is kaptunk egy 65 inches képátlójú tesztpéldányt belőle. Lássuk, mit tud!


Dizájn

A japán cég mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a felső kategóriás televíziói külsejükkel is kilógjanak a sorból. Ez a modell is illeszkedik a sorba, hiszen az ultravékony kávákkal övezett monumentális, minimalista készülékház a szokatlan, asztallapra simuló talppal együtt kifejezetten elegáns összhatást eredményez. Ezen a tévén első pillantásra látszik, hogy egy über kategóriás, drága darab, úgyhogy státuszszimbólumnak is beválhat.

Sony A95K

Kialakítás: 16:9, sík. A legtöbb mai tv ilyen.
Falra akasztható: Igen!
Dönthető/forgatható: Nem. Kár.
Csatlakozók: HDMI 2.1, HDMI 2.0, USB 2.0, LAN, 3,5 mm jack, optikai digitális audió, CI+ 1.4. Van minden, ami ma kellhet.
WiFi: Van. Alap. (2,5 – 5 GHz). Gyors és stabil.

Sony A95K
Bluetooth: Támogatott. Bluetooth 4.2 verzió. Vezérlőeszközök, és hangcuccok is csatlakoztathatóak rá ily módon vezeték nélkül. Ez nagyon hasznos megoldás és jól is működik. A hatótáv nagyjából 20 méter a tapasztalataink szerint és a kapcsolat végig kellően stabil maradt.

Képminőség

Semmibe nem lehet belekötni, e téren jelenleg ez a világ egyik legjobb televíziója.

Panel: QD-OLED. Erről itt írtunk már korábban, röviden annyit, hogy jelenleg ez a (egyik) legjobb képalkotási eljárás manapság.
Felbontás: 4K (3840×2160 képpont), ennél több ma nem kell.

Sony A95K
Színgazdagság: A méréseink szerint a termék az sRGB színtér 176 százalékának lefedését biztosítja, ami jelenleg a világ egyik legjobb eredményének számít. Csak a Samsung QD-OLED tévéje tud hasonlót.
Színpontosság: Fantasztikusak, gyönyörűek, tiszták, természetesek. Megfelelő beállítások mellett a színpontosság kiemelkedő, az átlagos deltaE érték 0,56, ami kegyetlen jó érték.
HDR: Támogatott. HDR10, HLG, Dolby Vision szabványok.

Sony A95K
Fényerő: Maximális fényereje 1754 nit. Kiemelkedően jó, ami a HDR anyagok visszadásánál fontos, hiszen a nagy dinamikatartományú anyagok igen látványosak.
Mozgásmegjelenítés: Gyakorlatilag hibátlan. Semmilyen zavaró anomáliába nem futottunk bele.
Képfrissítési ráta: 120 Hz. Itt írtunk arról, hogy ez miért fontos.
FreeSync: Támogatott. Jól működik. Akit érdekel, hogy ez mit jelent, itt olvashat róla.
Betekintési szög: Hibátlan.
Kontraszt: Végtelen! Ennél jobb nem is lehetne.
Zajosodás: Nincs.
Homogenitás: Megfelelő, foltok nincsenek a képernyőn.
Játékra alkalmas: Igen.

Hang

A modell a cég exkluzív Acoustic Surface Audio+ technológiájára épül. Ennek lényege, hogy a hagyományos hangszórók helyett a képernyőt rezegtetik, és az állítja elő a hangokat. Emellett került bele két darab dedikált mélysugárzó is, így elméletileg minden biztosított a jó megszólaláshoz. A valóságban azért messze nem tökéletes a végeredmény, de a tv termékcsaládban a jobbak közé tartozik.

Oled

Hangrendszer: 2.2 csatornás, 60 wattos, két mélysugárzóval.
Hangerő: Kellően nagy.
Hanghibák: Nincsenek.
Sztereó: Nem az igazi.
Hangminőség: Elfogadható. A basszusok hiányoznak, a dinamika nem az igazi.
Ajánlott külső hangrendszer csatlakoztatása?: Igen. Sajnos.

Kezelés/Okostévé

A modell a külső partnertől vásárolt Google TV okostévé rendszerre épül. Ez pedig messze van a tökéletestől annak ellenére, hogy rengeteg alkalmazás elérését teszi lehetővé, és tartalmaz hasznos extrákat. A rendszer ugyanis lassú, és instabil. Hajlamos beakadni, másodpercekre megáll gondolkodni, előfordul, hogy appokat nem tölt be. Kellemetlen.

androilag

Okostévé: Android 10 alapú Google TV.
Magyarul tud: Igen. Remek.
Alkalmazások száma: Több, mint 7000, de ezek egy része, konkrétan a komplexebb grafikájú játékok nem nagyon használhatóak a gyenge hardver miatt. Mindenesetre az online streaming szolgáltatások (Netflix, HBO Max, Disney+, Amazon Prime Video, YouTube stb. ) nem hiányoznak, és egy tévé esetében ez a legfontosabb.
Extrák: A dobozában megtalálható egy kamera, aminek révén egyszerűen lehet videókonferenciákat lebonyolítani, ez pedig nagyon hasznos lehet. Mint ahogy az is, hogy támogatja a képernyőtükrözést, azaz a kompatibilis mobilok és PC-k kijelzőjének képe átlőhető rá.

Ár– Sony A95K

A Sony A95K (Sony Bravia XR-65A95K) 65 inches változata 1 230 000 forintba kerül. Ez brutálisan sok pénz, majdnem 400 000 forinttal több, a Samsung QD-OLED paneles, egyébként szintén kegyetlenül jó televíziója. Ez egy fantasztikus tv, de kicsit túlárazottnak érzem.

Kinek ajánljuk – Sony A95K

– Csúcstévét szeretne
– Fontos a tökéletes kontraszt
– Számít a lehető legjobb képminőség
– Játszana
– Filmezne
– Státuszszimbólum külsejű televíziót akar
– Sony rajongó

Kinek nem ajánljuk – Sony A95K

– Olcsó tévét keres
– Nem akar OLED televíziót vásárolni
– Fontos a kiemelkedő hangminőség
– Idegesíti a problémás okostévé

Még több információ a Sony A95K televízióról a termék hivatalos honlapján.

 • Dizájn
  (4.5)
 • Képminőség
  (5)
 • Kezelés
  (3)
 • Hang
  (4)
 • Ár/érték arány
  (3.5)
4

Összegzés

A Sony A95K egy fantasztikus képminőséget és korrekt hangzást produkáló, remek dizájnnal bíró tv. De az okostévé rendszere nem az igazi, és jelenleg mindenképpen túlárazott kicsit.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.
További tesztek

Ezeket olvastad már?