Nem kell feltétlenül notebookot cipelni magunkkal, ha nálunk van egy ilyen Samsung DeX kütyü. Bemutatjuk, hogy hogyan is működik és mire jó!

Ma már ott tartunk, hogy egyes jobb okostelefonok a hardver teljesítményét tekintve vernek rengeteg hagyományos számítógépet. Joggal merülhet fel tehát mindenkiben, hogy jó lenne ezt az erőt kiaknázni és hagyományos számítógépként használni a mobilokat, hiszen vannak olyan tartalmak és szoftverek, amelyeket egyszerűen jobb nagy képernyőn, más nézetben, esetleg külső vezérlő eszközök segítségével futtatni.
Jó hír, hogy vannak olyan gyártók, akik ugyanerre, ugyanígy gondoltak! Sőt nem csak ábrándoznak és fantáziálnak, hanem tesznek is azért, hogy mindez valósággá váljon. A Samsung például évek óta dolgozik ezen, és bár az első időszakban finoman szólva sem sikerült áttörést elérniük, mostanra a tapasztalatok felhasználásával egy életképes megoldással sikerült előállniuk. Ez a Samsung DeX!

Így működik

A DeX lelke nem más, mint egy apró, ezáltal igen mobilis dokkoló egység, amelybe, vagy amelyre (kialakítástól függően) rá kell csatlakoztatni a telefont, és ezt követően ezt az egységet rádugni egy televízióra, projektorra vagy monitorra. Ezután a megjelenítőn már nem a megszokott telefonos, hanem a számítógépes nézet tűnik fel. Azaz más lesz az ikonok elrendezése, és a támogatott szoftverek is máshogy néznek majd ki.

A dokkoló egyébként képes együttműködni az egérrel, billentyűzettel vagy kontrollerrel is, ami jelentősen megkönnyíti a vezérlést. Amennyiben nincs ilyen periféria nálunk, vagy nem akarjuk használni, akkor természetesen a telefon érintőképernyője is funkcionálhat a már megszokott módon billentyűzetként és egérként is.

Mire lehet használni

Számos szoftver támogatja már a DeX használatát, többek között a szövegszerkesztők (például a Word), a levelező programok, táblázatkezelők, PDF olvasók, prezentációs appok, videómegosztók, videólejátszók, képnézegetők és játékok. És akkor még nem is beszéltünk a rengeteg böngészőből futtatható appról, amelyek szintén jól működnek a DeX rendszeren.

A DeX révén valódi multitask eszközként vethető be a telefon, tehát mód van arra, hogy miközben a képernyőn fut valami, addig a telefonon szöveges üzenetet vagy hívást fogadjunk. Tehát a Samsung DeX révén két képernyő áll a felhasználó rendelkezésére, és így ő kétszer annyi dolgot csinálhat egyidejűleg.

Miért jó, mikor jó?

A Samsung DeX akkor jöhet jól, ha valaki nem akar vagy tud magával cipelni egy notebookot, de szüksége lenne néha a számítógépek által kínált szolgáltatásokra. Ez remek lehet például egy nyaralásnál, ahol van televízió vagy monitor. Hiszen a telefon amúgy is nálunk van, a dokkoló pedig nagyon kevés helyet foglal. A táskába können befér egy kis egér, vagy egy felcsavarható klaviatúra, és máris ott egy komplett gép, amin simán meg lehet írni egy hosszabb levelet, össze lehet állítani egy dokumentumot, vagy akár meg lehet tekinteni egy videót, prezentációt.

Sőt, ha valakinek nincsenek nagyon komoly teljesítménybeli igényei, akkor egy mobil és a DeX révén teljesen ki is válthatja a számítógépet. Tehát elég csak a DeX dokkolót és az amúgy is nélkülözhetetlen telefont megvennie, amivel egy csomó pénzt lehet spórolni.
Milyen telefonnal használható

A Samsung DeX rendszert jelenleg a Galaxy S10/S10+/S10e, Note9, S9/S9+, Note8, S8/S8+ okostelefonok, és és a Tab S4 tablet támogatja.

Ez lesz a jövő?

Körülbelül másfél hónapon keresztül nyúztuk a DeX-et egy Samsung Galaxy S10e telefonnal. A koncepció egy pillanat alatt elnyerte tetszésünket, és ezen időszak alatt az is kiderült, hogy ezúttal az ötlet megvalósítás is jól sikerült. A DeX, illetve az ehhez hasonló megoldások jelentik a jövőt, ebben egészen biztosak vagyunk. Teljesen nyilvánvaló, hogy a telefonokban rejlő erőt így, számítógépként is lehet, illetve kell hasznosítani. Így nem lennénk meglepve, ha hamarosan egyre több vállalat állna elő hasonló megoldással.

Aki még többet szeretne tudni a DeX-ről, a honlapon talál még egy rakat információt!