Újabb mérföldkőhöz érkezett a James Webb űrtávcső

Immár tűéles felvételeket képes alkotni a Hubble utódjának szánt James Webb, amelyet tavaly decemberben küldött fel a NASA a világűrbe.  

Jól haladnak a 11 milliárd dollárból készült James Webb űrteleszkóp munkálatai, megtörtént a fő optikai egységek beállítása is, így a szerkezet már jó minőségű fotók megalkotására is képes. Mielőtt azonban az űrtávcső megkezdhetné rendes működését, még a tudományos műszereket is üzembe kell helyezni, mindez pedig várhatóan több hónapot vesz majd igénybe.


Az űrteleszkóp még februárban küldte el az első képet a világűrből, ám mivel a tükörelemek finomhangolása akkor még nem történt meg, a fotó kissé homályosra sikeredett, és egy csillag helyet tizennyolc fénypöttyöt lehetett látni a felvételen (összesen tizennyolc résztükre van a távcsőnek). Azóta számos beállítási munkát eszközöltek távcsőn, a hazaküldött képek is egyre pontosabbak lettek, nemrégiben pedig a Magellán-felhő egy szeletéről készített sikeres fotót az eszköz úgy, hogy már a fő képalkotó rendszerek finomhangolása is megtörtént.

James Webb
Fotó: ESA

A hihetetlenül komplex James Webb űrtávcső január 24-én érte el úti célját, a Földtől mintegy 1.5 millió kilométerre lévő második Lagrange-pontot. Az űrteleszkóp a világegyetem legkorábbi korszakáról gyűjt információkat: a bolygónk légköre által nagyrészt elnyelt, infravörös tartományban fogja vizsgálni a kozmoszt, a Naprendszeren belüli bolygókat és holdakat, valamint a legősibb és a legtávolabbi galaxisokat.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?