Ötletes és érdekes a Samsung exkluzív szolgáltatása, amely a képzőművészetek rajongóit célozza meg. 

Akadnak vállalatok, amelyek csak sodródnak az árral, és vannak olyanok, amelyek elképesztő energiákat mozgatnak meg annak érdekében, hogy folyamatosan tágítsák a televíziózás korlátait. Ez utóbbiak közé tartozik a Samsung, hiszen a cég az elmúlt másfél évtizedben jó néhány forradalmi készülékkel, illetve szolgáltatással rukkolt elő.

Itt vannak például a cserélhető keretű The Frame televíziók, amelyeket már mi is bemutattunk, és amelyek rendelkeznek egy totálisan exkluzívnak számító funkcióval. Egy olyan extrával, amely önmagában képes arra, hogy kiemelje e tévéket az egyre hatalmasabbra duzzadó termékóceánból.

Tévé helyett kép

Ez az állóképek megjelenítésére szolgáló Művészet mód, amellyel a cél az volt, hogy a tévével teremtsék meg egy hagyományos, fizikai valójában is létező képzőművészeti alkotás illúzióját.

Ennek érdekében jó néhány megoldást bevetettek, ilyen például a paszpartu kiválasztásának lehetősége. Azaz, az alkalmazás lehetővé teszi, hogy a képek körül extra, papír hatású keret jelenjen meg, amely a valódi képeknél egy gyakran alkalmazott fogás annak érdekében, hogy így emeljék ki azt a környezetéből. A paszpartu mérete és árnyalata is módosítható, tehát gyakorlatilag teljesen a felhasználó igényeihez szabható.
Valódi képkeretet idéző tévénk már van, a paszpartu sem hiányzik, de mi kerüljön a “vászonra”?

A Művészet mód egyrészt lehetővé teszi, hogy a saját fotóinkat lőjük ki a tévére, de ez nem túl izgalmas, hiszen ez már egy igen elterjedt szolgáltatásnak számít manapság. Azonban itt nem álltak le, hiszen a Samsung létrehozott egy saját, híres, komoly művészi értéket képviselő alkotások digitális reprodukcióit, azaz festményeket, rézkarcokat, illusztrációkat, rajzokat és híres fotókat tartalmazó adatbázist. Az itt megtalálható darabok közül lehet választani, akár egy kollekciót is létrehozni, és ezek jeleníthetőek meg a felhasználó igényeihez igazodva a képernyőn, akár úgy, hogy időről-időre váltsák egymást. A Művészet módot vezérlő szoftver képes arra is, hogy a televízió beépített fényérzékelő szenzorától érkező adatokat használva automatikusan igazítsa a képernyő fényerejét a külső körülményekhez.

Egy múzeumban vagy galériában sokszor jelennek meg kiegészítő információk az alkotóról vagy a konkrét művel kapcsolatban. A Samsungnál erről sem felejtkeztek meg, ennek hála hasznos és érdekes dolgokat lehet olvasgatni az adatbázisban szereplő alkotásokról.

Jó a Művészet mód?

Az nem is lehet kérdés, hogy az ötlet maga jó, és a gyakorlati tapasztalataink azt mutatják, hogy a megvalósítás is jól sikerült. A Művészet mód ugyanis tényleg hozzáadott értéket jelenthet, és nem csak annak, aki már korábban is rajongott a képzőművészetekért. Bárki számára hasznos extra funkció lehet, aki szereti a szépet, aki egyszerűen fel akarja dobni a szoba, lakás hangulatát, és aki szeretné minél jobban kihasználni a televízióját.