Nem evolúció, hanem új faj – megérkezett az okosmonitor

A Samsung tavaly jelentette be, hogy színre lép az első úgynevezett okosmonitor koncepcióval, aminek lássuk be, már nagyon ideje volt.  A tévékbe az úgynevezett smart rendszerek, már több, mint egy évtizede megérkeztek, és ez idő alatt bebizonyosodott, hogy ezek a funkciók egyértelműen hozzáadott értéket jelentenek.

Igazából az a fura, hogy eddig a monitorokat elkerülték e megoldások, szóval a Samsung tök logikusan lépett ebbe az irányba. Az első ilyen termékek meg is érkeztek Magyarországra az M7 és az M5 monitorok személyében, mi pedig ki is próbálhattuk, hogy mitől lesz okos egy monitor, és egyáltalán van-e bármi haszna a smart funkcióknak-e termékcsaládban.


Külső

Az ember első pillantásra meg nem mondaná, hogy a Samsung M7 egy különleges termék, hiszen pontosan úgy fest, mint a legtöbb monitor. A kávák vékonyak, a talp visszafogott, nem különösebben dizájnos, viszont stabilan tartja a képernyőt. A csatlakozók (2 db. HDMI 2.0, 3 db. USB 2.0 Type-A, 1 db. USB Type-C) a hátlapon kaptak helyet, a keret alsó részén pedig egy beépített kezelőpanel található. A készülékház sík, nem ívelt, LED-ek nincsenek rajta, de nem is hiányoznak.

Samsung okosmonitor

A modell akár a falra is felaggathat egy szabványos 100 x 100 mm-es konzol révén, és a képernyő előre és hátra is dönthető. A Samsung M7 megjelenése visszafogott, ami egyáltalán nem baj, egy lakásban, háló- vagy dolgozószobában ugyanúgy otthonra lelhet, mint egy irodában vagy tárgyalóban. 

Képminőség

A Samsung M7 a vállalat saját fejlesztésű és gyártású, LED háttérvilágítású VA LED LCD paneljére épül. Kvantumpontok tehát nincsenek, a maximális képfrissítési ráta 60 Hz, a maximális fényerő 250 nit, a HDR tartalmak megjelenítése is megoldott. Tehát elsőre ez egy korrekt középkategóriás technológia, remek színpontossággal, az átlagnál jobb betekintési szöggel, és extrém felbontással.

samsung smart monitor

A Samsung M7 ugyanis 3840×2160 képpont megjelenítésére képes, azaz 4K-s ez pedig ebben a méret- és termékkategóriában bizony kiemelkedőnek számít. A gyakorlati próba alapján arra jutottunk, hogy a kép minőségébe nem lehet belekötni, hibák nincsenek, a tónusok szépek, a mozgásmegjelenítés rendben van. 

Okos funkciók

Most, hogy letudtuk a kötelező köröket, jöhet a lényeg, azaz az okos rendszer! A Samsung inkább bevállalta az extra költségeket, de kitartott a házon belül készülő platform mellett, így most olyan smart platformmal rendelkeznek, amely passzol a vállalat elképzeléseihez, amelynél nem kell hatalmas kompromisszumokat megkötniük. És nem utolsó sorban, amelyet a monitorokba is beépíthetnek. Ez a Tizen operációs rendszer alapú megoldás, amely a vállalat televízióiból már ismerős lehet, és amely tehát bekerült a Samsung M7 monitorba is. Nézzük, hogy miben más ez, mivel kínál többet, mint amit általában a monitoroktól megszokhattunk. 

Felhasználóbarát

A látványos és átlátható grafikus kezelőfelület szokatlan ebben a termékcsaládban, pedig igencsak megkönnyíti a használatot. Végre nem apró menüpontok között kell keresgélni ugyanis. A felépítése logikus, minden lényeges funkció, paraméter a helyén van. Bizonyos keretek között személyre szabható, azaz a felhasználó számára kiemelten fontos szolgáltatások a nyitóképernyőre pakolhatóak, ezáltal azonnal elérhetőek.  Tud magyarul, ami egyértelműen ritkaság ma még a monitorok között. 

Vezérlőeszközök

A legtöbb monitortól eltérően jár mellé egy külön távirányító, ami önmagában már nagy segítség lehet, hiszen így nem a képernyő alján elhelyezett kezelőpanellel kell szerencsétlenkedni. Emellett vezérelhető egy ingyenesen letölthető app révén okostelefonnal, valamint képes együttműködni az USB portba dugott perifériákkal, tehát például az egérrel vagy billentyűzettel.

Appok

Mindez pedig nagyon hasznos lehet, hiszen a tévékhez hasonlóan végre már ez a monitor is közvetlenül elérhetővé teszi internetes alkalmazások sokaságát, anélkül hogy rá kéne dugni bármilyen külső eszközt. Azaz például nézhetünk Netflix, HBO Go, vagy Amazon Prime filmeket, YouTube videókat, hallgathatunk zenét a Spotify-on vagy Deezeren keresztül, hogy csak néhány fontos példát említsünk.

Samsung okosmonitor appok

Néhány fontos app már gyárilag előtelepített, a többit pedig az alkalmazásboltból kell letölteni egy gombnyomással. Elrontani nem lehet semmit, a szoftverek közötti keresgélést pedig megkönnyíti, hogy azokat tematika szerint is csoportokba osztották. A kínálat nagyjából 200 darabból áll, amelyek között vannak tartalomszolgáltató alkalmazások épp úgy, mint híroldalak, szórakozással, időjárással vagy sporttal foglalkozó appok például. 

Böngésző

Természetesen a böngésző sem hiányzik, aminek köszönhetően úgy szörfölhetünk a monitor segítségével, mintha azt egy számítógéppel tennénk. A böngészés sebességére nem lehet panasz egyébként, a weboldalakat kellően gyorsan tölti be. 

DeX

A Samsung exkluzív szolgáltatása a DeX, amelynek révén a gyártó kompatibilis okostelefonjai úgy használhatóak, mint egy asztali vagy hordozható számítógép. A Samsung M7 vezeték nélküli úton csatlakoztatható az ilyen mobilokhoz (is), tehát a DeX mód eléréshez nem kell az eszközöket kábelekkel összekötni, ami nagyon kényelmes megoldás. A már említett egér és billentyűzet támogatás miatt pedig még a kezelés is remek, az élmény olyan, mintha tényleg egy „rendes” PC-vel dolgoznánk. 

Távoli vezérlés

E szolgáltatás révén a monitoron keresztül elérhető egy távoli számítógép a szükséges belépési információk (IP-cím, jelszó) megadása után. Azaz a világ másik végéről is turkálhatunk az otthoni vagy a munkahelyi PC-nkben a monitor segítségével, ami elképesztően hasznos és kényelmes lehet.

Mindezt ráadásul úgy, hogy az adataink is védve vannak a Samsung Knox biztonsági rendszerének köszönhetően. 

Emellett a monitoron keresztül közvetlenül elérhető a Microsoft Office 365 felhő alapú rendszere. Azaz távolról elérhetőek és szerkeszthetőek az itt tárolt dokumentumok, ami óriási segítséget jelenthet a munka során. A Samsung M7 segítségével konkrétan komplex irodai feladatok is elláthatóak számítógép bevetése nélkül, amivel egy csomó pénzt meg lehet spórolni.

Médialejátszó

A smart rendszer szerves része a gyárilag telepített médialejátszó szoftver, amelyre a helyi hálózaton vagy az USB-porton keresztül juttathatóak el az állományok. Azaz csak be kell dugni a hátuljába egy pendrive-ot, és máris nézhetőek az azon található képek, dokumentumok vagy videók, illetve meghallgathatóak a zeneszámok, mindenféle egyéb külső eszköz bevetése nélkül. 

Hangrendszer

Ma már azért vannak olyan monitorok, amelyeket felszereltek beépített hangszórókkal, ám ez azért még mindig nem mondható általánosnak. A Samsung M7 mindenesetre rendelkezik integrált, 2×5 wattos integrált hangrendszerrel. A hangerő megfelelő, és igazából a hangminőségre sem lehet panasz. Nyilván nem hozza azt a szintet, mint egy mélysugárzókkal megtámogatott tv, vagy egy hangprojektor, de legalább képes magától megszólalni teljesen vállalható minőségben. 

Életképes

A gyakorlati próba során arra jutottunk, hogy a smart funkcióknak köszönhetően a Samsung M7 egy iszonyatosan sokoldalú termék. Használható monitorként, tévéként, számítógépként, hiszen tekinthetünk rá munkaállomásként és  szórakoztató központként egyaránt. Tehát egyfajta szürke zónában mozog, még inkább elmosva a határokat az egyes termékcsaládok között. Az okos szolgáltatások megjelenése mindenképpen hozzáadott értéket jelent, egyértelműen jó ez az irány, nem lennénk meglepve, ha igen hamar mások is követnék a dél-koreai vállalat példáját, és színre lépnének a smart monitorokkal.

[sc name=”facebook” ]

  • Dizájn
  • Képminőség
  • Teljesítmény
  • Akkumulátor
  • Kamerák
  • Extrák
  • Ár/érték arány
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.

Ezeket olvastad már?