Hiába nem árulnak már telefont, még mindig nagyot kaszálnak rajta

A Nokia és az Ericsson már rég nem forgalmaznak telefonokat, mégis nagyot fognak rajtuk. 

Az Ericsson és a Nokia már régóta visszavonult a telefonok gyártásától és értékesítésétől, átadva a piacot az Apple-nek és egy maroknyi ázsiai cégnek. De még mindig dollármilliárdokat szednek be a készülékek eladásaiból, amit a szabadalmaiknak köszönhetnek. Az Ericsson például mintegy 590 millió dollárt tett zsebre a szellemi tulajdon licenceléséből 2022 utolsó három hónapjában, miután a bíróságon harcba szállt az Apple-lel. Ez több volt, mint az egy évvel korábbi 230 millió dollár. A Nokia pedig nemrég írt alá egy jövedelmező üzletet a Samsunggal, a világ legnagyobb okostelefon-gyártójával.


ericsson
Kép: IoT Conference

Az Ericssonhoz hasonlóan a Nokia is a berendezésekből, szoftverekből és szolgáltatásokból szerzi bevételeinek nagy részét. A licencelés azonban az egyik legjövedelmezőbb része az üzletágának. A Nokia Technologies 2022 első kilenc hónapjára vonatkozóan 99,7%-os bruttó árrést jelentett, szemben a 40,3%-os csoportszintűvel, és 70,3%-os működési árrést, szemben a csoportszintű 8,2%-kal. Természetesen ez nem veszi figyelembe azt a nagyjából 4 milliárd eurós (4,4 milliárd dolláros) befektetést, amelyet a Nokia más részei évente kutatás-fejlesztésre fordítanak, és amely nélkül a Nokia soha nem tudta volna felépíteni a világ egyik legnagyobb technológiai szabadalmi portfólióját. Tehát hiába nem képezi már régóta a szortiment részét a mobiltelefonok gyártása és értékesítése, azért a másoké még mindig szép hasznot hoz.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?

google pixel

Megjött a Google esze

Döbbenetes, de évek után rájöttek arra, hogy amit eddig csináltak, az hülyeség volt.