Az európai tévégyártás szinte halott. Grundig, Philips, Blaupunkt, Thomson és a többiek… Mutatjuk mi lett velük!

Az egykor meghatározó európai tévégyártó cégek mostanra megszűntek, vagy új kézbe kerültek, és csak kevés márka tudta megőrizni ragyogását ezt követően. Ez történt a legnagyobb nevekkel!

A televíziógyártás bölcsője Európa. A technológia és az első készülékek eljárások itt születtek, és a kontinens sokáig otthont adott az iparág legbefolyásosabb cégeinek. Számos eljárás, szolgáltatás és legendás modell indult innen útjára, azonban ezek az idők már elmúltak.


TV GYÁRTÁS

A megváltozó gazdasági és mindenféle egyéb körülmények miatt az európai televíziógyártás mostanra gyakorlatilag kihalt. Az egykor meghatározó vállalatok becsukták kapuikat, vagy eladták televíziós részlegüket, mutatjuk, hogy mi lett a nagy márkákkal. Szomorú sztori lesz ez, zsebkendőket elő!

Thomson

Az egykor a CRT tévék szegmensében piacvezető francia tévégyártó vállalatot a TCL nevű kínai konszern vásárolta fel, miután az anyakonszern elkezdte kiszórni a részlegeket. A TCL gyakorlatilag semmit sem tudott érdemben kezdeni a patinás branddel, jelenleg alsó kategóriás készülékeket forgalmaznak e név alatt.


Blaupunkt

Az 1923-ban alapított német cég 1933-tól 76 éven át a hatalmas Bosch konszern tulajdonában volt. 2009-ben azonban eladták az Aurelius AG nevű kalandor társaságnak, amely 2015-ben csődbe ment. Ezt követően a Blaupunkt televíziókkal kapcsolatos névhasználati jogokat az UMC nevű szlovákiai székhelyű vállalat szerezte meg, amely már korábban is ezer szállal kapcsolódott a tajvani Foxconn holdinghoz, és néhány éve hivatalosan is a tulajdonába került.

TV GYÁRTÁS

Magyarán jelenleg a Blaupunkt tévéket gyakorlatilag a tajvani Foxconn gyártatja több áttéten keresztül. Szó nincs itt már német háttérről, a Blaupunkt tévék pedig tipikusan alsópolcos, olcsóbb, kis tudású darabok.

Metz

Az 1938-ban alapított Metz sokáig nagy névnek számított a televíziós bizniszben, de értük is eljött a vég 2014-ben. 2015-ben a tévés részleget, és ezzel együtt a márkával kapcsolatos licenszeket megvásárolta a kínai Skyworth csoport, amely kerek-perec megmondta, hogy így kívánnak betörni az európai piacra. Tehát ha ma kapható Metz (és Blue-Metz) készülékek, gyakorlatilag átmatricázott Skyworth modellek. Jó mi?

SKYWORTH METZ
Grundig

Az 1945-ben Nürnbergben alapított Grundig sokáig egyike volt az euópai tévégyártás állócsillagainak. A cég termékei Magyarországon is kifejezetten ismertnek és elismertnek számítottak, de hát a sorsát e konszern sem kerülhette el. A globális gazdasági világválság alaposan megtépázta szegény Grundigot, amelyet tulajdonosai 2009-ben eladtak a török Arcelik Csoportnak. Bezony, a Német Ipar Büszkesége a törököké lett.

grundig tv

Az Arcelik egyébként komoly állami támogatással bír, a háttere nagyon stabil, de a Grundiggal nagyon nem tudtak mit kezdeni. A márka azóta sem tudott visszakapaszkodni az élvonalba, a piaci részesedésük globálisan elenyésző, a termékeik maximum másod-harmadvonalat képviselik.

Telefunken

1903-ban alapította két német cég az AEG és a Siemens, hogy aztán 1941-ben végleg az előbbi birtokába kerüljön a leányvállalat. A huszadik század közepe táján élte fénykorát, aztán 1967-ben teljesen beolvadt az AEG-be, de a név tovább élt 1985-ig, amikor a Daimler Csoport felvásárolta a konszernt. Ezzel egy időre a Telefunken név eltűnt, és az lett volna a legjobb, ha így marad ez örökké.

telefunken tv

Néhány éve viszont feltámasztotta egy befektető csoport a márkát, és a nevet világszerte 30 (!!!) különböző cégnek adta el, hogy használják úgy ahogy akarják. Ennek így tényleg nincs semmi értelme….

Loewe

Az igen magas minőségű televízióiról ismertté vált német cég az elmúlt egy évtizedben nagyon küszködött. Többször is meglegyintette a csőd szele, és 2019-ben le is térdelt. A romjait felvásárolta egy meglehetősen misztikusnak tűnő befektetési csoport, amely mögött nagy eséllyel a kínai Hisense konszern áll. A Loewe tévék idén visszatértek, de ez a Loewe már nem ugyanaz a Loewe….

loewe tv

Bang & Olufsen

A dán cég kínálatában megtalálható televíziók gyakorlatilag LG OLED készülékek, amiket speciális dizájnnal, és extra hangrendszerrel turbóznak fel.

Brionvega

A XX. század közepén, Milánóban alapított Brionvega története során lerakott egy-két figyelemre méltó televíziót az asztalra. 2007-ben mutattak be utoljára prototípust, azóta se kép, se hang. A cég még működik, de ma már egyfajta dizájner stúdióként működnek, tévéket nem gyártanak régóta.

brionvegea algol
Philips

A naaaaagy Philips konszern vezetése az ezredforduló után úgy döntött, hogy „racionalizációs folyamatot” hajt végre, azaz magyarul elkezdték eladogatni az egyes szekciókat. Megszabadultak például a projektoros, távirányítós és monitorok részlegtől is, és 2012-ben sor került a tévés divízióra is. Ezt a hongkongi TP Vision vásárolta meg, viszont becsületükre legyen mondva, hogy mindent megtesznek, hogy a „felszínen tartsák” a márkát.

philips tv

Megtartották a holland fejlesztőközpontot, és iszonyat energiát és pénzt ölnek abba, hogy jó tévéik is legyenek. Nem is eredménytelenül, hiszen az LG paneles, de saját képfeldolgozó chippel megtámogatott készülékeik évről-évre ott vannak a világ legjobbjai között. Megtartották az exkluzív Ambilightot is, ami dinamikusan változó fényglóriát varázsol a képernyő köré, azaz tényleg mind a mai napig jól cseng a Philips márkanév. Csak hát ez már akkor sem egy európai cég.

LAVA Scandinavia

A People of Lava e név alatt forgalmazott luxuskategóriás televíziókat, de 2012-ben beszüntették a gyártást.

A magyarok

A magyarokról sem feledkeztünk el, de velük egy külön anyagban foglalkozunk majd.

Miért? Miért? MIÉRT?

Joggal merülhet fel bárkiben a kérdés, hogy miért alakultak így a dolgok. Nos, az világosan látszik, hogy az európai tévégyártásnak, azaz egészen pontosan a nagy, tévégyártó cégeknek a távol-keleti konkurensek tették be a kaput. Egyrészt azokban az országokban lényegesen olcsóbb (volt) a gyártás, ráadásul egy csomó céget nagyon keményen toltak (és tolnak mind a mai napig) állami szinten is. A televíziógyártás, fejlesztés, az egész macera egy idő után nem vált kifizetődővé, vagy egyszerűen akadtak olyan területek, amelyek jobban tejeltek. A Philipsről szokták mondani, hogy egyetlen MRI orvosi gépen többet kaszált, mint egész éves tévés forgalmán, ezek után pedig azért nyilván nem meglepő, ha inkább azt mondták, hogy köszönik, ebből nem kérnek.

 

bang olufsen tv
Ettől függetlenül az ember persze még lehet szomorú, tök gáz, hogy így alakultak a dolgok, hogy mostanra az európai tévé gyártás gyakorlatilag meghalt. És most nem arról beszélünk, hogy nem gyártanak a régióban televíziót, mert készülnek itt eszközök, de ezek mind kínai, japán, koreai, török vagy esetleg indiai konszernek összeszerelő üzemei. És végül jöhet nyilván a legfontosabb kérdés, hogy jöhet-e valamikor a feltámadás, amire a választ egyértelműen: NEM!

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?