Egy filozófus szerint lehet tudatos a mesterséges intelligencia

David Chalmers ausztrál filozófus szerint minden öntudattal rendelkező dolognak joga van az élethez. 

Az elmúlt hetekben elképesztően nagyot ment az interneten annak a mérnöknek a sztorija, aki azt állította, hogy öntudatra ébredt a Google chatbotja, amelyen több mint egy éve dolgozik. A programon dolgozó Blake Lemoine azt állította, hogy az eredetileg chatbotokhoz kitalált LaMDA érzelmekkel és önálló gondolatokkal rendelkezik, ennek bizonyítására közzétette a programmal folytatott párbeszédét. A keresőóriás ragaszkodik hozzá, hogy a LaMDA nem érző lény, a mérnököt fizetett kényszerszabadságra küldték.


A PC Gamer megkereste a híres David Chalmers technofilozófust, akit elsősorban is arról faggattak, hogy milyen hatással lesz a metaverzum az emberiség jövőjére nézve. A portál megkérdezte a szakembert, hogy lehetségesnek tartja-e, hogy a mesterséges intelligencia valaha öntudatra ébredjen, aki erre azt válaszolta, hogy igen. „Ha szilícium segítségével emberi agyat szimulálsz, akkor olyan tudatos lényt fogsz kapni, mint mi. Szóval számomra ez azt sugallja, hogy ezek a lények jogokat érdemelnek” – mondja. – Ez attól függetlenül igaz, hogy a metaverzumban, vagy azon kívül vannak. A helyzet az, hogy az ötlet, hogy mindennapi életünket a metaverzumba helyezzük, még valóságosabbá teszi ezt a kérdést, mivel számtalan mesterséges intelligencia-rendszer fog együtt élni az emberekkel”.

Bár ez az egész egy sötét sci-fi filmbe illő történetnek tűnik, mind etikai, mind jogi szempontból komoly kérdéseket vet fel, ha a mesterséges intelligenciában öntudat és érzelmek kezdenek el kialakulni. Chalmers szerint amennyiben egy mesterséges intelligencia saját tudattal rendelkezik, az életük valódinak minősül, és meghatározott jogok illetik meg.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?