80 évvel ezelőtt, 1942. január 8-án született Stephen Hawking angol elméleti fizikus, aki kiemelkedő szakmai sikerei mellett arról is ismert, hogy ismeretterjesztő írásai által laikusok millióinak nyújtott betekintést a világegyetem titkaiba. Rá emlékezik most a Google. 

Aki gyakran látogatja a Google főoldalát, az egészen biztosan járt már úgy, hogy a jól megszokott logó helyett valamilyen különleges ünnepi emblémát (angolul doodle) talált. A főoldalon ma egy Stephen Hawkingot ábrázoló grafika fogadja a látogatókat, amelyre rákattintva egy jópofa animációs videó  ismerteti a legendás tudós életét.

Stephen Hawking 1942. január 8-án született, éppen 300 évre a szintén fizikus és csillagász, Galileo Galilei halálának 300. évfordulóján. Fiatal kora óta lenyűgözte az univerzum működése, kíváncsisága és intelligenciája révén már gyerekként kiérdemelte az Einstein becenevet, annak ellenére, hogy nem volt jó tanuló, olvasni is csak 8 évesen tanult meg. 21 éves volt, amikor megbetegedett, és kiderült, hogy amiotrófiás laterálszklerózisban, vagyis ALS-ben szenved, az orvosok mindössze néhány évet jósoltak a fiatal tudósnak.

Kevéssel diagnózisa után ismerkedett meg későbbi feleségével, Jane Wilde egyetemi hallgatóval, akinek köszönhetően kijutott a betegség okozta lelki válságból, és úgy döntött életét a fizikának, a matematikának és a kozmológiának szenteli.

stephen hawking google
Stephen Hawking (Fotó: Biography)

Hawking számtalan tudományos áttörést ért el élete során, rengeteg művet publikált, többek között olyanokat is, amelyekkel a laikusok számára is sikerült közelebb hoznia a világegyetem működésének témakörét. A térről és időről szóló, Az idő rövid története című műve kiemelkedő sikert ér el, több mint 40 nyelvre fordították le, és mai napig is az egyik legolvasottabb tudományos, ismereterjesztő könyvek között tartják számon.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!