A Samsung okosórái mindig is tetszettek, szerintem a piac legjobbjai közé tartoztak. Mármint persze ha összeadjuk az ár/érték/külső/használhatóság pontszámokat. A Galaxy Watch pedig újra hozta a már kötelező kúlságszintet.

Dizájn

A Samsung Galaxy Watch formailag követte az előd Gear S3 által kijelölt utat. Nevezetesen egy elegáns, robusztus óra, kerek, forgatható lünettával, ami egyébként nagyon sokat segít a kezelésben. Az új modell egy picit átvett a Tag Heuer Connected formájából, ami a letisztultság érzését növelte és a lehető legjobb döntés volt.
Az óra kétféle mértben érkezik, 42mm-es és 46mm-es ármérővel. Én szerencsére a nagyobbikat kaptam, ami az átlagosnál vastagabb csuklómon szerintem kifejezetten jól mutatott.

Kicsit talán vastag az a lünetta.

Úgy vélem azonban, hogy a legtöbb embernek a 42-es méret bőven elég lesz és az a modell is nagyon szép. Számottevő különbség csupán a jóval nagyobb akkunak köszönhetően a készenléti idő terén tapasztalható. Illetve ott, hogy a kisebbik fekete és rózsaarany(!) színben kapható, a nagyobbik viszont kizárólag ezüstben.

Kezelhetőség

A Galaxy Watch a már említett forgatható lünettának köszönhetően rendkívül jól kezelhető. Emellett két nyomógomb és természetesen egy érintésérzékeny kijelző is segíti a felhasználót.
A két gomb közül főleg a “vissza a kezdőképernyőre” gombot használtam, mert minden mást könnyen megoldottam nélkülük. Rájuk lehet persze programozni bármit egy, két nyomásra, vagy hosszabb nyomásra aktiválhatóan, de amikor megláttam, hogy alapértelmezetten ez olyan dolgokat hoz elő, mint mondjuk a hazánkban nem létező Samsung Pay, elment a kedvem a kísérletezéstől.

Használat

Az App Store-ból le kellett szednem a Gear S appot, és az már egy pillanat alatt minden „megbeszélt” az órával. Összepárosítás után végig kellett néznem egy kis oktató képsort az óra működéséről, de ezután azonnal el is kezdte mérni az aktivitásomat, a pulzusomat és jelezte, ha szerinte túl régóta ültem egyhelyben. Ilyenkor felváltva buzdított sétára és ajánlott egy kis nyújtást – egyébként ezeket a tanácsokat igyekeztem megfogadni, mert amikor az óra kiírta őket, és belegondoltam, rájöttem, hogy tényleg hosszú ideje ülök már a gépnél és tényleg jólesett egy kis mozgás.

Volt nekem már egy pár fajta aktivitásmérő csodakarpántom, de ezekben általában egy dolog volt közös. Az, hogy az árukhoz képest vállalhatatlanul rövid idő után mindegyik a polcon, vagy a fiókban porosodott, mert meguntam őket. Olvastam cikkeket, a barátaimmal is beszélgettem erről, és mindig ugyanezt hallottam.

A Galaxy Watch viszont annyival menőbben néz ki a legtöbb okosóránál és annyira jól működik, hogy szerintem ezt az ember nem veszi le a kezéről, ha egyszer kipróbálta.

A mozgás- és alvásmonitorozó funkciók mellett az okostelefonról érkező értesítések megjelenítése is addiktívvé teszi ezt az órát.

A nagyobbikhoz tényleg kell a vastag csukló (a szőrös nem muszáj).

Én például motorozás közben szerettem bele végleg, amikor rájöttem, hogy a megfelelő beállítások mellett a telefonom szinte egész nap a lehető legjobban védett zsebben pihenhet, és ennek ellenére minden értesítést megkapok és még hívásokat is fogadhatok egy jó headsettel.
Fontos, hogy ezeket ne menet közben csináljuk, de mondjuk egy picit félreállva nem kell a telefon után kotorászni, csak megnyomjuk az órán a zöld ikont, és már fogadhatjuk is a hívást.

Készenléti idő

A készenléti idő változó, érdekes módon attól függően növekszik, hogy mennyi ideje használjuk az órát.

Az első időkben ugyanis garantáltan egész nap matatni fogunk rajta.

Váltogatjuk a számlapokat, méregetjük a pulzusunkat lapozgatunk az értesítéseink közt, és így le is merítjük az S3-ast két nap alatt. A nagyobbik modell ugyanis, ha már belaktuk és indokolatlanul nem abajgatjuk 4-5 napot is kibír egy töltéssel.

Összegzés

Ez az óra imádnivaló. Én magam nem igazán szerettem az okosórákat, mert mindig is ragaszkodtam a szép karórákhoz, de a Samsung Galaxy Watch kialakításában és igényességében felveszi a versenyt a komolyabb óragyártók darabjaival is, árában pedig jóval alattuk marad. Gondoljunk csak bele, hogy például a Tag Heuer Connected árának nem egész harmadába kerül. Jó, értem én, hogy a 100 000 forintos árcédula azért messze nem nevetségesen kicsi, de aki egy igazán jó okosórát szeretne, ami egyben jól is mutat a csuklóján, nem igazán tudja megúszni olcsóbban. A kérdés itt már csak a tartósság, de ezt sajnos ennyi idő alatt nem tudtuk kideríteni. Bár nem kizárt, hogy veszek egy ilyet magamnak, és akkor erre is fény derül.

Kinek ajánljuk – Samsung Galaxy Watch

– Korrekt okosórát venne.
– Android vagy iOS telefonja van.
– Szereti a robosztusabb méretet.
– Fontos neki a könnyű kezelhetőség.

Kinek nem ajánljuk – Samsung Galaxy Watch

– Márkamániások inkább Tag Heuer, vagy Hublot órát válasszanak.
– Nagyon kis csuklón még a 42-es is túl nagynak hat.
– Valóban aktív sport monitorozásához lehet, hogy inkább egy sportórát javasolnék.