Samsung A05s teszt: Erre képes a szuperolcsó Samsung telefon

Akár már 45 000 forintért megvehető ez a vadiúj Samsung telefon. De mit tud? Milyen a képe? Lehet vele fotózni? Játszani? Derüljön ki minden titok most és mindörökké!

Samsung A05s
Samsung A05s, az olcsó telefon

Ha egy telefon gyártó sikereket akar elérni, akkor nem felejtheti el a kisebb tudású, ám olcsóbb modelleket sem. Tudják ezt jól a Samsung háza táján, amit tökéletesen bizonyít a vállalat által a közelmúltban piacra dobott Samsung A05s nevű készülék, amely az előzetes információ alapján pont ebbe a kategóriába tartozik.

Korrekt külső

Az azért látszik rajta, hogy nem egy szupermodern mobil, hiszen a szelfi kamera nem a frontfelületbe vágott szigeten kapott helyet, hanem egy belógó cseppen, ami ma már azért elég ódivatú megoldásnak számít. A kávái kellemesen vékonyak, de nem annyira, mint amit a csúcsmodellektől megszokhattunk manapság.


Samsung A05s
Samsung A05s

A műanyag készülékház olyan hatást kelt, mintha fémből lenne, és a tapintásán nem érződik, hogy ez egy olcsó készülék. A gombok jó helyen vannak, nem lötyögnek, az összeépítés minősége hibátlan. A hátlap remekül néz ki, visszafogott, és úgy általában az egész készülék meglehetősen ízléses külsővel bír. A mérete (168 x 77.8 x 8.8 mm) és a súlya (196 g) átlagos, viszont a vizet és a port rosszul tolerálja. De ez érthető, hiszen a strapabíró kialakítás dobott volna az áron.

Samsung A05s
Ott a notch!

Képernyő

A kijelzője érdekes, hiszen a cég nem a telefonjainál általában alkalmazott OLED, hanem a kedvezőbb árú LCD paneltechnológiát választotta. Emiatt a színek egyáltalán nem olyan szépek, ragyogóak, ráadásul a kontraszt is rosszabb, és a betekintési szög sem kiváló. Viszont az is igaz, hogy a felbontás meglepően nagy, ugyanis a 6,7 hüvelykes átlóval bíró képernyőn 1080 x 2400 képpont kapott helyet. Ez pedig ebben a kategóriában kiemelkedő részletességnek minősül, és ebből fakadóan a képi világ kellően éles.

Samsung galaxy A05s
A képminőség távol van a tökéletestől

A 90 Hz-es maximális képfrissítési ráta azt jelenti, hogy másodpercenként 30 százalékkal több képkocka megjelenítését biztosítja, mint a hagyományos rokonai, így azokhoz képest a mozgások visszaadása folyamatosabb, simább. A maximális fényerő terén csak a kötelező minimumot hozza. Az általunk mért durván 405 nit nem valami nagy szám, és az is igaz, hogy napfényben/erős fénynél nem sok minden látszik a képernyőből.

Hardver

A modell hardverfronton küzd kihívásokkal, hiszen a 4 GB RAM épp, hogy elég, és a Snapdragon 680 4G (6 nm) processzor pedig elavultnak számít. A teljesítményen ez meglátszik és érződik is. A mindennapok során azt tapasztaltuk, hogy előfordul, hogy az appokat vagy weboldalakat picit lassan nyitja meg, várni kell a betöltésükre.

Samsung galaxy A05s
A mérések alapján sem erős a hardver

A jó grafikájú játékokról le kell mondani, hiszen ezek élvezhetetlenül szaggatnak, és az eszköz médiaszerkesztésre is alkalmatlan sajnos. De azért általános hétköznapi használatra, tehát netezésre, az Insta vagy a Facebook pörgetésére, épp úgy, mint a Waze vagy a Google Maps futtatására.

Samsung galaxy A05s
Az akkumulátor kiváló.

Viszont az akkumulátorral nem spóroltak! Az 5000 mAh-s, nem cserélhető akksi ugyanis kiemelkedő üzemidőt produkál (itt jön jól a gyengébb, de kevesebbet is fogyasztó hardver, valamint az LCD képernyő), amely így elérheti akár a 17 órát is. Ez pedig kiemelkedőnek számít a mai mezőnyben. Azonban a tárolókapacitás terén már nem villant ekkorát a termék, sőt hát egyáltalán nem villant. A 64 GB adattárolásra szolgáló belső memória ma már nudli, és hamar eljöhet az idő, amikor betelik a tárhely. Onnantól kezdve pedig lehet sakkozni azzal, hogy mit is töröljön a felhasználó a mobilról.

Kamera

Az olcsóbb telefonok általában a képalkotás terén nem remekelnek, és a Samsung A05s sem töri meg ezt a szabályt. Jó fényviszonyok mellett lehet az 50 megapixeles főkamerával korrekt képeket lőni, akár Portré módban is.

Samsung galaxy A05s kamera
Több kamerát kapott

Viszont a kevés fényt nem szereti, ilyenkor ugyanis borzasztó zajos, elmosódott a végeredmény, és sötétben így gyakorlatilag használhatatlan. Kapott egy két megapixeles makró kamerát, amely elméletileg a szuperközeli célpontok levadászására szolgál. Azonban ez nem működik túl jól. A videós képességek terén a kötelezőt hozza, hiszen be kell érni a Full HD felbontással.

Samsung galaxy A05s kamera
Este azért nem az igazi a kamera.

Ár

A Samsung A05s 45 000 – 50 000 forint körüli összegért már beszerezhető, ami a mai mezőnyben kifejezetten alacsony összegnek számít. Viszont ezért a pénzért egy egyáltalán nem kiemelkedő, de bizonyos kompromisszumok mellett használható, alapefeladatok ellátására alkalmas terméket kapunk.

Samsung galaxy A05s dizájn
Több színben is elérhető

Kinek ajánljuk – Samsung A05s

– Olcsó telefont keres
– Netezésre, chatelésre keres egy modellt
– Fontos a kiemelkedő üzemidő

Kinek nem ajánljuk – Samsung A05s

– Játszana a telefonon
– Fotózna, videózna
– Fontos a kiemelkedő képminőség
– Lényeges a nagyon menő dizájn

Még több információ a Samsung A05s telefonról a termék hivatalos weboldalán.

tetszik plecsni

  • Dizájn
    (3.5)
  • Képminőség
    (2.5)
  • Teljesítmény
    (2)
  • Akkumulátor
    (5)
  • Kamerák
    (2)
  • Ár/érték arány
    (4.5)
3.3

Summary

A Samsung A05s egy korrekt belépő szintű telefon. Csodákra nem képes, de alapszintű használatra jó lehet.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?