A Samsung S20 FE, azaz Fan Edition nagyon jó irány, még akkor is, ha érezhetően olykor szembe megy a cég stratégiájával.

Samsung S20 FE

A Samsung 2020 őszén húzott egy váratlant, és az évben korábban bemutatott csúcsmobil, a Galaxy S20 egy speciális változatával állt elő. Ez a Samsung S20 FE, azaz Fan Edition, tehát rajongói kiadás, amivel új útra lépett a cég. A termék megtervezése során hatalmas terepet adtak a végfelhasználók visszajelzéseinek, és ezek alapján alakították ki a terméket. Magyarul megkérdeztek egy rakat embert, hogy milyen telefont is szeretnének, mit tartanak fontosnak ma egy felső kategóriás mobilban, és olyan készüléket tettek le az asztalra.

Samsung S20 FE

Ezzel tehát a cég megkockáztatta, hogy ellép egy olyan irányba is, ahol nem feltétlenül a trendeket diktálja, hanem követi azokat. Valamint azt is, hogy saját maguk stratégiájával mehetnek szembe, ami viszont kifejezetten bátor húzás. Na, nézzük milyen lett, és miben különbözik az átlagemberek véleménye által összerakott S20 Fan Edition a hagyományos S20-hoz képest!

Ár

Kezdjük a legfontosabbal! Az Samsung S20 FE esetében törekedtek a költségek lecsökkentésére, így az 5G mentes változata a legolcsóbb idei Samsung csúcstelefon. Kártyafüggetlen verzióban már most 200 000 – 210 000 forint környékén adják, és nem lennénk meglepve, ha hamarosan becsúszna két kiló alá az ára.

Samsung S20 FE

Külső

A megjelenést alapvetően befolyásolja, hogy sík kijelző mellett döntöttek, tehát a képernyő nem hajlik le oldalt a készülékházig, hanem vékony kávákhoz csatlakozik. E megoldás nyilván nem annyira látványos, viszont lényegesen kevesebbe kerül. Mint ahogy valószínűleg a költségek csökkentése miatt döntöttek a műanyag hátlap mellett a fém vagy az üveg helyett.


Nekünk ezzel nincs problémánk, amúgy is azonnal tokba dugnánk minden telefont, meg hát a legutolsó szempont ami számít egy mobil megítélése során, az a hátlap. Szóval, ha valaki ezen spórol az teljesen oké, ahhoz csak tapsolni tudunk! Viszont az is tény, hogy a termék por- és vízálló, amit az IP68 minősítés is alátámaszt. Tehát e téren nem kötöttek kompromisszumot, ami remek! Viszont a hagyományos fejhallgató kimenet innen is lemaradt, úgyhogy nagyon úgy fest, hogy a tömegeknek erre nincs igénye, de nekünk ettől függetlenül nagyon hiányzott.

Kijelző

Ha Samsung, akkor a tökéletes feketét, ragyogó színeket, szuper betekintési szöget és végtelen kontrasztot produkáló AMOLED technológia készpénznek vehető. Így nem lepett meg, hogy az S20 FE is ilyen kijelzőt kapott. A 6,5 hüvelykes képernyő felbontása 1080 x 2400 pixel, ami azt jelenti, hogy a jelek szerint a felhasználók többsége beéri ekkora részletességgel. Egyébként ezzel mi speciel egyet is tudunk érteni. Lehetne több képpontot passzírozni ugyanekkora területre, csak egyszerűen már nincs sok értelme. A különbség nem látszik, pláne egy átlagos, hétköznapi használat során. Viszont a kisebb felbontás lényegesen olcsóbb, és kevesebb energiát is fogyaszt.

655 nites maximális fényerőt mértünk, ami elég ahhoz, hogy világosban is lehessen használni, viszont tény hogy a HDR kontent megjelenítése nem annyira látványos, mint például a “sima” S20 esetében, ami 900 nitet tud. De igazából ez nem óriási különbség, és ezt azért bőven túl lehet élni. Megkockáztatjuk, hogy a legtöbb embernek fel sem tűnne a különbség. A maximális képfrissítési ráta 120 Hz, és az nagyon jó, hogy e téren nem adtak lejjebb a mérnökök. Ez ugyanis azt jelenti, hogy másodpercenként 120 képkocka megjelenítésére nyílik mód, aminek hála sokkal folyamatosabbnak, simábbnak tűnik a mozgásmegjelenítés, mint amit a hagyományos 60 Hz-es telefonok produkálnak. Ez játékoknál különösen fontos, de a szimpla netezés közben is kellemes a szemnek.

Teljesítmény

Messze van a világ legbikább telefonjaitól, de az alkalmazott Exynos 990 nyolcmagos CPU, a 6 GB RAM, és a Mali-G77 MP11 grafikus vezérlő, így is bitang teljesítmény leadására képes. A szintetikus tesztprogramon, az AnTuTu-n 535 611 pontot gurítottunk vele, ami totál jó eredménynek számít. Ebből fakadóan mindenre jó, amire a egy mobil kellhet. A játék, a képnézegetés, 4K HDR videózás, videószerkesztés, effektezés stb. minden rettenet gyors.

Samsung S20 FE

A 128 GB tárhely pedig évekig bőven elég lesz mindenre. Persze lehetne ennél több is, de ha valaki ésszerűen használja a készülékét, akkor ez nem okozhat problémát hosszú idő után sem.

Akkumulátor

A hangrendszere nem valami nagy szám, de hát erre az eredeti S20 sem lehetett nagyon büszke. A hangerővel nincs gond, ám a tisztasággal igen, és a dinamika sem az igazi. De hát ezt ma gyakorlatilag bármelyik mobilról elmondhatjuk. Az akkumulátor 4500 mAh kapacitású ami egyszerűen remek!

Ez kellően nagy tartalékokat biztosít, és akár a 12-14 órás üzemidő is vidáman elérhető. Ezt a részét a hozzánk hasonló mobilfüggők biztos imádni fogják, mert annál nincs idegesítőbb, ha állandóan a töltőre kell dugdosni a masinát.

Fotó-videó

Na itt jön néhány meglepetés! No nem az, hogy több kamerából álló komplex hátlapi rendszerrel látták, mert ez ma már a belépő szintnél is alapelvárás. Hanem az, hogy a főkamera is csupán 12 megapixeles. Ez a mai világban, amikor sokszor repkednek a 40-80-100 megapixelek talán kevésnek tűnhet, de tegyük a szívünket a kezünkre, ennyi az átlagembernek az esetek 99 százalékában bőven elég.

Nem újságba, meg művészeti albumokba fotózunk a mobilokkal, hanem a netre, az instára, a közösségi alkalmazásokra. Oda pedig egyszerűen nem kell nagyobb felbontás. Ezzel pedig lehet spórolni, ami nem utolsó szempont. Ráadásul az f/1.8 rekeszértékű egységgel még éjszaka is kifogástalan, zajosodásmentes képeket lehet lőni. Ez pedig fontosabb, mint a brutál felbontás. Szóval ezzel nincs semmi gond szerintünk, bár tény, hogy a kommunikációs-számháborúban ez hátrányt jelent.

A modell rendelkezik még egy 8 megapixeles, 3x optikai zoommal ellátott telefotó kamerával, amivel korrekt nagyított képeket lehet összehozni. A 12 megapixeles ultraszéles (123 fok) látószögű egység pedig akkor jön jól, ha egy fotóba a megszokottnál több témát szeretnénk belepasszírozni. Viszont az igaz, hogy ez utobbi két kamera a sötétet már annyira nem szereti, ezeknél előfordulhat zajosodás, pixelesedés. A modell rendelkezik beépített optikai stabilizátorral, ami a videók elkészítése során nagyon jól jön. Viszont az idei Samsung csúcsmodellektől eltérően az S20 FE esetében nem elérhető a 8K rögzítési mód.

Hogy teljesen őszinték legyünk, ez nem hiányzott egyáltalán. Persze remek, hogy vannak már telefonok, amikkel lehet ilyen extrémen nagy felbontású mozgóképeket rögzíteni, de nem ez fogja orvosolni a 8K tartalomínséget. Emellett hiányzik a Szuperlassítás opció, amit szerettünk, de igazán sokat nem használtuk korábban sem.

Beleférnek a kompromisszumok?

A gyakorlati próba során arra jutottunk, hogy a Samsung S20 FE készülékkel merészet lépett a cég, de jó irányba. Tényleg olyan dolgokat kaptak ki a készülékből, amelyek hiánya nem igazán fájt, viszont az árazás ennek köszönhetően sokkal szimpatikusabb lett. Az tény, hogy a Samsung S20 FE nem egy innovációs atombomba, nem a világ legfigyelemfelkeltőbb telefonja, de ettől még egy remekül használható, igen jó ár/érték arányú modell.

Kinek ajánljuk – Samsung S20 FE

– Egy felső kategóriás telefont szeretne elérhető áron
– Fontos a remek képminőség
– Lényeges a nagy teljesítmény
– Játékra keres mobilt
– Jó ár/érték arányú készülékben gondolkodik
– Évekre keres terméket

Kinek nem ajánljuk – Samsung S20 FE

– Belépő szintű, ultraolcsó mobilban gondolkodik
– Fontos a villantós külső
– Komoly fotós, grafikai munkákhoz keres készüléket

Még több információ a Samsung S20 FE telefonról a készülék hivatalos weboldalán