Játék telefonon: Ilyen mobil kell hozzá!

Mit kell tudnia egy mobilnak, ha játékra is akarják használni? Milyen tulajdonságok számítanak? Mire képes ma ezen a téren egy jó telefon? Játék telefonon? Erre kell figyelni!
játék telefonon
Játék telefonon – nem egyszerű kérdés

Felfoghatatlanul sok, közel 3 milliárd ember játszik telefonon kisebb-nagyobb rendszerességgel, és a gaminggel kapcsolatos bevételek az előrejelzések szerint idén elérhetik a 90 milliárd, azaz durván 32 000 milliárd forintot.

Ez pedig nem véletlen, nem is lehet az, ma már ugyanis nem a pixelkígyó szintjén vagyunk. Gyakorlatilag mindenféle stílusban találhat az ember kedvére való programot: akad focis, vezetős, árkád autóverseny, szimulátor, farmolós, lövöldözős, szerepjáték, kaland, ügyességi, platform és még stratégiai app is a gigantikus kínálatban.


Mobile gaming
Call of Duty: Mobile

Léteznek kifejezetten látványos, komplex, hosszú időn át szórakoztató játékok is, amelyek bizonyos tekintetben hozhatják a PC-s, konzolos szintet. A fejlesztők pedig nem sajnálják az időt és energiát, és iszonyatos erőfeszítéseket tesznek, hogy az ő programjaik váljanak sikeressé. Ráadásul a mobilnak megvan az az előnye, hogy bárhova magával viheti az ember, nem kell hozzá tv, és rengeteg az ingyenes alkalmazás.

Ott tartunk, hogy az a cég, amely nem figyel a játékosok igényeire, az eláshatja magát. És ez persze fordítva is igaz: Amely piaci szereplő elő tud rukkolni olyan telefonokkal, amelyek gamingben erősek, az megadja magának az esélyt a sikerre. A Samsung, mint a szektor egyik piacvezető szereplője régóta kiemelten fókuszál erre területre, és ebből fakadóan a nagyobb tudású készülékei olyan mobilok, amelyek még a legkényesebb játékosok igényeit is kielégítik. Ezek segítségével mutatjuk most be, hogy mitől lesz igazán használható erre egy telefon, és mire érdemes figyelni, ha valaki olyan készüléket keres, amely játékra is alkalmas.

Hardver

Ez az egyik legfontosabb szempont, hiszen a mai modern játékokban óriási hangsúlyt fektetnek a látványra. Az ultranagy felbontású, fantasztikus effektekkel megspékelt 3D-s grafika pedig szomjazza az erőt. Ez azt jelenti, hogy a processzort és a grafikus vezérlőt is magában foglaló rendszerchipnek nagy teljesítményűnek kell lennie, és emellett az sem árt, ha minél több RAM található meg a termékben.

Játék telefonon
Az erős hardver kell a mai játékokhoz.

A Samsung Galaxy S23 Ultra mint egy játékra is optimalizált telefon például egy, a legmodernebb 4 nm-es csíkszélességű, 8 magos, igen erős Qualcomm Snapdragon Gen 2 chipsettel rendelkezik és 12 GB RAM-os változatban is elérhető.

Ez pedig eléggé nagy erejű konfiguráció ahhoz, hogy még a legjobb grafikájú programok is gond nélkül elfussanak rajta úgy, hogy a hardver másodpercként 120 képkockát is képes kiköpni magából, aminek köszönhetően a mozgások, animációk tökéletesen folyamatosnak tűnnek. A terméket természetesen mi is teszteltük korábban, és maximálisan elégedettek voltunk vele.

Képernyő

Nyilván önmagában a hardver nem elég, szükséges a jó képernyő is a megfelelő látványvilághoz. Ezt pedig a mai jobb telefonok meg is adják! A legfontosabb az OLED képalkotási eljárás, amely tökéletes, ragyogó színeket, hibátlan kontrasztot, döbbenetes feketét produkál. A felbontás is lényeges, hiszen amennyiben ez kellően nagy, akkor a kép igen részletes, és még a legfinomabb átmenetek visszaadása is biztosított. Az S23 család legkisebb tudású tagja, a Samsung Galaxy S23 is 1080 x 2340 pixel felbontású kijelzőt kapott, ami tényleg minden igénynek megfelel.

Kepminoseg
Nagyon nem mindegy, hogy mit látunk!

A képfrissítési ráta is fontos szempont: játékra csak olyan telefont ajánlunk, aminél ez az érték 120 Hz, hiszen ez biztosítja másodpercenkénti 120 képkocka megjelenítését, ami a lehető legfolyamatosabb mozgáshoz szükséges. A nagy fényerő is lényeges, hiszen ez biztosítja, hogy nappal is láthatóak maradjanak a színek, illetve ez szavatolja, hogy a nagy dinamikatartományú tartalmaknál a HDR effekt érzékelhető legyen. A Samsung Galaxy S23+ esetén például a képfrissítési frekvencia 120 Hz, a csúcs fényerő 1750 nit, amivel a legtöbb mai tévét és laptopot is lepipálja egyébként.

Samsung telefon
Szuper grafikájú játékok érhetőek el telefonon is.

Érdemes még megemlíteni a képméretet is, hiszen nem árt, ha látjuk is, hogy mivel játszunk. Itt muszáj kitérni arra, hogy az olyan tabletté hajtogatható telefonok, mint például a Samsung Galaxy Z Fold5 igen jól jöhetnek például a stratégiai vagy tower defense programoknál, ahol a nagy kép óriási mértékben képes javítani az élményt. Sőt, a League of Legends és ehhez hasonló, manapság igen népszerű, valós idejű, online több játékos stratégiai játékoknál ez konkrétan versenyelőnyt jelent a riválisokkal szemben.

Játék mód

Mindenképpen érdemes olyan telefont választani, amelynek vezérlő rendszere rendelkezik beépített játék móddal. Itt ugyanis igen könnyen elérhetőek a játékokhoz nélkülözhetetlen, hardverrel vagy képernyővel kapcsolatos beállítások. A Samsung saját, Android alapú One UI platformja emellett ráadásul itt módot ad gyorsan a képrögzítésre is, ami azok számára nagyon hasznos lehet, akik szeretnék megosztani a tapasztalataikat, élményeiket másokkal, illetve akik YouTube és/vagy TikTok karrierre vágynak.

Gaming mód telefon
Game Booster, azaz játék mód a telefonon. 

Energia

Kevés idegesítőbb dolog van annál, mint amikor azért kell abbahagyni a szórakozást, mert merül a mobil. Emiatt fontos, hogy egy játékra (is) szánt készülék kellően nagy kapacitású akkumulátorral rendelkezzen, ami megfelelő üzemidőt biztosít.

telefon játékra vásárlás
Az energiaellátás létfontosságú

A Samsung Galaxy S23 Ultra modellbe például egy 5000 mAh-s telep került, amelynek köszönhetően hosszú időn át lehet játszani a készülékkel.

Hang

telefon játékra
A megszólalás is fontos!

A játékokhoz mindenkinek fül- vagy fejhallgatót ajánljunk. Viszont nagyon fontos, hogy a telefon támogassa legalább a Bluetooth 5.2 technológiát, amely késleltetés mentes adatátvitelt biztosít. Ehhez persze kell egy megfelelő audio eszköz is, mert a telefon önmagában nem garantálja a megfelelő eredményt, csak az elengedhetetlen alapot biztosítja hozzá.

Végszó

Ebből is látszik, hogy ha valaki olyan telefont keres, amivel akár magas szinten is lehet játszani, akkor sok mindenre oda kell figyelni. De megérni ebbe beletenni az időt és az energiát, hiszen végül olyan eszközünk lehet, amelynek segítségével kiváló, kompromisszummentes szórakozásban lehet részünk. Ez pedig olyan érték, amire érdemes áldozni!

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?