Rágalmazási pert indítottak a ChatGPT fejlesztője ellen

Egy grúz rádiós újságíró beperelte az OpenAI mesterséges intelligencia kutatólaboratóriumot, mivel az általuk fejlesztett chatbot hazugságokat állított róla. 

Újabb hajmeresztő hír látott napvilágot a világsztárrá avanzsált csevegőrobotról. A történet a következő: Mark Walters rádiós újságíró rágalmazási pert indított a csevegőrobot mögött álló cég ellen, mivel a programjuk nemes egyszerűséggel azt állította róla, hogy egy fegyvertartási jogokért küzdő nonprofit szervezettől pénzt sikkasztott. A ChatGPT azután mondta ezt, hogy egy online, fegyverekkel foglakozó oldal újságírója arra kérte, készítsen egy összefoglalót a Second Amendment Foundation kontra Robert Ferguson ügyről. A felperes szerint az egészből semmi nem igaz.


A Waltersre vonatkozó összefoglaló minden állítása hamis” – áll a Gwinnett megyei felsőbíróságon június 5-én benyújtott keresetben. Walters ügyvédje azt állítja, hogy az OpenAI hanyagul járt el, és rágalmazást követett el akkor, amikor hamis információkat közölt ügyfeléről. A Gizmodo által megkérdezett szakértő szerint ez az első ilyen kereset az automatizált szöveggeneráló szolgáltatás ellen.

Habár bíróságra most először került ilyen ügy, nem ez az első alkalom, hogy a ChatGPT embereket vádol meg teljesen légből kapott információkkal. Áprilisban arról számoltak be a lapok, köztük mi is, hogy egy jogászprofesszorról a robot tévesen állította, hogy egy alaszkai osztálykirándulás alkalmával verbálisan zaklatta az egyik diákját, majd fizikai érintkezéssel is próbálkozott.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?