Így rombolták látványosan porig a budapesti Vituki-tornyot

2023-ban a Csepel-sziget éjszaki részén atlétikai világbajnokságot rendez Budapest, ahol már most elkezdődtek az előkészületi munkálatok: a területen álló 57 méteres Vituki-torony robbantással lett az enyészeté Budapest IX. kerületében.

Bár az első tervek között nem szerepelt, hogy a Vituki Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Tudományos Kutató Központ műemléki védelem alatt álló, 1976-ban épített toronyépületét eltűntessék a föld színéről, későbbi vizsgálatok után úgy döntöttek, hogy a Mühlbacher István (Iparterv) tervezte épület már nincs jó állapotban, így legjobb lesz, ha lerombolják.


A kivitelezők a hierarchikus bontási technológia helyett a kevésbé időigényes robbantás mellett döntöttek, ám az épületegyüttes 1864 négyzetméteres „lepényépületét” hagyományos technológiával bontják majd el. A Vituki-torony épületét tehát robbantással a Rákóczi híd felé, a hosszabbik oldalával párhuzamosan döntötték el. Egyes felvételeken az látszik, hogy a detonáció akkora volt, hogy az épület néhány darabja a Dunáig is elrepült.

Budapest még 2018-ban nyerte el a az atlétikai világbajnokság rendezésének jogát, amelynek keretén belül a stadionok mellett part menti gyalogos sétányok, kerékpáros utak, valamint hajóállomások is készülnek. A stadionépítést azonban a civilek is ellenzik, úgy érzik ugyanis, hogy egy értékes zöldfelületet veszít el a város.

A világbajnokság után nyitott, bárki által igénybe vehető rekreációs területté alakul át a sportközpont – legalábbis az ígéretek szerint.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?