A nagysikerű ChatGPT mögött álló cég, az OpenAI kenyai dolgozókat alkalmazott a problémás tartalmak felcímkézésére, melyek között gyermekek szexuális bántalmazása, nemi erőszak és állatkínzás is szerepelt. 

A San Franciscó-i székhelyű, mesterséges intelligenciát fejlesztő cég, a Sama hónapokig együttműködött a ChatGPT nevű chatbot mögött álló céggel, az OpenAI-val, hogy azonosítsa és felcímkézze az érzékeny képeket és szövegeket – ezeket az adatokat később a ChatGPT betanítására használták fel, hogy a program felismerje az oda nem illő tartalmakat, és így a legoptimálisabb szövegeket alkothassa. 2022 februárjában a Sama azonban felmondta az OpenAI-val való együttműködését, miután felfedezte, hogy az OpenAI állítólag 1400 illegális tartalmat kért és kapott, amely gyermekek szexuális zaklatását, nemi erőszakot, állatkínzást és egyéb erőszakos jeleneteket ábrázolt. A Time-nak adott nyilatkozatában az OpenAI megerősítette, hogy kenyai munkásokat használt a problémás tartalmak felcímkézésére.

A Time-nak névtelenül nyilatkozó Sama alkalmazottak szerint a kenyai munkások szolgálati idejüktől és termelékenységüktől függően óránként 1,32 és 2 dollár közötti fizetést kaptak a munkájukért cserébe.

A jelentés szerint a munka jellege erős szorongást okozott a dolgozóknak, az egyik alkalmazott egyenesen „kínzásnak” nevezte a munkáját. Állítása szerint az egyik alkalommal azzal bízták meg, hogy olvasson fel egy részletet arról, amint egy férfi szexuális aktust folytat egy kutyával egy gyerek jelenlétében – ez az élmény annyira traumatikus volt a számára, hogy visszatérő rémálmokat okozott neki – nyilatkozta a Time-nak.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!