A tévézés új korszakát hozza el a Mesterséges Intelligencia

A komplex AI csomag hatással van a kép- és hangminőségre és a kapcsolódó szolgáltatásokra egyaránt. A Mesterséges Intelligencia mentheti meg a 8K-t!

samsung mesterséges intelligencia
A Mesterséges Intelligencia javítja fel a tévéket.

A Mesterséges Intelligencia (Artificial Intelligence, AI) az egyik legtrendibb, legdivatosabb témakör manapság. Az ilyen technológiák a leginnovatívabb televízió gyártók figyelmét is felkeltették, amiről saját szemünkkel győződhettünk meg a világ legnagyobb tech show-ján, a Las Vegas-i CES 2024 kiállításon.

samsung mesterséges intelligencia
A Mesterséges Intelligencia bekerült a tévékbe is már.

A Samsung mint az iparág vezető gyártója számos olyan új, AI alapú eljárásról és funkcióról rántotta le a leplet, amelyek már bekerülnek az idei, nagyobb tudású televízióiba. Ezek pedig jól megmutatják, hogy milyen hatással lehetnek a friss, akár generatív AI megoldások is a tévékre. A cég által bemutatott NQ8 AI Gen 3 processzor kétszer több, a számításokért felelős NPU (Neural Processing Unit) egységet tartalmaz, mint a korábbi verziók. A neurális hálózat mérete a nyolcszorosára (!) nőtt, a grafikus vezérlő chip teljesítménye 40 százalékkal, a központi feldolgozóegységé pedig 15 százalékkal javult.


Képminőség

A képminőség javításának kapcsán minden korábbinál nagyobb szerepet szánnak a Samsung mérnökei a mesterséges intelligenciának.

Felskálázás

E technológia révén például jelentősen megnő az úgynevezett felskálázás hatékonysága, ami akkor fontos, ha a forrásanyag kisebb felbontású, mint a tv képernyője. Tehát például, ha valakinek 4K tévéje van, de a videó vagy játék csak Full HD-s, akkor színre lép ez az eljárás.

Samsung TV AI
A 8K televíziózás szekerét lökheti be a technológia.

A mesterséges intelligencia segítségével a nagy teljesítményű processzor újabb képpontokat generál a már meglévő képi jelekből kinyert információk alapján. Azaz tulajdonképpen pixeleket teremt, amihez értelemszerűen rendkívül gyors adatfeldolgozás és hatalmas számítási kapacitás szükségeltetik, amelyet az említett új processzor biztosít.

E módszer segítségével egyébként a vállalat szerint megoldható a 8K legnagyobb problémája a tartalomhiány. Az extrémen nagy felbontású termékek már ugyanis megvannak, azonban alig van rajtuk mit nézni, és így nem lehet kihasználni a gigantikus részletességet. A felskálázás viszont orvosolhatja ezt értelemszerűen, hiszen így az AI chip megteremti a hiányzó képpontokat.

Mozgásjavítás

A mozgásmegjelenítés során kicsit hasonló a helyzet. Amennyiben a forrásanyag minősége nem megfelelő, kicsi a bitráta vagy más okból hiányoznak képkockák, akkor a néző szaggatást, akadást tapasztalhat, valamint az objektumokat, illetve a képen átfutó szövegeket életlennek elmosódottnak érzékelheti. Ezen viszont a mesterséges intelligenciát használó képfeldolgozó chipek az említett felskálázáshoz hasonlóan képesek javítani.

Samsung AI Chip
Új képfeldolgozó chipek, mesterséges intelligenciával.

Egyszerű új képkockákat számolnak ki, vagy pótolják a hiányzó részleteket, remek minőségben, és nem utolsó sorban, nagy számban. Ennek köszönhetően pedig a nézők maximálisan folyamatos és tökéletesen éles képet kapnak, még a legkritikusabb tartalomtípusok esetén is.

Automata beállítások

Az új hardver az integrált mesterséges intelligencia algoritmusok révén képes arra is, hogy képkockáról-képkockára megvizsgálja és elemezze az éppen futó tartalmat, és valós időben úgy módosítsa az egyes beállításokat, hogy a képminőség a lehető legideálisabb legyen. Természetesen azt is vizsgálja, hogy éppen milyen típusú tartalom fut, hiszen teljesen másra van szükség egy játék, egy sportközvetítés vagy egy film esetén. De ezzel nem is kell törődni, ha az ember rábízza magát a tévére, az elvégzi helyette a feladatokat.

Hangminőség

Az AI támogatású processzor felel a hang feljavításáért is. Képes különválasztani a beszédhangot, és felerősíteni azt, ha nem hallatszódna jól. Emellett a mesterséges intelligencia technológiák segítségével a korábbinál hatékonyabban szűrhetőek ki a zavaró zörejek, esetleges hanghibák, aminek köszönhetően tisztábbá válik a megszólalás.

samsung-ai-felskala
Több területen is aktív az AI, többek között a hangok feljavítására is képes. 

Tehát itt is alapvetően a gyengébb minőségű „alapanyag” feljavításáról van szó, hogy a tévékből ki lehessen hozni a legtöbbet akkor is, ha a forrás valamiért nem tökéletes. Ez pedig azért könnyen megeshet, hiszen például a hagyományos tv adások még mindig messze vannak az ideálistól, és az online streaming esetén is bele lehet futni problémás anyagokba.

Energiafogyasztás

Az energiahatékonyság kérdése jó ideje kiemelt szerepet játszik az összes elektronikai eszköznél, és a televíziók sem jelentenek kivételt. Régóta megtalálható az úgynevezett Eco mód a legtöbb televízióban, de ennek bekapcsolása általában radikálisan ront a képminőségen, hiszen csökken a fényerő és a kontraszt.

Samsung TV AI
Jobbak lesznek a tévék a mesterséges intelligenciától, ez nem is lehet kérdés.

A dél-koreai konszern mérnökei egy olyan, AI által támogatott környezetbarát képi profilt dolgoztak ki, amelynél a processzor a képi jelek és képkockák vizsgálatát követően úgy módosítja a beállításokat, hogy a képi ne legyen rosszabb annak ellenére, hogy az energiafogyasztás jelentősen csökken.

Csodafegyver az AI a tévékben?

A tévék esetében továbbra is a paneltechnológia, amely elsősorban meghatározza a képminőséget. Azonban az is tény, hogy a minél jobb képminőség megteremtésében a képfeldolgozó processzorok is kulcsszerepet játszanak, ezek munkáját pedig a mesterséges intelligencia komolyan segítheti. Olyan lehetőségek nyílnak meg ezeknek köszönhetően a nagy cégek előtt, amelyekről korábban nem is álmodtak. És, ha beigazolódik a Samsung számítása, és a 8K termékkategóriába is életet lehelhetnek ezek az eljárások, az alapjaiban forgathatja fel a piacot.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?