Milyen kamerák vannak a mobilokon, és melyik mire jó? Telefon vásárlás tanácsok!

Mit jelentenek az egyes olyan kifejezések, mint a zoom, ultraszéles, makró, szuper makró, mélység- és főkamera? E kérdést járjuk körbe egy kicsit, hiszen az ilyen infók nagyon hasznosak lehetnek telefon vásárlás során!

A mobilgyártók az elmúlt 10 évtizedben iszonyatos energiákat mozgatnak meg annak érdekében, hogy a készülékeik képalkotás terén is fejlődjenek. Most már világosan látszik, hogy a felhasználók elvárják a készülékeiktől, hogy jó minőségű fotókat, videókat készíthessenek, és sokoldalúan használhassák a terméküket.telefon vásárlás kamerák


Pont a sokoldalúság érdekében kezdtek a gyártók különféle típusú kamerákat építeni a termékeikbe De, hogy az elnevezések pontosan mit takarnak, és mire jók a különféle típusú kamerák, azzal kapcsolatban sokszor kicsit zavaros a kép. Összeszedtük a legfontosabb kameratípusokat, elmondjuk, hogy melyik, mit takar, és konkrét példán is demonstráljuk, hogyan fest az általa készített fotó.telefon vásárlás kamerák

A cikk elkészítéséhez egy Samsung Galaxy S23 Ultra telefont kértünk kölcsön. A dél-koreai cég elképesztő energiákat mozgat meg annak érdekében, hogy a képalkotás terén évről-évre előállhasson valami innovációval. Az említett modell pedig jelenleg az egyik legjobb, legsokoldalúbb telefon, így tökéletes szemléltető eszköz. Korábban már írtunk egy nagyobb cikket arról, hogy az egyes paraméterek (felbontás, rekeszérték stb.), mit jelentenek, úgyhogy azokra most nem térnénk ki külön.

Főkamera

Ez a legáltalánosabb modul, amely minden egyes telefonon megtalálható. A látószöge normális, és hagyományosan ennek a legnagyobb a felbontása, valamint a legjobb a fényérzékenysége, és ez rendelkezik a legtöbb extra technológiával. Azaz ezzel lehet a legjobb minőségű képeket lőni, és ezt is használják a legtöbbször a felhasználók. Sok szoftver, így például a BeReal vagy az Instagram is csak ezt engedélyezi.

Samsung s23 ultra
Kép a főkamerával

Az említett Samsung Galaxy S23 Ultra telefonon a főkamera például 200 megapixeles, f/1.7 rekeszértékű, ami azt jelenti, hogy lehet vele ultranagy felbontású, nagyon jó minőségű képeket készíteni, akár vaksötétben is.Samsung s23 ultra

Ultraszéles látószögű kamera

Az ilyen kamerák igen népszerűek, hiszen a kisebb gyújtótávolság miatt olyan, mintha a valóságosnál sokkal távolabb állnánk a célponttól, azaz „több minden fér rá” a képre, mintha a hagyományos főkamerát használnánk. A gyengébb telefonoknál előfordulhat, hogy az ultraszéles látószögű kamerával készített kép torz lesz a széleknél, de a jobb modelleknél ettől nem kell tartani.

Samsung S23

A Samsung Galaxy S23 Ultra telefon főkamerája 85 fokos, az ultraszéles látószögű viszont 120 fokos! A különbség tehát hatalmas.

Zoomkamera

Ennek feladata épp ellenkezőleg az, hogy közelebb hozza a felhasználóhoz a témát. A mai legjobb modellek akár 10x optikai zoomra is képesek (szerintünk a digitális zoomnak viszont semmi értelme, ami szoftveresen nagyít, és ezzel ront a képminőségen). Emiatt nagyon hasznosak lehetnek, hiszen segítségükkel a „világ végéről”, is lekaphatunk bármit minőségromlás nélkül.

Samsung 23 Ultra
Kép a zoomkamerával ugyanonnan

A Samsung Galaxy S23 Ultra ráadásul két zoomkamerával is rendelkezik. Az egyik háromszoros, a másik pedig tízszeres optikai nagyításra képes.

Samsung 23 Ultra
Vannak olyan telefonok, amelyeknél a zoomkamerával is lehet sötétben fotózni

Makró

E speciális kialakítású egységek célja, hogy lehetővé tegyék közeli, vagy szuperközeli felvételek elkészítését. A jobb mobilokon, amelyeken van normális optikai zoom kamera, erre nincs feltétlenül szükség.

Samsung 23 Ultra
Egy fán élősködő gomba igen közelről

Mélységkamera

A feladata, hogy térbeli adatokat gyűjtsön a portré (bokeh) hatású képek elkészítéséhez. Régen nagyon elterjedt volt, de manapság a fejlettebb modelleknél a feladatait átveszi a többi kamera, így rá már nincs szükség.

Végszó

Ebből is látszik, hogy ma már az olyan jobb telefonok, mint például a Samsung Galaxy S23 Ultra igen sokoldalú képalkotást tesznek lehetővé. Amihez korábban objektíveket kellett magunkkal hurcolni, az ma már befér egy kompakt telefonba.Samsung 23 Ultra

És mindezt úgy, hogy a kép minősége teljesen rendben van. Szóval, aki szeret fotózni vagy videózni, annak érdemes mindenképpen olyan telefont választania, amin több ilyen speciális kamera is megtalálható.

[sc name=”facebook” ][/sc]

  • Dizájn
  • Képminőség
  • Teljesítmény
  • Akkumulátor
  • Kamerák
  • Extrák
  • Ár/érték arány
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?