Rejtélyes rádiójelek érkeztek a Tejútrendszer közepéből

A rádiójelek alapján feltételezhető, hogy a Tejútrendszer közepén lévő, eddig még felfedezetlen égi objektumról van szó. 

A Tejútrendszer galaktikus középpontjából érkező rádiójelek hozták zavarba a Sydney-i Egyetem csillagászait, mivel nem illeszkednek a változó rádióforrások jelenleg ismert mintájába. Ez akár arra is utalhat, hogy egy eddig nem ismert csillagászati objektumosztályról van szó. A hivatalosan ASKAP J173608.2-321635-nek nevezett objektum jele véletlenszerűen eltűnt, megerősödött, elhalványult, majd újra megjelent. Ezeket a jeleket eredetileg az ASKAP (Australian Square Kilometer Array Pathfinder) rádióteleszkóppal észlelték.


A csillagászok kilenc hónap alatt hat rádiójelet vettek a forrásból, és értelemszerűen vizuálisan is megpróbálták megtalálni az objektumot, de nem jártak sikerrel. Ezért úgy döntöttek, hogy a CSIRO rádióteleszkópját használják, ám ezzel sem sikerült azonosítani a forrást. Ez arra engedte következtetni a csapatot, hogy egy még felfedezetlen égi objektumot találtak, amely a Tejútrendszer középpontjában ül. Ziteng Wang, a Sydney Egyetem Fizikai Karának PhD-hallgatója szerint az új jel legfurcsább tulajdonsága, hogy nagyon nagyfokú polarizációval rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy fénye csak egy irányban oszcillál, de ez az irány az idővel változik. Az objektum fényessége szintén drámaian változó, és a jel látszólag véletlenszerűen kapcsol be és ki. Elmondása szerint ilyet ezelőtt még sosem tapasztaltak, így mi, egyszerű hétköznapi polgárok is kíváncsian várjuk, vajon miről is lehet szó. Talán földönkívüliek? Hiszen erről elég sok szó esik mostanában.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?