Az Xpeng légi elektromos járműve úgy néz ki, mint egy hatalmas játékautó, melynek propellerek kerültek a tetejére.

A cégek szinte egymás után mutatják be saját, repülő autónak titulált légi elektromos járműveiket, melyekkel örökre, vagy legalábbis hosszú időre meg lehetne oldani a forgalmi dugók problémáját. Az Xpeng kínai elektromos autógyártó 2021-ben kezdte el tesztelni az ötödik generációs, X2 névre keresztelt légi autót, amelyet október közepén be is mutattak Dubajban. Nem kellett sokat várni az újabb prototípus megérkezésére sem: az X3 első ránézésre még kissé esetlennek tűnik, ám az előző modellhez képest nagy előrelépés, hogy már nem csak a levegőben, de az úton is képes közlekedni a jármű.

Az X3 első repüléséről készült videón azt láhatjuk, amint az autó fokozatosan elemelkedik a talajról, majd kicsivel több, mint 9 méteres magasságban elkezd lebegni. A jármű ezután szép lassan előrerepül, majd megfordul, és visszatér a kiindulási pontra, ahol végül simán landol.

A repülő elektromos autók sokáig csak a sci-fi filmek kitalációinak tűntek, az elmúlt években azonban nagyon komoly előrelépés történt ezen a területen, jelenleg világszerte mintegy 400 vállalat dolgozik ilyen és ehhez hasonló járművek megvalósításán. Bár az első repülő járművek nagyon drágák lesznek –  így kezdetben csak a társadalomnak egy igen szűk rétege élvezheti előnyeit –, a gyártók többsége azt ígéri, hogy idővel lejjebb fogja vinni az árakat, így a jövőben szélesebb egyre rétegből kerülhetnek ki ügyfeleik.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!