A kutatók szerint a mesterséges intelligencia képes hülyébbnek tettetni magát, mint amilyen valójában

Egy új tanulmány azt sugallja, hogy a mesterséges intelligencia képes arra, hogy kevesebbet mutasson annál, mint amire valójában képes. 

A PLOS ONE folyóiratban jelent meg a berlini Humboldt Egyetem kutatóinak új tanulmánya, amely nagy nyelvi modellek példáján keresztül azt vizsgálta, képes-e butábbnak tettetni magát a mesterséges intelligencia, és mint kiderült, igen.


A többségében cseh kutatókból álló csapat arra utasította a vizsgált modelleket, hogy olyan válaszokat adjanak, mint egy 1-6 éves gyermek. A kutatás alkalmával több mint ezer kísérletet végeztek a tudósok, amelyek alapján kiderült, hogy a mesterséges intelligencia képes szimulálni egy gyermek személyiségét, vagyis végső soron kevésbé intelligensnek is tudja magát mutatni, ha ezt a parancsot kapja.

A tanulmány fő szerzője, Anna Maklová szerint a kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy alábecsülhetjük az MI képességeit, ez pedig kockázatot jelenthet az emberekre nézve.

Kevés forróbb téma létezik napjainkban, mint az emberszintű, majd azt meghaladó mesterséges intelligencia, miután többen úgy vélik, hogy ez a fajta technológia kiszámíthatatlan és veszélyes is lehet, különösen, ha képessé válik arra, hogy autonóm döntéseket hozzon.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?