Magyar csillagász fedezte fel a valaha látott legöregebb fekete lyukat

A valaha látott legkorosabb fekete lyukra bukkantak a világegyetemben, a kutatás egy magyar csillagász, Bogdán Ákos vezetésével zajlott.  

A tudósok szerint a matuzsálem fekete lyuk mindössze 470 millió évvel az Ősrobbanás után keletkezett, ami azt jelenti, hogy a szóban forgó objektum a világegyetem legelső szupermasszív fekete lyukai közé tartozik – írja a Sky News. A tudósok úgy vélik, hogy az univerzum 13,7 milliárd évvel ezelőtt alakult ki, vagyis a fekete lyuk becsült életkora 13,2 milliárd év.


Az UHZ1 nevű galaxisban található éjsötét objektum nem csupán öreg, de irgalmatlanul nagy is: mintegy 10-szer méretesebb, mint a saját galaxisunkban, a Tejútrendszerben található fekete lyuk, ami 14,6 millió mérföld átmérőjű. A NASA szerint ez a felfedezés azért is fontos, mert segít megérteni, hogyan alakulhattak ki az óriási méretű fekete lyukak nem sokkal az Ősrobbanás után.

A tudósok szerint most először észlelhettek nagyon nagyméretű fekete lyukat, amelynek egyik érdekessége, hogy a „klasszikus” fekete lyukakkal ellentétben nem csillagokból, hanem hatalmas gázfelhőkből képződött.

magyar csillagász fekete lyuk
Fotó: NASA/CXC/SAO/ Bogdán Ákos

A fekete lyukak az univerzum egyik legérdekesebb teremtményei, létezésük mind elméleti szinten (általános relativitáselmélet), mind csillagászati megfigyelésekkel (például Chandra űrtávcső) jól alátámasztott. Habár a bennük zajló folyamatokat a mai napig nem tudjuk pontosan leírni, ami biztos, hogy egy olyan objektumról van szó, ahonnan az erős gravitáció miatt semmi, még a fény sem tud távozni. Azt is tudjuk továbbá, hogy a fekete lyukak nem a semmiből keletkeznek, hanem csillagokból, méghozzá akkor, amikor életük végén szupernóvaként felrobbannak, majd egy kritikus értéknél kisebb térfogatba tömörülnek össze.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?