2019 elején több cég is bemutatta új, nagy tudású telefonjait, köztük a Samsung is, amely cég az S10 sorozatot tette le az asztalra. A család legkisebb, és talán legbarátságosabb, legkönnyebben használható tagja a Samsung S10E, amely teljesítménye és kijelzője is egész jó. De vajon fotózásra mennyire alkalmas ez az eszköz? Bejöhet az Insta huszároknak, a Facebook szamurájoknak, bloggereknek, influencereknek? Ennek jártunk utána. Azaz konkrétan lőttünk egy rakat képet, világosban, sötétben, különféle módokban, és most ezeken keresztül mutatjuk be, hogy mire képes a kamera. A szelfikamerát most hanyagoltuk, a hátlapi részleg jobb minőségű képeket készít, így inkább arra fókuszáltunk. A hagyományos galéria helyett csak egymás alá pakolásztuk a képeket, hogy legyen hely okoskodni, ahol ennek szükségét éreztük!

A rendszer egy 12 megapixeles ( f/1.5-2.4 rekeszértékkel, attól függően módosít az automatika, hogy milyenek a fényviszonyok, de manuálisan is állítható) elsődleges kamerából és egy 16 megapixeles (f/2.2) ultraszéles látószögű kamerából áll. Ez utóbbi “több” tartalmat képes befogni, viszont cserébe a széleken kicsit torzulnak a képek. A képaláírásokban jelezni fogjuk, hogy mikor használtuk ezt!

Jó fényviszonyok mellett gyakorlatilag képeslapra illő képek készíthetőek vele. A színek, az átmenetek is hibátlanok, még a felső szint apró figuráit is szépen adja vissza, épp úgy, mint a tetőszerkezet finom részleteit.

Itt a gomba kalapján látható alig látható vonalakat érdemes különösen megnézni. Nagyon élesek, tiszták, és a színek rendben vannak, pedig nem ideálisak a feltételek, hiszen a nap pont visszatükröződik.

Itt sem nevezhetnénk ideálisnak a fényviszonyokat, de az elektronika egészen jól megbirkózik a kihívásokkal, és a végeredmény kifejezetten szép, hangulatos.

A készülék több előre beállított képmóddal rendelkezik. Ez itt a direkt az ételekhez konfigurált opció.  

Reggel, automata módban, a főkamera használatával.

Ugyanakkor, pont ugyanonnan, csak már az ultraszéles látógszögű kamerával.

Visszamentünk éjszaka!  Full automata módban ilyen képet készített.Némi zajosodás, már azért észlelhető, és látható valami furcsa anomália az Angyal oszlopa körül is, ha jobban rákoncentrál az ember.

Ugyanez a nagy látószögű kamera használatával.

A következő néhány képen a Bokeh (portré) módot fogjuk bemutatni. Ez a kiindulási pont, itt még nincs bekapcsolva ez a funkció.

Itt már viszont láthatóan aktív: A fő téma éles, a környezete pedig sugaras effekttel van elmosva.

Így is effektezhető a háttér közvetlenül a telefonon. Ugyanezt meg lehet csinálni egyébként ingyenes szoftverekkel is, csak az macerásabb, időigényesebb valamelyest. Az effektek erőssége egyébként szabályozható (a fenti képnél is).

Tud ilyet is, azaz hogy fekete-fehérré varázsolja a szoftver a hátteret. De az is látszik, hogy itt bizony belebakizott, hiszen az oldalsó virág is sárga lett.

Itt ugyanaz a baj! A félig fekete-fehér kar nagyon misztikus, de azért meglehetősen idétlenül fest. Szóval ezen a funkción még van mit javítani!

Ez egy szimpla nappali kép az ultaszéles látószögű kamerával. A színek szépek, beégés nincs, pazar!

Nagyon szépen képes visszaadni az apró részleteket! Felhívnám a figyelmet a virág kis szőrszálaira. Nagyon korrekt a végeredmény!

Egészen jól tolerálja, ha belesüt a nap a kamerába. nem ég ki a fél kép, a színek is láthatóak maradnak, a végeredmény pedig kifejezetten hangulatos.

Megint egy kajafotó, de ezúttal nagyon közelről, kevés mesterséges fénynél. Nincs elmosódás, nincs zajosodás. Teljesen jó.

Bokeh effekt full mesterséges fénynél! Abszolút vállalható a végeredmény. A természetesek, zajosodás nincs.

Itt azt mutatjuk be, hogy miért is jó a nagy látószögű mód. A városnézésnél gyakran előfordulhat, hogy egyszerűen nem tudunk eléggé távol menni a kinézett objektumtól. Ez is egy ilyen eset: Normál módban csak ilyen kép készíthető.

Viszont az ultraszéles látószögű kamerával már belefér a teljes épület, pedig ugyanonnan fényképeztünk.

Sötétben utcai lámpák fényénél ilyen képek lőhetőek vele. Látszik minden részlet, a színek sem tűntek el, és a zajosodás alig észlelhető.

De ha akarjuk, manuális módban beállíthatjuk, hogy mindössze ennyi látszódjon. Ez ugyanaz az utca mint az előbb, csak úgy módosítottuk a paramétereket (záridő, rekesz, ISO), hogy csak ennyi látszódjon, azaz a lámpa elé belógó ág. Így kiélhettük művészi hajlamainkat, hiszen mindez az élet múlandóságát jelképezi, azt, hogy a fontos dolgok sokszor a sötétben maradnak, és izé.

Maga a kompozíció nem kifejezetten szép, viszont az egészet csak a tócsában tükröződő színek miatt csináltuk, amelyek viszont teljesen rendben vannak!

Mindent összevetve nagyon elégedettek voltunk az S10E fotós képességeivel, úgyhogy aki szeret fényképezni, annak bátran ajánljuk!