Samsung Odyssey OLED G9 teszt: Ez tényleg a világ egyik legjobb monitora

Magyarországra is befutott a hatalmas, ívelt, QD-OLED csúcsmonitor, a Samsung Odyssey OLED G9 – leteszteltük.

Samsung Odyssey OLED G9


A Samsung régóta komoly erőket mozgat meg annak érdekében, hogy a monitoros szektort is az uralma alá hajtsa. Jó ideje keményen próbálkoznak a prémium szegmensben is, 2023-ban pedig ha lehet, még tovább fokozták az erőfeszítéseket ezen a fronton.

Ennek tökéletes bizonyítéka a Samsung Odyessey OLED G9 nevű termék, amely az előzetes információk alapján egy bitang csúcsmonitornak tűnt. Kipróbáltuk, leteszteltük, hogy mit tud, és hogy megéri-e az árát.

Döbbenetes dizájn

Nem túlzás azt állítani, hogy ez a készülék eszméletlenül néz ki. Szó szerint magára rántja a tekintetet, és azonnal látszik rajta, hogy egy igen drága, különleges darab, de jöjjenek a részletek!

samsung odyssey oled g9
Samsung Odyssey OLED G9

Kialakítás: Ívelt! Ez már önmagában figyelemfelkeltő.
Íveltség mértéke: 1800R. Azaz olyan, mintha egy 180 centiméter sugarú kör kerületéből nyisszantották volna ki a készülékházat. Ez közepes mértékű íveltségnek számít.
Képarány: 32:9, azaz ultraszéles. Ez azt jelenti, hogy a megszokottnál sokkal „laposabb” és szélesebb. Olyan, mintha három darab hagyományos, 16:9-es monitort tennénk egymás mellé. Ennek köszönhetően kiválóan alkalmas arra, hogy több alkalmazás vagy ablak legyen megnyitva egyszerre. Emellett ez a fajta kialakítás nagyon hasznos lehet akkor, ha valaki szerkesztési feladatokra használná a terméket. Valamint ez a fajta kialakítás természetesen a játékoknál is hasznos lehet. Egy autószimulátor, stratégia, RTS vagy FPS is nagyon jó rajta.

Samsung Odyssey OLED G9
Méret: 49 inch, azaz 125 centiméter! Hatalmas! Ennek köszönhetően az egymás mellett megnyitott ablakokban tényleg rendesen lehet dolgozni.
LED: Van a hátulján egy karikányi színes LED. Ezek színe természetesen megváltoztatható, beállítható, hogy a fény pulzáljon, de akár ki is lehet kapcsolni. Ez a LED kör nagyon látványossá teszi a megjelenését, főleg sötétben.

Samsung Odyssey OLED G9
Csatlakozók: Egy-egy HDMI 2.1, micro HDMI, DisplayPort 1.4, 3 darab USB-C. Sajnos az USB-n keresztül nem tudtuk rá átlőni a képet és a hangot. Így csak a vezérlőeszközök csatlakoztatása megoldott ezeken keresztül.
Falra szerelhető: Igen, de ott kicsit hülyén néz ki.

Képminőség

A képminőség terén a Samsung Odyssey OLED G9 a világ egyik legjobb monitora.

Panel: QD-OLED. Jelenleg ez az egyik legjobb kijelző technológia. Itt olvashatsz erről részletesen!
Felbontás: 5120×1440 képpont. Ez megfelelő, de nem extrémen kiemelkedő részletességet jelent.
Pixelsűrűség: 108,9 PPI, az átlagosnál valamivel jobb.

Samsung Odyssey OLED G9

Megjeleníthető színek száma: 1,07 milliárd. Remek! Ennél jobb nincs!
Színtérlefedettség: 169,8 % sRGB , a méréseink szerint. Ez kimagasló értéknek minősül.
Színpontosság: Nagyon jó, a méréseink alapján az átlagos deltaE érték 0,89 a megfelelő beállítások alkalmazásával a kalibrálás után. Ez azt jelenti, hogy akár profi grafikai munkára is használható a készülék.
Színek: A színek egyébként szemre is nagyon szépek. Markánsak, ragyognak, az LCD-knél a mai napig megfigyelhető fátyolosságnak nyomát sem lelni itt.
Kontraszt: Végtelen! Ennél jobb nincs!

Samsung OLED monitor

HDR: A nagy dinamikatartományú, azaz HDR tartalmak (HDR10, HLG, HDR10+ szabványok) kezelése támogatott.
Fényerő: Maximális fényerő 1005 nit. Remek. Ennek köszönhetően a HDR anyagok visszaadása igen látványos. E téren is a világ legjobbjai közé tartozik ez a termék.
Mozgásmegjelenítés: Hibátlan! Semmilyen anomáliát nem tapasztaltunk.

Gaming

A termék játékra is kiválóan alkalmas.

Képfrissítési frekvencia: 240 Hz, a maximális képfrissítési ráta, azaz ennyi képkocka megjelenítésére képes másodpercenként. Ez négyszer annyi, mint amit a hagyományos monitorok produkálnak.

Samsung OLED monitor
FreeSync: Támogatja a FreeSync használatát, amivel megelőzhető a képtörés és a szaggatás. Itt olvashatsz a FreeSync-ről!
Input lag: A bemeneti késleltetés a méréseink alapján csupán 9,5 ms, ami kiváló eredmény.
Válaszidő: 0,03 ms, remek érték, sokkal jobb, mint amit az LCD, QLED monitorok produkálnak.

Beégés

Nincs, ettől nem kell tartani. Ellátták a szükséges védelmi technológiákkal.

Hang

A Samsung Odyssey OLED G9 rendelkezik saját hangrendszerrel (ez nem általános a monitoroknál), viszont a hang minősége azért messze nem világbajnok. E téren nem éri el a televízióknál megszokott színvonalat sem. Azaz egy normálisabb külső hangrendszerrel nem veheti fel a versenyt. A basszusok érzékelhetetlenek, a végeredmény picit steril, de a hangerő megfelelő.

Samsung OLED monitor

Hangrendszer: 2.0 csatornás. Beépített mélynyomó nincs.
Teljesítmény: 2×5 watt. Egy átlagos méretű szobába azért elég.
Sztereó: A sztereó hangtér megteremtése messze nem hibátlan. De ez azért annyira nem meglepő.
Hanghibák: Nincsenek durva hanghibák. Szóval azért nyugodtan lehet használni a beépített hangrendszert, ha nincs valamilyen épületesebb külső termék a közelben.

Kezelés, extrák

Amíg a tévéknél az okos funkciók teljesen általánosnak és kihagyhatatlannak számítanak, addig a monitoroknál ez a szolgáltatás ritkaságnak számít. Azonban ez a termék megkapta a cég saját, Tizen alapú okostévé rendszerét. Ennek köszönhetően úgy érhetőek el rajta különféle internetes tartalmak, appok, weboldalak vagy felhőbe feltöltött dokumentumok, hogy nem szükséges hozzá számítógépet csatlakoztatni.

Samsung OLED monitor

Smart rendszer: Van, a legfejlettebb Tizen Smart TV platform.
Magyarul tud: Igen! Remek.
Stabilitás: Hibátlan, nem fagy, nem omlik össze.

Samsung OLED monitor
Samsung OLED monitor

Sebesség: Lehetne jobb! Hajlamos belassulni olykor, ami kegyetlenül zavaró lehet.
Alkalmazások: Kb. 300 app tölthető le. Ezek között megtalálhatóak a legnépszerűbb online streaming szoftverek. (Netflix, YouTube, HBO, Disney, Amazon stb.). Még az Xbox felhő alapú játékszolgáltatása sem hiányzik, amivel kiváló programok érhetőek el úgy, hogy nem kell hozzájuk külön gépet venni.
Workspace: Van! A Samsung nagy extrája innen sem hiányzik. Ezen keresztül elérhetőek a felhőbe feltöltött Microsoft Office 365 doksik, a Skype és akár egy távoli számítógép is.

Böngésző: Van. Jól is működik!
Távirányító: Van.
Mobillal vezérelhető: Igen!

Ár

A Samsung Odysssey OLED G9 650 000 forintba kerül. Hát itt felsír a pénztárca…. Viszont az is igaz, hogy ez a termék páratlan! Ekkora QD-OLED paneles monitor egyelőre nincs is másik. És ha lesz is, azokból hiányozni fog az okostévé rendszer. Szerintünk simán megéri az árát.

Kinek ajánljuk – Samsung Odyssey OLED G9

– Csúcsmonitort keres
– Fontos a hibátlan képminőség
– Játékra keres monitort
– Grafikai munkára használná a terméket
– Fontos, hogy legyen beépített hangrendszer
– Lényeges a menő, figyelemfelkeltő dizájn
– Státuszszimbólum modellre vágyik
– El szeretné érni az internetes alkalmazásokat számítógép csatlakoztatása nélkül

Kinek nem ajánljuk – Samsung Odyssey OLED G9

– Olcsó monitorra vágyik
– Nem akar ívelt terméket

Még több információ a Samsung Odyssey OLED G9 monitorról a termék hivatalos honlapján

 • Dizájn
  (5)
 • Képminőség
  (5)
 • Hangminőség
  (4)
 • Kezelés
  (4.5)
 • Ár/érték arány
  (4)
4.5

Értékelés

A Samsung Odyssey OLED G9 egy páratlan csúcsmonitor.  Elképesztően jó a képe, remek a kezelés, a dizájn, és van hangrendszere is.  Ez a világ talán legjobb monitora.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?