Elkeserítő, mi lett az év szava 2022-ben

A brit Collins szótár szerkesztői 2022-ben is megválasztották az év szavát, amelyet az a kifejezés nyer el, amely a leginkább visszaadja az adott esztendő hangulatát. 

2019-ben a klímasztárjk, 2020-ban a lezárás, 2021-ben pedig az NFT kifejezések bizonyultak a győztesnek, de vajon melyik az a szó, amelyik a leginkább kifejezi az idei évet? A glasgow-i székhelyű kiadó választása a „permakrízis”-re esett 2022-ben, ami sajnos egyáltalán nem meglepő: a kifejezés – amit egyébként először a ‘70-es években jegyeztek le – egy olyan állandósult, elhúzódó időszakot jelöl, melyet az instabilitás és a bizonytalanság jellemez. A Collins szerint azért választották ezt a szót, mert tömören összefoglalja, milyen szörnyű volt 2022 nagyon sok ember számára.


A permakrízis mellett ezek a szavak is az esélyesek voltak:

  • partygate (a koronavírus-járvány alatti korlátozások ellenére megtartott bulik, melyeken nem egyszer Boris Johnson miniszterelnök is részt vett)
  • Kijev
  • warm bank (olyan épületek, például könyvtárak és templomok, melyek a téli időszakban megnyitják kapuikat a rászorulók előtt)
  • quiet quitting (csak annyit dolgozni, amennyit a szerződésben elvárnak tőlünk)
  • Carolean (Karoliánus, tehát III. Károly király uralmára vonatkozó)
  • splooting (hason fekvés kinyújtott lábakkal)
  • sportswashing (olyan szervezetek vagy országok, melyek sporttevékenységet használnak renoméjuk helyreállítására, hogy elvonják a figyelmet elfogadhatatlan politikájukról – jó példa erre a 2022-es labdarúgó-világbajnokság házigazdája, Katar)

Az Oxford Languages szótárnál egyébként még zajlik az év szavának kiválasztása, az idei alkalom ráadásul különleges is: most először a végső döntést az angolul beszélő közönség kezébe adják a szervezők.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?