Samsung S21: Mit tud a széria legolcsóbb és legkisebb tagja?

Kipróbáltuk az Samsung S21 sorozat kompakt és legkedvezőbb árú változatát. Jó telefon? Megéri megvenni? És ha igen, akkor mégis kinek?

Samsung S21

A Samsung 2021-ben is több új felső kategóriába szánt mobilról rántotta a leplet. Az S21 szériába három modell tartozik, az Ultra-t már kiveséztük, és most sikerült egy rövid időre hozzájutni a család legapróbb, és papíron legkisebb tudású darabjához. Nézzük mit tud ez a termék, lehet-e esélye a mai gyilkos versenyben.


Samsung S21

Külső

Dizájn: A Samsungnál az igazi nagy durranást dizájn terén a széthajtogatható telefonok jelentik. Az S21 viszont egy hagyományos kialakítású és külsejű darab. Igazából első pillantásra ember meg nem mondaná róla, hogy ez egy felső kategóriás készülék. A kijelző sík, nem lóg rá a készülékházra, a kávák persze vékonyak, és a képernyőbe vágott szelfikamera sem hiányzik, de ezek a megoldások lassan már a belépő szinten is mindennapossá válnak. Egy szó mint száz, pont úgy néz ki, mint bármely más közép- vagy felsőkategóriás mai mobil. Ha valaki tehát egy „villantós” telkóra vágyik, akkor más felé kell keresgélnie.

Samsung S21 teszt

Viszont az is igaz, hogy méretei révén jelenleg a kicsi új mobilok közé tartozik, legalábbis a felső kategóriában. És ez egy hatalmas erőssége. Nekem nincs nagy mancsom, de mégis normálisan meg tudom fogni, átérem, egy kézzel is kényelmesen lehet használni. Zsebre rakva alig érezhető, nem bököd, nem feszíti szét az anyagot. Tényleg csak pár centi a különbség a lapátmobilokhoz képest, de ez nagyon fontos pár centi. A viszonylag kompakt kialakítás miatt szerintünk sokkal felhasználóbarátabb. Ez persze ízlés dolga, tudjuk, hogy rengetegen imádják a hatalmas, bumszli phableteket, de nekünk nagyon bejött ez a vonal.
Ergonómia: Remek – A tapintása, fogása kényelmes. Az összeszerelés hibátlan, a gombok jól elérhetőek, nem lötyögnek. A készülékház nem csúszkál, nem akar állandóan kiesni az ember kezéből.

Samsung S21 teszt
Strapabíró kialakítás: Megkapta a legrambóbb Gorilla Glass védőüveget, és az IP68 minősítést, azaz víz- és porálló. Remek!
USB: USB 3.2 Type-C. A lehető legjobb.
Fejhallgató csatlakozó: Felejtős. Nagy kár, hogy ezt lehagyták róla!
Notch: Van, picike, nem zavaró.
Képernyő/készülékház arány: 87,2 %. Egész jó!
Ujjlenyomat olvasó: Van, a képernyő alá építve. Hibátlanul működik.
Méret, súly: 151.7 x 71.2 x 7.9 mm, 169 gramm – legtöbb mai felső kategóriás telefonnál kisebb és könnyebb). SZUPER!

Kijelző

Méret: 6,2 inch. Az átlagosnál kisebb. Nem baj.
Paneltechnológia: OLED. A lehető legjobb.
Felbontás: 1080 x 2400 képpont. Ilyen méret mellett ez jó, de nem extrémen kiemelkedő felbontásnak számít. amit a 421 ppi pixelsűrűségi adat is alátámaszt. A képi világ éles, a pixelek egyáltalán nem láthatóak, a finom átmenetek, illetve a ferde és görbe vonalak is rendben vannak. Szóval lehet, hogy nem is kell ennél nagyobb felbontás.

Samsung S21 teszt
Képfrissítési ráta: 120 Hz. Jelenleg mobil fronton ez majdnem csúcs (vannak már 144 Hz-es mobilok is). Mivel ennek köszönhetően az átlagosnál kétszer több képkocka jelenik, jelenhet meg másodpercenként, ami a játékok futtatása vagy a tartalmak átpörgetése, scrollozása során hasznos. A különbség érezhető egy 60 Hz-es telefonnal összehasonlítva, szóval ez nem valami marketing humbug, hanem tényleg van értelme. (A nagy képfrissítési rátáról itt írtunk hosszabban)
Mozgásmegjelenítés: Hibátlan – szellemképesedés, duplikálódás, akadás nincs.
Kontraszt: Végtelen. Nincs ennél jobb.
Színek: Tökéletesek, ragyogóak, fátyolosságnak nyoma sincs.
Betekintés szög: Hibátlan.
HDR: Támogatott! Sőt, még a legjobbnak számító HDR10+ szabvánnyal is boldogul. Szuper.
Fényerő: 1154 nit a maximális fehér fényerő méréseink szerint, ami azt jelenti, hogy a HDR tartalmakat kifejezetten látványosan jeleníti meg. Még tűző napfény mellett is remekül használható, látható marad a kép.
Minimális fényerő: 1,3 nit. Elég alacsony ahhoz, hogy vaksötétben se legyen zavaró.
Védőüveg: Van, a már említett Gorilla Glass Victus. Jó & hasznos!

Teljesítmény

Hardver: 8 magos Exynos 2100 (5 nm) (1 db. 2.9 GHz Cortex-X1 & 3 db. 2.8 GHz Cortex-A78& 4 db. 2.2 GHz Cortex-A55 mag) processzor, 8 GB RAM, Mali-G78 MP14 grafikus chip. Igen-igen erős konfigurációnak számít manapság.
AnTuTu: A teljesítmény mérésére szolgáló AnTuTu szintetikus tesztprogramon 610 000 pontot értünk el, amivel jelenleg benne van az első 10 telefon között e téren.

Samsung S21 teszt
Mire jó: Ebből fakadóan a Samsung S21 mindenre jó, amire manapság mobilt használnak. Vicc nélkül! Csúcsgrafikás játék, mozgóképvágás, képszerkesztés, 4K HDR filmek futtatása, óriási képek nézegetés sem döccenti meg.
DeX: Támogatott, azaz a működik a számítógépes mód is, így a termék használható PC-ként is.
Oprendszer: Android 11, a saját One felülettel (One UI 3.1) és extra funkciókkal (pl. Bixby mesterséges intelligencia) kiegészítve. Nagyon jól használható!
Adattárolásra szolgáló memória: 256 GB, bőven elég mindenre. Ráadásul UFS 3.0 szabványú a fájlrendszer, emiatt az adatokat gyorsan éri el a rendszer, mint korábban.

Samsung S21 teszt
Melegedés: Nem forrósodik át kellemetlenül még akkor sem, ha teljes gázzal pörög a hardver.
5G: Támogatott a legújabb mobilkommunikációs technológia. Elméletileg lesz olyan változata is, amiből ez kimarad, és az nyilván olcsóbb is lesz.

Hang

Beépített hangszóró: Nem lepett meg, hogy a szokásos mobilos hangminőséget produkálja: Tehát a megszólalás nem az igazi. A mélyeket nem nagyon lehet hallani, a dinamika hiányzik, a hangereje pedig közepes.
Fül-/fejhallgatóval: Sokkal-sokkal jobb a végeredmény, ilyenkor lehet használni zenehallgatásra is, sőt e téren akár a direkt erre a célra tenyésztett mobil médialejátszókkal is felveszi a versenyt!

Energia

Akkumulátor: 4000 mAh, nem cserélhető. Őszinték leszünk, e téren kicsit csalódást okozott. 10-20 százalékkal nagyobb kapacitást minimum elvártunk volna. Ez pedig az üzemidőn is meglátszik, hiszen be kell érni (használattól függően) 8-11 órával. Lehetne ez jobb is.
Gyorstöltés: Támogatott (25W). Jó!
Vezeték nélküli töltés: Támogatott. Remek, nagyon menő.

samsung s21 kamera

Kamera

A mai trendeknek megfelelően sokoldalú képalkotást biztosító, több kamerás rendszerrel látták el a Samsung S21 telefont.

Hátlapi fotó

Főegység: 12 MP, f/1.8, rekeszérték, széles látószög. Világosban és sötétben is eszméletlen jó, színpontos, zajosodásmentes fotók készíthetőek vele.
Ultraszéles látószögű kamera: 12 megapixel, f/2.2 rekeszérték, 120 fokos látószöggel. Ez a Samsung telefonok nagy dzsókere, hiszen ennek segítségével megnő gyújtótávolság, azaz „több minden fér rá” a képre, viszont az enyhén halszemoptikás hatású lesz. Világosban, jó fényviszonyok mellett remekül teljesít, a sötétet annyira már nem szereti, elfordulhat zajosodás, elmosódottság.

samsung s21 fotó
Nagyított: 3x hibrid zoommal megtámogatott, 64 megapixeles, digitális nagyítást lehetővé tevő egység f/2.0 rekeszértékkel. Nagyon sötétben, éjszaka már hajlamos enyhe zajosodást produkálni.
Makró: Nincs.
Mélységkamera: Nincs. Megoldották a többivel a mélységélesség illúziójának megteremtéséhez szükséges adatok begyűjtését.

Hátlapi videó

Felbontás: Rengeteg opció, 8K (24 fps), 4K (30/60 fps), Full HD (30/60/240 fps) 720p (max 960 fps). Nagyon sokoldalúan használható, videózás közben lehet váltogatni a kamerák között is.
Stabilizátor: Van, és kiválóan teszi a dolgát. Hatékonyan küszöböli ki a remegésből, mozgásból fakadó képi hibákat. Akár séta közben is lehet ennek köszönhetően király videókat készíteni.


HDR: Támogatott. Látványos.
Lassítás: Van. Jól működik.
Szuperlassítás: Van, pazar kis anyagokat lehet ezzel összehozni.

Előlapi

Fotó: 10 megapixeles széles látószögű kamera. A minőség rendben van, de azért a nyomába sem ér annak, amit a hátlapi egység produkál.
Videó: 4K/30 fps a maximum, extra opciók nincsenek.

Ár

Samsung S21 – ~300 000 forint. Okés, ez nem kis összeg. Viszont ezért a pénzért cserébe tényleg egy szinte hibátlan, nagyon jól használható mobilt kapunk.

Kinek ajánljuk – Samsung S21

– Kompakt, nagy tudású mobilt keres
– Sokat fotózna, videózna
– Lényeges a lehető legjobb képminőség
– Játékra keres telefont
– Mindenes mobilt akar, ami még 2-3 év múlva is jó lesz

Kinek nem ajánljuk – Samsung S21

– Olcsó mobilt keres.
– Villantós, nagyon figyelemfelkeltő telefonra vágyik.

Még több információ a Samsung S21 telefonról a termék hivatalos honlapján

  • Dizájn
    (4.5)
  • Képminőség
    (4.5)
  • Teljesítmény
    (4.5)
  • Akkumulátor
    (3.5)
  • Kamera
    (4.5)
  • Ár/érték arány
    (4)
4.3
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?