Mit hoz az 5G az egészségügy számára?

Nem túlzás kijelenteni, hogy az ötödik generációs technológia az egészségügy számára is forradalmi fejlődést hozhat. 

Szomorú, de muszáj azzal kezdeni, hogy az írás olvasásakor mindenki vonatkoztasson el a honi egészségügy helyzetétől, és gondolkodjon kicsit szerencsésebb országok fejével. Számukra biztos, hogy az 5G egy hatalmas mérföldkő lehet, és a Spiceworks nagyon szépen össze is szedte, hogy miért. Az 5G-vel egy olyan hálózatról beszélünk, amely hatalmas számú eszközt képes kezelni kevesebb mint egy ezredmásodperces késleltetéssel, szemben a 4G hálózat körülbelül 70 ezredmásodperces késleltetésével.


Ezáltal lehetővé teszi az „intelligens” kórházak fejlesztését, megkönnyíti a távműtéteket, és lehetővé teszi, hogy az orvosok a viselhető eszközöknek és érzékelőknek köszönhetően már akkor megkapják a betegek kórtörténetét, amikor azok belépnek az ajtón. Megnyitja az ajtókat a gyorsabb és pontosabb diagnózisok előtt, továbbá azt ígéri, hogy kiszélesíti a telemedicinát, felgyorsítja a virtuális valóság és a mesterséges intelligencia alkalmazását, és lehetővé teszi az internetre csatlakoztatott eszközök robbanásszerű elterjedését.

5G-s egészségügy a gyakorlatban

Képzeljük el, hogy az orvos képes lesz látni a bőr alatti rétegeket, még mielőtt az első bemetszést elvégezné. Az ilyen gyakorlatokat korábban soha nem hagyták jóvá, mert a 4G technológia egyszerűen nem tudott ennyi információt átvinni. A szegényesen ellátott vidéki területen élő beteg sürgősségi műtétet kap egy, az ország másik részén lévő orvostól, aki a helyszínen robotizált eszközökkel és testre szabott internetkapcsolattal dolgozik. De ez nem csak a kórházi betegekről szól. A mentőautóval úton lévő betegeket rendelkezésre álló vizsgálati eredményeit biztonságosan, közvetlenül az orvosoknak lehet küldeni a megérkezés előtt.

videojátékok sebészek
Fotó: The Healthy

A felvett betegek szabadabban mozoghatnak majd – és a távfelügyeleti eszközöknek köszönhetően kevesebb gonddal térhetnek haza. Ezáltal megszűnnek az épület meghatározott területeihez való kötöttségek, így a logisztika helyett inkább a betegellátásra lehet  összpontosítani. Röviden: a távolság már nem számít annyira. Világszerte egyre nagyobb lendületet vesz az 5G forradalma az egészségügyi környezetben. Kína például a világ első 5G-s orvosi magánhálózatával büszkélkedhet. A COVID-19 járvány idején olyan mobilkórházat építettek, amely teljes mértékben 5G-képesek volt, demonstrálva a technológiában rejlő lehetőségeket a sürgős egészségügyi igények és válsághelyzetek kezelésére.

Kihívások

Az 5G-ben rejlő óriási lehetőségek ellenére az egészségügyben, a teljes körű megvalósításig vezető út nem lesz kihívásoktól mentes. Az egyik legnagyobb akadály az 5G beépítése olyan régebbi kórházi épületekbe, amelyeket nem erre terveztek. Az 5G jeleket könnyebben blokkolják például a vastag betonfalak, amelyekkel sok régi kórházépület rendelkezik. Ráadásul az egészségügyi ágazaton belül még nem mindenki érti teljesen az 5G fontosságát, vagy tudja, hogy mit tudnak vele kezdeni.

Becslések szerint az amerikai kórházak mintegy 20%-a rendelkezik valamilyen 5G-kapcsolattal, de csak kevesen használják ki ezt a kapacitást a lehető legteljesebb mértékben. Ez kiemeli, hogy több ismeretre van szükség arról, hogy az 5G hogyan segíthet nekik a jövő megvalósításában és az ideális ellátás biztosításában.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?