Diákok által programozott robotok mérik össze tudásukat

Idén is megrendezi diákoknak szóló robotika versenyét a ProSuli. A jelenleg is nyitott nevezési szakaszban még 3 intézmény számára van szabad hely, a szerencsés pályázók automatikusan LEGO robot készletet kapnak, amivel felkészülhetnek a versenyre.

Február végén harmadik alkalommal rendezi meg robotika versenyét a ProSuli, a Yettel digitális oktatási programja. Az eseményen két fős csapatok mérik össze tudásukat két korcsoportban: általános és középiskolás korosztályban. A versenyen 30 csapat indulhat, közülük összesen tizenkettőt a ProSuli támogat robot készlettel. Az eseményen idén először bármely magyarországi iskola – aki jelenleg még nem tagja a ProSuli programnak – nevezhet csapatot, a sikeres pályázók közül pedig hárman egy-egy saját LEGO robotkészletet kapnak, amivel már erre a versenyre is készülhetnek. A három szabad hely kiosztásáról a szervező ProSuli nyilvános sorsolás útján dönt majd. A verseny a törökbálinti Yettel Házban, két korcsoportban zajlik, mindkét korcsoport győztes csapatának jutalma, hogy részt vehet novemberben a 28 ország részvételével, Tallinban zajló Robotex International nemzetközi robotika versenyen, amelyre a részvételt a Yettel biztosítja.


A tavalyi versenyen úgynevezett “robot sumo” kategóriában mérkőztek meg egymással a diákok, amely során a robotoknak egy 1 méter átmérőjű porondon kellett megküzdeni és a körön kívül juttatni ellenfelüket.

prosuli robotok
Fotó: Yettel

Idén vonalkövetéses megmérettetés lesz a feladat, vagyis a diákok által programozott és irányított robotoknak egy meghatározott, változatos kanyarokkal ellátott vonalpályán kell minél gyorsabban és pontosabban végig haladni. A feladat megoldásához a robotok szenzorokat vesznek igénybe, amelyeket mozgásuk irányításához használnak.

Aki 2024. január 19-én éjfélig jelentkezik , az részt vesz a robotkészletek sorsolásán. A nyilvános sorsolást január 22-én tartják a szervezők, ekkor derül ki, hogy kik azok a szerencsések, akik saját LEGO robotkészletet kapnak a felkészülésre, az eseményen való részvételre és további oktatási célokra. A csapatok ezt követően egy bő egy hónapos felkészülési időszakban vesznek részt, amelyet az eszközök biztosítása mellett felkészítő anyagokkal is segít a ProSuli szakmai csapata. Akik a sorsoláson nem nyernek, egy következő körben jelentkezhetnek majd a versenyen való részvételre.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?