Bélbaktériumokkal futtatták le a Doomot – videó

Fűnyírón és terhességi teszten is pörgették már minden idők egyik legismertebb FPS-ét, most az E. coli baktériumoknak jött el az ideje. 

Az elmúlt években divatba jött, hogy a leglehetetlenebb eszközökön próbálják meg lefuttatni a Doomot, amelynek első részét még 1993-ban adta ki az id Software. A MIT egyik biológusa azonban alighanem új szintre emelte ezt, amikor bélbaktériumokkal ugrott neki a kihívásokkal teli feladatnak.


Lauren Ramlan E. coli baktériumokat „hívott segítségül”, melyeknek törzsei általában meleg vérű állatok tápcsatornájának alsó szakaszában élnek, és a legtöbb szerotípusa ártalmatlan, azonban akadnak köztük olyanok is, amelyek ételmérgezést okoznak, az ESBL-t termelő változatok pedig idős korú, gyenge immunrendszerű egyéneknél komoly kockázatot jelenthetnek. A lényeg, hogy a MIT  kutatója ilyen bacikkal kísérletezett, egészen pontosan egy 32×48-as, 1 bites kijelzőt alakított ki belőlük, ahol lényegében a sejtek pótolták a pixeleket.

A tudós fluoreszcens fehérjéket adott a mikroorganizmusokhoz, így próbálta őket rábírni, hogy a kívánt színűre változzanak – írja az Engadget.

Bár a bélbaktériumokkal újraalkotott Doom ötlete kétségkívül figyelemreméltó, keveseknek lenne türelme, no és ideje bacikkal lefuttatni ezt a játékot. A Doom egyetlen képkockájának megjelenítése ugyanis 70 percbe tellett a mikroorganizmusoknak, és további nyolc óra volt, mire visszatértek a kiindulási állapotukba. Ez azt jelenti, hogy egyetlen képkocka kirajzolásához körülbelül 9 óra szükséges, ezzel a sebességgel pedig mintegy 600 évünkbe telne kijátszani a játékot.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?