A digitális biztonság nem csak álom, egy kis segítséggel megvalósítható

A digitális korban az adatbiztonság kulcsfontosságú a vállalkozások számára. A kiberbiztonsági fenyegetések növekedése pedig komoly kockázatokat jelent és ez, ha nem kezelik megfelelően, akár az egész vállalkozást veszélyeztetheti. De nem csak a pénzügyi, és online területen tevékenykedő vállalkozások vannak veszélyben, hanem szinte mindegyik, akinek bármilyen adatai is vannak, amit internetre csatlakoztatott számítógépen, vagy felhőtárhelyen tárol. Ebben a helyzetben a Mastercard új kiberbiztonsági szolgáltatása új lehetőséget kínál a vállalkozásoknak az online veszélyek elleni védelemre.

A kiberbiztonság kihívásai

Az online térben működő vállalkozásoknak számos kiberbiztonsági kihívással kell szembenézniük. Az adatlopások, a hacker támadások és a malware fertőzések mindennapos problémát jelentenek. A károk az adatvesztéstől a hírnévvesztésig terjedhetnek, és jelentős anyagi veszteséget okozhatnak.

Kiberbiztonság, mastercard


Az ügyfelek és partnerek bizalma is könnyen meginoghat, ha a vállalkozás nem képes megvédeni az online adatokat és tranzakciókat. Emellett egyre több országban vezetnek be szigorú adatvédelmi szabályokat, amelyek megsértése jelentős büntetéseket vonhat maga után. Ez még akkor is komoly kellemetlenségekhez vezethet ha egyértelműen kiderül, az adatvédelmi szabályok megsértése egy rosszindulatú támadás következménye csupán.

Új időszámítás kezdődött a kiberbiztonság terén

A pandémia alatt több mint 1 milliárd teljesen új felhasználó jelent meg az interneten, ami egyfelől az e-kereskedelem robbanásszerű növekedését jelentette, de magával hozta a kiberbűnözés új korát. Ezek a felhasználók ugyanis, semmilyen internetezési gyakorlattal nem rendelkeztek, így az online támadásokkal szemben is sokkal védtelenebbek voltak. A Kibertámadások kora című tanulmány rámutat, hogy az újonnan érkezett felhasználók gyakorlatlansága mellett a régebbi felhasználók tudatossága és óvatossága semmit sem fejlődött, miközben sokkal nagyobb kockázatnak vagyunk kitéve. Ezeknek köszönhetően a világjárvány idején 667 százalékkal nőtt az emailes átverések száma, 2020-ban pedig több kibertámadás történt, mint az azt megelőző 15 évben összesen. Ez a szám 2021-re további 17 százalékkal nőtt.

Így sajnos egy minden eddiginél ellenségesebb környezetben kell helyt állnia minden vállalkozásnak, amely az online térben szeretne tevékenykedni.

„Ezért az a helyzet állt elő, hogy csak a hazai piacról 10 000 kiberbiztonsági szakértő hiányzik.” mondta Gallina Gyula, a Mastercard kiberbiztonsági ágának üzletfejlesztési igazgatója.

„És ez nem azt jelenti, hogy jó lenne, ha ennyi kiberbiztonsági szakértői állás lenne, hanem ezek az állások már léteznek is és ez az a mennyiség, amit a hazai IT piac, azonnal fel is tudna szippantani.” tette hozzá Gallina Gyula.

A Mastercard megoldása

A Mastercard új kiberbiztonsági szolgáltatása pontosan ezeket a szempontokat figyelembe véve jött létre, ugyanis az a célja, hogy segítse a vállalkozásokat az online kockázatok kezelésében. A szolgáltatás egy sor olyan eszközt és technológiát kínál, amelyek segítenek a kiberbiztonsági fenyegetések felismerésében, megelőzésében és az ezekre történő minél gyorsabb reagálásban.

Ez a szolgáltatás nemcsak a fizetési tranzakciók biztonságát növeli, hanem átfogó megközelítést alkalmaz a vállalkozások digitális védelmére is.

Talán a legfontosabb szempont például az időben történő felismerés: A Mastercard szolgáltatása képes szinte azonnal felismerni a gyanús tranzakciókat és aktivitásokat. Ez lehetővé teszi a gyors reagálást és a veszélyes helyzetek azonnali kezelését. A Mastercard az elmúlt ötven évben széles körű tapasztalatot szerzett a digitális fizetési rendszerekben elkövetett csalások felismerésében. Napi egymilliárd tranzakcióból 50 ezredmásodpercbe telik egy tranzakció biztonsági elemzésének elvégzése.

kiberbiztonság, mastercard
50 ezredmásodpercbe telik egy tranzakció biztonsági elemzésének elvégzése

A Mastercard új szolgáltatásai mesterséges intelligencia használatával segítik az egyre növekvő adattömeg kezelését, így legyen szó marketing technológiákról, azonosítási megoldásokról, kockázatértékelésről, vagy a fizetésekről, naprakész megoldásokkal léphetnek piacra az egyes szereplők. A védelem tekintetében pedig kiépíthetők automatizációs folyamatok, előre modellezhetők az összefüggések a kibertámadások és digitális csalások vizsgálata során.

Vannak továbbá olyan megoldások is, amivel a vállalkozások felmérhetik IT rendszerük biztonsági kockázatait, ideértve a saját- és beszállítói hálózat átvilágítását is.

A Mastercard új cybersecurity szolgáltatása komoly előnyökkel jár a vállalatok számára a kiberbiztonsági kockázatok kezelésében. A komplex védelmi rendszer, a pénzügyi tranzakciók biztonsága, az átfogó monitorozás és a skálázhatóság mind olyan jellemzők, amelyek kiemelik a szolgáltatást a piacon elérhető egyéb megoldások közül. Egy olyan időszakban, amikor a kiberbiztonság egészen új szintekre lépett, a Mastercard innovatív megoldása egy értékes eszköz lehet minden vállalat számára, amely komolyan veszi digitális biztonságát.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?