Irtózat bukás lesz az Apple Vision Pro! Vélemény

Boltokba került az Apple Vision Pro „csodaszemüveg”. Amit a szórakozás és a munkavégzés forradalmaként harangoznak be. De nem mind arany, amire azt mondják.

Apple Vision Pro
Apple Vision Pro

Az Apple óriási parádézás közepette mutatta be a Vision Pro névre hallgató „okos szemüvegét” tavaly nyáron. Azt állították, hogy ez aztán tényleg akkorát fog ütni, mint Tyson fénykorában, hogy alkalmas filmezésre, játékra, munkavégzésre. Hogy iszonyú hasznos, szebbé, jobbá és kényelmesebbé teszi az életet.

Mi az Apple Vision Pro?

Az Apple Vision Pro egy speciális, beépített számítógéppel, két nagy felbontású Micro OLED kijelzővel ellátott szemüveg, amely akkumulátorról kapja majd a működéshez szükséges energiát. A vezérlés parancsszavakkal, virtuális billentyűzettel történik, az egeret pedig a szemünk helyettesíti.


Apple Vision Pro 3
Apple Vision Pro – ez egy smart szemüveg

2024 február másodikán a boltokba is került, és mivel egy Apple termékről van szó, a márka pedig igen népszerű, ezért természetesen a fél világ ráugrott a témára. Az újságok és az influenszerek kiemelten foglalkoznak vele, és a szokásoknak megfelelően a legtöbben kritika nélkül vették át a hozsannázást. Tele van az Instagram debilekkel, akik a fejükön ezzel a vacakkal ordítanak arról, hogy ilyen még sose volt, ilyet még sose láttak, és ez tényleg varázslat, ami megváltoztatja majd a világot.

De ha az ember egy kicsit használja a fejét, akkor rájöhet, hogy ez jó eséllyel koránt sincs így. Sőt, én konkrétan meg vagyok arról győződve, hogy az Apple Vision Pro csőd lesz, igazi almás bukta! Meg is indokoljuk, hogy miért.

Ár

Kezdjük a legfontosabbal: 3500 dollárba, azaz 1 250 000 forintba kerül az USA-ban. Ez pedig túl magas összeg ahhoz, hogy tömegtermékké válhasson egy elektronikai eszköz. Persze értjük, hogy olyan, mint egy laptop, egy telefon és egy tv egyben, azonban mindhárom eszközt nem tudja önmagában kiváltani. Legalábbis a legtöbb ember esetében biztosan nem.

Apple Vision Pro

Magányos eszköz

Már csak azért sem, mert ez egy egyszemélyes eszköz. Persze, meg lehet vele nézni egy filmet, de nem lehet úgy körbe ülni, mint egy tévét. Nem lehet elalvás előtt mesefilmet nézni rajta a gyerekekkel, nem dughatod rá az Xboxot, hogy a haverjaiddal nyomjatok egy FIFA-t. Hiába vethető be számítógépként, egy értekezleten, ahol igenis fontos a szemkontaktus, a szociális kapcsolat, nem veheti fel az ember.

Hardver

Mivel egy hordozható eszközről van szó, ezért a kényelem miatt kompromisszumokat kell kötni hardver téren is. Azaz csak ultramobil eszközökbe szánt, komponenseket lehet használni. A modellbe a 2023-as Apple MacBook Air-ből ismert vas került. Ennek az ereje pedig messze elmarad attól, mint amit a jelenlegi csúcs laptopok produkálnak. Ebből fakadóan pedig bizonyos típusú alkalmazásokat, így például teljesítményigényes tervező vagy 3D alkalmazásokat el lehet felejteni, épp úgy, mint azt, hogy a csúcsjátékok magas grafikai szinten fussanak.

Apple hardver
Apple hardvert kapott

Kezelés

A virtuális billentyűzet nem helyettesítheti az igazit. A parancsszavakon alapuló irányítás lassú és körülményes, ráadásul zavarhatja a külvilágot. A szemmel történő vezérlés még gyerekcipőben jár, sokszor pontatlan, és az egérkattintást helyettesítő pislogás egy idő után idegesítő lehet.

Energia

Az akkumulátort nem építették be a termékbe, az egy külön dobozkában kap helyet, ami egy vezetéken keresztül csatlakozik a szemüveghez. Hát ez aztán tényleg parádésan hangzik! Viheti magával mindenki az akksit a zsebében vagy a táskájában. Az üzemidő pedig két óra lesz mindössze még így is. Két óra mire elég ma? Semmire! Egy munkára szánt hordozható eszköz esetében ennél sokkal többet vár az ember. Már csak ezért sem mondhatjuk azt, hogy az Apple Vison Pro képes önmagában teljesen kiváltani egy telefont vagy laptopot.

Klausztrofóbia

Az ilyen szemüvegek egyik legnagyobb rákfenéje, hogy ott van felhasználó szemétől két centire egy kijelző, ami iszonyú zavaró. Mint ahogy az is, hogy a külvilágot ki kell zárni, azaz besötétíteni, lecsökkenteni a látóteret, ami hamar klausztrofób érzést okozhat. Hogy a befülledésről, izzadásról ne is beszéljünk. Én személy szerint kb. negyed óra után tépem le a fejemről az összes VR-AR-Mixelt valóság szemüveget, és biztos, hogy nem vagyok egyedül ezzel, mert egyébként már elterjedtek volna ezek a masinák. Na, ezen a Vision Pro sem fog érdemben javítani.

Apple szemüveg
Be. Leszel. Zárva.

Nem lesz belőle sok

Jelenleg nagyon úgy fest, hogy egyszerűen nem tudnak évi 200-300 000 darabnál többet leszállítani, mert összesen ennyi ilyen nagy felbontású Micro OLED kijelző előállítására van kapacitás. Így hogy akarják letarolni a világot? Telefonból évente több, mint egymilliárd darab fogy, tévéből is 200 millió. Ahhoz képest ez nudli, kerekítési hiba.

Bukás lesz az Apple Vision Pro

Egyszerűen nem látom magam előtt azt, hogy az emberek egy ilyen durván másfél milliós szemüveggel a fejükön mászkálnak, vagy üldögélnek a vonaton. Pláne, hogy vinniük kell magukkal az akkumulátort, ami egyébként két óra után elájul. A benne lévő hardver jövőre, de két év múlva már biztos elavult lesz. Arról sincs fogalmunk, hogy az újnak számító Micro OLED technológia hogy bírja majd a strapát. Beég-e majd? Lesznek-e pixelhibák? Mi van ha ingadozni kezd a fényerő?

Ott lóg a madzag….

Az egész Apple Vision Pro projekt előtt ott egy csomó banánhéj, amin elcsúszhat. Ráadásul úgy, hogy már maga az alapkoncepció sem hibátlan. Se a Microsoft, se a Meta, se a HTC, se a Samsung, se a Sony nem tudta az ilyen masináival megváltani a világot. Nem véletlenül. És ez az Apple-nek sem fog összejönni. Kimondom kerek-perec: Bukás lesz a Vision Pro

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?