Kipróbáltuk a Xiaomi felmosófunkciós robotporszívóját

Megkaptuk egy tesztre a kicsit hosszú nevű Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop robotporszívót és elámultunk, hogy hol tart már a tudomány.

A robotporszívók tesztelése eleve nem egy egyszerű műfaj. Sok helyen letudják a dolgot azzal, hogy szétszórnak egy pár kiló lisztet egy felületen, aztán gyorsan kijelentik, hogy „ez azért még nem az igazi”, amikor azt látják, hogy ott maradt itt-ott a liszt.


Na akkor gyorsan szögezzük le, hogy a robotporszívó egyáltalán nem erre való!

Ha valamit kiborítunk, eltörünk vagy kiszórunk, akkor azt vagy gyorsan seperjük fel, vagy egy „hagyományos” porszívóval egy pillanat alatt szippantsuk össze, esetleg egy robotporszívót is odairányíthatunk kézi vezérléssel (szinte mindegyik képes erre) és akkor addig irányítgathatjuk ott, amíg mindent össze nem szed, majd a helyére küldhetjük. Mert automatikus módban egy robotporszívó leginkább az úgynevezett „tisztántartó takarításra képes”. Azt viszont nagyszerűen csinálja.

Akkor mire jó?

Egy robotporszívó legnagyobb erőssége, hogy beprogramozható és ennek köszönhetően minden nap adott időben végigjárja a lakást összeszedve az egy nap alatt keletkezett port.

Ami pedig azt jelenti, hogy ha adott egy alap tisztaság, akkor azt ő szinte korlátlan ideig fent tudja tartani.

Azért fontos ezt belátni, mert a robotporszívó messze nem tud olyan erősen szívni, mint egy komoly vezetékes darab, aminek csak a motorja akkora, mint mondjuk ez a Xiaomi darab. Viszont – többek közt pont a méretéből adódóan – a Xiaomi kisebb – alacsonyabb – helyekre is befér, mint ahova az ember be tud nyúlni a csővel.

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop teszt
Jó lapos, így a kis helyekre is befér.

Emellett pedig, hogy az ember a legritkább esetben képes olyan alaposan végigporszívózni egy lakást, mint egy robotporszívó a mesterséges intelligencia, a beépített kamerái és szenzorai és az általa rajzolt térkép segítségével.

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop

A Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop nevű a Xiaomi hazai márkaképviseletétől kaptuk kölcsön és már a dobozt kibontva mosolyra húzódott a szánk, mert egyből a készülék aljára rögzíthető víztartály és a felmosórongy fogadott minket – innen a névben szereplő Mop szócska – ami azt jelenti, hogy ez a készülék nem csak a portól fogja mentesíteni az irodánkat, de a felmosást is ráhagyhatjuk ezentúl – legalábbis, amíg nálunk időzik. A dobozból kivéve a készüléket is – mi a fehéret kaptuk, de létezik ez fekete színben is, ha az szinpatikusabb – egy elegáns, kerek házat foghattunk a kezünkben, ami elég lapos ahhoz, hogy a legtöbb bútor alá könnyedén beférjen.

A portartálya átlagos méretű, könnyen kiszedhető és üríthető. A keféi stabilak, szintén könnyen kiszedhetőek ha egy tisztítás, vagy csere lenne időszerű. A dokkolója nem túl nagy, az ehhez csatlakozó hálózati kábel is elég hosszú ahhoz, hogy szinte bárhol elhelyezhessük. A porszívó pedig könnyen meg is találja, de erről később.

Üzembe helyezés

Az üzembe helyezéshez szükségünk lesz a Xiaomi Home appra, ami a gyártó saját okosotthoni rendszere. Ebben tudjuk beállítani egy regisztráció után otthonunk minden okos Xiaomi eszközét. Amennyiben ez megtörtént, azokat – így ezt a porszívót is – megoszthatjuk már az egyéb okosotthon-rendszereinkkel, például a Google Home-mal is.

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop teszt
Ha végzett, vagy ha merülni kezd, a helyére megy és feltölti magát.

Az üzembe helyezés után neki is zavarhatjuk a készüléket a szobának/szobáknak. Ekkor az applikáció felületén egy térképen követhetjük a folyamatot, ahogy a szobánk alaprajza szépen kialakul azt mutatva, merre járt a készülék. Érdekes látni, hogy a radar a tükrök helyén egy-egy átjárót lát egy másik dimenzióba. Ettől eltekintve viszont a térkép nagyon pontos és remekül lehet a porszívót vezérelni a segítségével, úgy, hogy a manuális funkciókat használva a lakás egy-egy specifikus pontjára küldjük, ha valahol ki szeretnénk takarítani.

Működés

A Xiaomi robotporszívója (többet nem írjuk le a Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop nevet ezután) nagyon szépen működik. Az app segítségével elindíthatjuk, a helyére küldhetjük, beállíthatjuk a szívóerejét attól függően, hogy a csendes működés vagy az alapos tisztítás a cél. De a legjobb, hogy ütemezett tisztításra is képes, ami azt jelenti, hogy a nap egy előre meghatározott pontján automatikusan elindul és kiporszívózza a lakást. Erről a bevezetőeben már értekeztünk, és szerintünk ez az igazán jó egy ilyen készülékben. Amire viszont érdemes figyelni (az app is jelzi), hogy ilyenkor, mielőtt elmegyünk otthonról, pakoljunk össze a szobákban, amerre a porszívó járni fog. Az ugyanis ügyesen kikerülgeti az akadályokat, de egyrészt ezt óvatos ütközésekkel teszi, így labilisabb tárgyakat fel is dönthet, de amit nem dönt fel, az alatt például nem is takarít ki ugye.

https://www.instagram.com/p/CCc-76_H_3m/?utm_source=ig_web_copy_link

A kutyák is imádják

A szívóereje megfelelő, és egy nagyon fontos tulajdonsága, hogy az oldalsó forgókeféje nagyon óvatosan működik, így nem csévél fel és szakít el minden kábelt, ami csak a földön fut és amihez hozzá tud férni.

Felmosás

A felmosás funkció egy érdekes plusz, bár lehet, hogy nem ez fogja ezt a termékcsoportot berobbantani a piacra, ez ugyanis egyrészt napi odafigyelést igényel (vízcsere, rongytisztítás, stb.), másrészt csak teljesen szőnyegmentes helységekkel működik.

Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop teszt
A felmosó rész levelhető, ha nem használjuk.

Végül pedig, mint a porszívónál, itt is érvényes az az alapigazság, hogy nem ezzel a készülékkel fogunk kiömlött és leragadt cukros üdítőket felszedni Arra használjunk egy jó felmosót. Ez a készülék inkább csak csak szépen ápolja, és alaposan portalanítja a padlónkat.

Összegzés

A Xiaomi felmosórobotja egy csodás társ lehet, ami segít tisztán tartani otthonunkat, akkor is ha szőnyegekkel van tele és akkor is, ha a fa és kőburkolatokban hiszünk inkább. A készülék 94 990 forintos ára a tudásához képest is elég kedvező és az az igazság, hogy mi ennyire szerettük:

TechWorld legjobb

[sc name=”facebook” ]

  • Külső
    (4.5)
  • Tudásszint
    (5)
  • Ár/érték arány
    (5)
4.8

Összegzés

A Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop egy kedvező árú, remek szolgáltatásszintű masina, bátran ajánljuk mindenkinek!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.

Ezeket olvastad már?