Ázsiában a gazdálkodók évszázadokon keresztül kacsákat használtak a rizsföldeken, de úgy tűnik lassan a szárnyasok helyét is robotkacsa veheti át.

Az ősi módszer lényege, hogy a gazdálkodók kizárólag erre a célra tenyésztett kacsákat engednek a vízzel elárasztott rizsföldekre. Az állatok megkeresik és megeszik a bogarakat, rovarokat és a gyomnövények magjait. Az ilyen módon termesztett rizs sokkal inkább ellenáll a szélsőséges időjárásnak, ráadásként az eljárás környezetbarát, hiszen semmilyen méreganyag nem kerül a földbe és a növénybe. Érthető, hogy a gazdák ragaszkodnak a jól bevált módszerhez, még akkor is ha az eljárás napjainkban már kevésbé hatékony. Ezen igyekszik változtatni a Nissan egyik, robotikával foglalkozó mérnöke.

Az Aigamo (japánul a kacsa) robot első ránézésre, egy önjáró porszívóra emlékeztet, GPS segítségével közlekedik a rizsföldeken. A gumilapátok segítségével mozgó szerkezet mindössze másfél kilót nyom és hatvan centiméter magas. A víz alatti rotorok a mozgáson kívül a gyomnövények fotoszintézisét is megakadályozzák, így azok kevésbé tudnak elszaporodni. A robotkacsa prototípus tesztelése a Honsú sziget északkeleti részén található Yamagata prefektúrában zajlik a sorozatgyártásról egyelőre nincs információ.

Képek: Jiji Press Ltd.