samsung-tv foci vb
Fotó: Samsung

Vasárnap indul a foci vb, mi pedig most annak jártunk utána, hogy mi az, amire érdemes figyelni, ha valaki stadionhangulatra, és hiteles hangokra vágyik!

Jön a foci vb, amit annyi más sporteseményhez hasonlóan rengetegen nem a helyszínről, hanem televízión keresztül követnek majd. A meccsnézésben a legnagyobb szerepet a látványvilág mellett a hangzás játssza. Ha ugyanis egy készülék jól szól, az rengeteget dobhat az élményen, hiszen a hiteles hangok, a szobát betöltő közönségzaj, morajlás, a labda valósághű puffanása, vagy a gyönyörű motorbrummogás tényleg segíthet megteremteni annak az illúzióját, hogy magunk is ott vagyunk a stadionban, arénában vagy versenypályán.

Hagyományos tévék: nem az igazi

Az az igazság, hogy az átlagos audio rendszerrel megtámogatott televíziók hangminősége nem az igazi. Ezekbe ugyanis jellemzően két darab kis teljesítményű, rejtett hangszórót építenek. Ez az integrált szett pedig egyszerűen a fizikai törvényeiből fakadóan nem képes a normális megszólalás megteremtésére.

foci játék

Azonban vannak olyan gyártók, akik tudják ezt, és kínálnak olyan modelleket, amelyekbe extrákkal felturbózott hangrendszer került. Közéjük tartozik a Samsung is, sőt nyugodtan mondhatjuk, hogy e téren a dél-koreai vállalat egyértelműen az úttörők közé tartozik. A cég kínálatában több olyan modell is megtalálható, amely e téren kiemelkedik a termékóceánból. Ezek egyike a Samsung QN95B névre hallgató termék, amely tényleg bitang jól szól, és amelynek segítségével megmutatjuk, hogy mitől szól jól egy televízió, mely tulajdonságokra érdemes figyelni, és milyen extrák jöhetnek nagyon jól.

Hangteljesítmény

Ez a wattban megadott érték arról szolgáltat információt, hogy mennyire erőteljesen képes a televízió megszólalni. Az átlagos modellek 16-20 wattos névleges kimeneti teljesítményt produkálnak. Ehhez képest például az említett Samsung QN95B 70 wattos. Ez pedig azt jelenti, hogy sokkal hangosabb, mint hagyományos rokonainál, azaz a megszólalás lényegesen erőteljesebb.

Csatornák száma

Minél magasabb ez az érték, annál jobban szól a készülék elméletileg. Az átlagos televíziók 2.0 csatornásak, de ez tényleg a kötelező minimum. A Samsung Neo QLED televíziója 4.2.2. csatornás, ami azt jelenti, hogy olyan extra hangszórókat kapott, amelyek révén pontosabb, dinamikusabb, részletesebb hangzás megteremtésére nyílik mód.

Beépített mélynyomók

A jó megszólalás alapját a tiszta, erőteljes, basszus hangok teremtik meg. Amennyiben ezek hallhatóak, erőteljesek, tiszták, akkor a végeredményt dinamikusnak, életszerűnek fogjuk érezni. Amennyiben viszont hiányoznak, akkor a hangzás steril, természetellenes lesz. A hagyományos, szimpla hangszórók a basszusokkal nagyon szűkmarkúan bánnak, de ez a probléma kiküszöbölhető, ha extra, kifejezetten az ilyen típusú hangok előállítására szolgáló, úgynevezett mélyhangszórókat építenek a televíziókba.

samsung tv foci vb

A Samsung QN95B két darab ilyen dedikált basszushangszóróval rendelkezik, ami kőkeményen meg is hallatszik a végeredményen. A mélyek ugyanis remekül hallhatóak, ami a sportközvetítéseknél is igen jól jön. Például ennek köszönhetően érezzük a labdapuffanást, vagy a motorok búgását hitelesnek. És a basszusok segítenek abban, hogy az arénák morajlása, a szurkolók ordítása is olyan legyen, mint amit a valóságban tapasztalhatunk.

Oldalra néző hangszórók

Van ma már néhány olyan televízió, és a QN95B is közéjük tartozik, amelyet elláttak oldalra “néző” extra hangszórókkal. Ezek feladata, hogy kiterjesszék a hangteret, és segítsenek a térhatású hangzás megteremtésében. Ehhez például e televízió a falról visszaverődő hangokat is kihasználja.

Felfelé néző hangszórók

A feladatuk hasonló, mint az oldalsó hangsugárzóké, csakhogy ezek függőlegesen állnak, és a többek között a plafon felé irányítják a hangokat, amelyek így a magasból érik el a nézőket, ami segít a még teljesebb értékű surround megszólalás megteremtésében. Többek között ezeknek köszönhetően válhat elérhetővé az objektumalapú hangszabványok, a Dolby Atmos és a DTS:x kezelése.

Képkövetés

A felső kategóriás Samsung televíziók megkapták a cég egyik exkluzív, egyedi szolgáltatását. Ez az  Object Tracking Sound+, vagy röviden OTS+, amelynél a tévébe épített processzor állandóan vizsgálja a kép- és hangjeleket, és ennek függvényében folyamatosan módosítja az egyes hangszórók, csatornák hangerejét. A cél pedig ezzel az, hogy a néző a képernyő irányából onnan hallja a hangot, ahonnan annak az aktuális tartalom alapján szólnia kell.

Tehát ha például a jobb alsó sarokban a bíró szájába veszi a sípot, a bal felsőben pedig a közönséget látjuk, akkor a bal felső irányából az örjöngést, a jobb alsóéból pedig fütyülést fogunk hallani.

Hogy ez mennyire király dolog, azt nyilván nem kell magyarázni, és ugyebár azt sem, hogy ezt egy hagyományos televízióval nem lehetne összehozni. A két darab rejtett hangszóró ehhez nem elég, de a már említett oldalra, és a készülékház felső részébe épített hangsugárzókkal már bizony működhet a dolog.

A legjobb hang a kívánt pozícióba

Ma már több olyan televízió is akad, amely rendelkezik beépített kalibrációs eljárással. Ennek segítségével a szoba egy kívánt pontjába, zónájába koncentrálható a lehető legjobb minőségű hangzás. Ez a funkció a Samsung QN95B esetében az Audio Spatial Intelligence névre hallgat, és a távirányítóra szerelt mikrofont használja a vizsgálathoz. A beérkezett adatok alapján a mesterséges intelligenciát használó processzor teljesen magától módosítja az egyes beállításokat, így a felhasználónak konkrétan nincs más dolga, mint egyetlen gombnyomással elindítania ezt a szolgáltatást, és minden mást elintéz a tv.

Adaptív hang

Az is a processzor által kínált mágia. A chip ugyanis képes felismerni a beérkező tartalom típusát az audiovizuális jelek alapján, és ennek megfelelően magától változtatja meg a paramétereket, tehát például az equalizer beállításait. Azaz magyarán máshogy fognak szólni a filmek, játékok vagy éppen a sportközvetítések. Ez is alapvetően egy kényelmi funkció, hiszen az a jó benne, hogy a nézőnek nem kell ezzel (sem) foglalkoznia.

Hangprojektor és tv együtt

Itt kell megemlíteni a nagyobb tudású Samsung tévék egyik érdekes, és egyébként kifejezetten hasznos extráját is.  Ez a Q-Symphony technológia, amely képes szinkronizálni a kompatibilis Samsung hangprojektorokat a televízióval. Ennek köszönhetően pedig egyszerre szól a két eszköz, tehát nem némul el a tv azután, hogy rádugjuk a soundbart. Ez pedig értelemszerűen sokkal jobb hangminőséget eredményez, hiszen a tv hangszóróit is a rendszer részévé teszi. A Q-Symphony tényeg egy remek ötlet, és a megvalósítás is jól sikerült, így abszolút hozzáadott értéket jelent, és így a foci vb előtt akár egy vásárlási döntést is befolyásoló tényező lehet.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!