okosóra, Honor, Honor Watch GS Pro

A vírusveszély okozta időszakban talán nem kell azt elmagyarázni senkinek, hogy mennyire fontos az egészségünk. Most azonban sajnos a körülmények nem könnyítik meg a dolgunkat, ha vigyázni szeretnénk rá. Szerencsére vannak erre specializált eszközök, amik viszont segíthetnek ebben.

Az otthoni és az otthonunk közelében található sportolási lehetőségek száma, ha nem is a végtelenhez közelít, mindenesetre elég változatos mozgásformákra nyújt lehetőséget. Ezekhez jól jöhetnek különböző segédeszközök (súlyzók, edzőgépek, keretek), de olyan is van, amihez csak egy tréningruha és egy edzőcipő kell. De bármelyiket válasszuk is, mindenképpen komoly segítséget nyújthat egy olyan kiegészítő, melynek segítségével figyelemmel kísérhetjük a napi edzéseink folyamatát, illetve különböző egészségügyi adatunkat, így meg tudjuk tartani az egészséges szintet a károsan mozgásszegény életmód és a túlerőltetést okozó edzésmennyiség közt.

Ez pedig az okoskarkötő, vagy okosóra.

Mi ebben a cikkben az utóbbi mellett tesszük le a voksunkat és bemutatjuk, hogy:

Milyen egy jó okosóra

Egy jó okosóra több feltételnek is meg kell, hogy feleljen. Először is a megfelelő mennyiségű érzékelővel kell, hogy rendelkezzen, ami a lehető legpontosabb és legszéleskörűbb mérési lehetőségeket biztosítja. Itt a ma már szinte alapvető pulzusmérő és lépésszámláló a kötelező feladvány, amivel a gyalogos edzések (sétától a kocogáson át a futásig) követhetőek.

okosóra, Honor, Honor Watch GS Pro
Nem vicc, a Honor legújabb okosórájának a gördeszkázás is megy.

Emellett a jobb modellek a beépített szenzoraik segítségével már több, esetenként több tíz sportágat tudnak monitorozni a síeléstől az evezésen keresztül akár a golfig.

További prémium szint a beépített GPS, ami akár telefon nélkül is megjegyzi, hogy mondjuk egy terepfutó merre halad és szükség esetén a visszaúthoz is tud segítséget nyújtani.

okosóra, Honor, Honor Watch GS Pro
Egy Honor Watch GS Pro segítségével nem kell többé figyelnünk az utat, az óra megteszi helyettünk.

A jobb órák akár a véroxigénszint figyelésére is képesek és természetesen a telefonunk által küldött értesítéseket (üzenetek, hívások, figyelmeztetések) is képesek kezelni. Ezek már nem annyira fontosak a sportoláshoz, de az már igen, hogy az órákkal az általunk online hallgatott zenék lejátszását is vezérelhetjük.

Bírnia kell a strapát

Nagyon fontos, hogy ellenálljon a különböző sokkhatásoknak, hiszen egy intenzívebb edzés közben óhatatlanul előfordul, hogy akarva-akaratlanul nekicsapódik valaminek. A vízállóság is fontos, akkor is, ha nem úszni akarunk benne, hiszen egy erőteljesebb edzés során komoly izzadságmennyiséggel kell majd megküzdenie. Ezt a megoldást erősített óratokkal szokták jelezni, így itt érdemes megnézni a kiválasztott modell megjelenését. Pontosan látni lehet, hogy melyik az, amit tényleg intenzív sportolásra szántak.

okosóra, Honor, Honor Watch GS Pro
Igazán harcos típus lett a Honor Watch GS Pro

Emellett fontos, hogy jól leolvasható legyen a kijelzője, hiszen úgy akár mozgás közben is ellenőrizni tudjuk az edzésünk adatait, illetve a szervezetünk visszajelzését és nem kell minden alkalommal megállnunk, ha mondjuk meg akarjuk nézni, milyen távolságot tettünk meg, vagy milyen tartományban van a pulzusunk. Ebben a tekintetben a megfelelő modellt szintén az úgynevezett “szemrevételezés” segítségével tudjuk kiválasztani, bár érdemes itt végiggondolni, hogy a kijelzőn megjelenő “óraszámlapokat”, tehát így a karakterek méreteit is mi magunk állíthatjuk be a legtöbb okosóra esetében. Ezért itt csak arra kell figyelnünk, hogy megfelelő méretű legyen a kijelző.

Fontos még a megfelelő üzemidő, mert bosszantó dolog, ha az edzés – vagy a nap – közepén jelzi az óránk, hogy most azonnal keresnünk kell valami töltési lehetőséget, mert különben nemhogy az adatainkat, de az időt sem fogja majd mutatni.

Itt nagyon komoly eltérések mutatkoznak, amik érdekes módon nincsenek összefüggésben az árakkal. Az Apple órája konfigurációtól függően például akár ötször annyiba is kerülhet, mint a Honor Watch GS Pro, ami adott esetben akár több, mint tízszer tovább bírja egy feltöltéssel.

Nem mindegy, mennyi az annyi

Kimaradt még az egyik legfontosabb faktor, az ár. Ez lehet az, ami mindent eldönt, mert ugye hiába találjuk meg a tökéletes okos órát, ha az annyiba kerül, amennyit nem szánnánk rá. Ha valaki nem a legolcsóbb kategóriában keresgél, de nem is akar a százezer feletti magasságokba emelkedni, viszont egy szinte kompromisszummentes megoldást keres, azzal elég hamar szembejön a Honor Watch GS Pro, ami 80 ezer forint körüli ára mellett a legjobb okosórákkal versenyez egy ligában, amelyek bizony 100-200, de extrém (almás) esetben akár 400 ezer forintos árcédulával is “büszkélkedhetnek”.

Honor Wach ES
Kisebb, könnyebb megoldás a Honor Wach ES

Emellett, ha egy egyszerűbb modellt szeretnénk, akkor sem biztos, hogy érdemes gyártót váltanunk, hiszen a Honor Watch ES jóval kisebb méretben és ami fontosabb kevesebb, mint feleekkora árcédulával lehet az igazán árérzékeny vásárlók kedvence.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!