Jól teljesített a Starship, amivel embereket küldenének a Marsra – Videó

 A Starship nevű űrhajójának egy prototípusa jól teljesített a napokban, ezzel pedig elérhetőbb közelségbe került egy Mars-expedíció is. 

Nagyon fut Elon Musk amerikai űrkutatási vállalatának, a SpaceX-nek a szekere, amely a napokban sikeresen visszahozott két embert az ISS-ről (International Space Station) a Földre, most pedig a hosszabb űrutazásokra szánt hajójával is lebonyolított egy sikeres tesztelést.


A mintegy 45 másodpercig tartó repülésre kedd éjszaka kerítettek sort a Texas állam délkeleti részén fekvő Brownsville közelében.  Ez rendkívül fontos lépés volt a Starship számára, mivel előző kísérletei sikertelenül, robbanással végződtek a kilövőállomáson.

Az űrhajó 150 méterre emelkedett fel, majd szált le a Földre.

„Valósnak tűnik a Mars. Felgyorsul az előrehaladás”
– írta Twitter üzenetében a kísérlet után Elon Musk. A szándék szerint ugyanis a Starship lesz az a hajó, amellyel a SpaceX a Holdra és a Marsra kíván embereket szállítani.

Musk már korábban is beszélt arról, hogy be kellene népesíteni a Marsot, egy 2016-ban ismertetett elképzelése szerint már 2025-ben elkezdhetnénk az első emberek átszállítását a vörös bolygóra, 2050-re pedig már egy millió ember kolonizálná a Marsot. Az amerikai űrkutatás ennél picit szerényebben fogalmaz: szerintünk leghamarabb 2030-ra valósulhatna meg egy Mars-expedíció, addig is még igen hosszú fejlesztési út áll a Starship előtt.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?