Rekord mennyiségű energiát állítottak elő fúzióval

Újabb fontos mérföldkőhöz érkeztek a tudósok a fúziós energia kutatásában. 

Az Oxfordban található Joint European Torus (JET), a világ egyik legnagyobb és legerősebb fúziós eszköze új világrekordot ért el a fúziós energia felszabadításában – számolt be az Interesting Engineering. A rendszer 69 megajoule fúziós energiát termelt öt másodperc alatt, mindössze 0,2 milligramm üzemanyag felhasználásával. Ezzel körülbelül 12 000 ház áramellátását lehetne biztosítani mintegy öt másodpercre.


A fúziós technológia kiemelt kutatási területnek számít, ugyanis az előállításával olyan nagy mennyiségű energiaforrásra tehetnénk szert, amely összehasonlíthatatlanul kevesebb szennyezéssel és hulladékkal biztosíthatná az emberiség energiaellátását, mint a hagyományos erőművek.

A mostani rekordot úgy érték el, hogy két hidrogénizotóp, a deutérium és a trícium plazmáját 150 millió Celsius-fokra hevítették – ez tízszer annyi, mint a Nap középpontjának hőmérséklete. Ilyen szélsőséges hőfokon az atomok egyesülnek, ezzel héliumot és hatalmas mennyiségű energiát szabadítva fel.

A kutatók szerint a deutérium és a trícium fontos összetevője lehet a jövő fúziós projektjeinek: előbbi a tengervízből, utóbbi egy közönséges fémből állítható elő. A JET egyébként az egyetlen olyan, működőképes eszköz jelenleg a világon, amely képes üzemanyagként hasznosítani a szóban forgó két izotópot.

fúzió energia jet
Fotó: EUROfusion

2022 decemberében az amerikai energiaügyi minisztérium történelmi bejelentést tett: a kaliforniai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium kutatói a világon elsőként az  úgynevezett inerciális fúzió során nettó energianyereséget könyvelhettek el, azaz kevesebb energiába került előidézniük a folyamatot, mint amennyi energia termelődött belőle.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?