Újabb Mars-expedíciót szimuláló emberkísérletet hirdetett a NASA

2025-ben négy újabb önkéntest zárna egy Mars-szimulációba a NASA, hogy kiderüljön, hogyan birkóznak meg a vörös bolygón fennálló nem mindennapi körülményekkel. 

Tavaly júniusban négy vállalkozó szellemű alany összeköltözött, hogy részt vegyen egy több mint egyéves (378 napos) kísérletben, amelyre egy texasi szimulátorban került sor. A szimulált marsi komplexum  – melyet 3D-nyomtatással állítottak elő – 1700 négyzetméteren helyezkedik el, és úgy lett kialakítva, hogy egy marsi expedíció tökéletes másolata legyen: többek közt a helyszínt a Marsot borító felszínhez hasonlóan vörös porral fedték be.


A küldetés szervezői nem csak a helyszínt, de az életkörülményeket is úgy alakították ki, hogy az alanyok a Marson érezhessék magukat: korlátozott erőforrásokból kell gazdálkodniuk, a napi vízfogyasztásuk és az élelmiszerellátásuk limitált, valamint a maguk által megtermelt zöldségekből gazdálkodhatnak.

A NASA most újabb résztvevőket toboroz egy második marsi szimulációs küldetés részeként, amelyre szintén az említett helyszínen kerülne majd sor. A 2025 tavaszán induló küldetésre ezúttal is négy önkénest keresnek, 30-55 év közötti, nem dohányzó amerikai állampolgárokat, akik jól beszélnek angolul. Emellett a kiválasztottaknak rendelkezniük kell egy STEM mesterdiplomával (mérnöki, matematikai, biológiai, fizikai vagy számítástechnikai), és legalább kétéves munkatapasztalattal kell bírniuk az adott területen – de a kétéves tapasztalat hiányában elegendő lehet egy pilótaengedély is ezer repült órával. Figyelembe veszik továbbá azokat a pályázókat is, akik részt vettek egy kétéves tudományos, technológiai, mérnöki vagy matematikai doktori programban, vagy már megszerzett orvosi, vagy tesztpilóta diplomával rendelkeznek.

mars szimuláció nasa 2025
(Fotó: Bill Stafford/NASA)

Az alanyok nem ingyen vállalnák a fizikálisan és mentálisan is megterhelő feladat, azt azonban nem árulta el a NASA, hogy milyen fizetéssel számolthatnak az érintettek (a tavaly júniusban indult küldetés anyagi részéről itt írtunk bővebben). A CHAPEA 2 nevű küldetésre április 2-ig lehet nevezni.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?