Megmutatjuk, mire való az a sok kamera az okostelefonokon

A sokoldalú képalkotási képességeket kínáló telefonokat egy ideje már több különféle kamerával szerelik fel. Azt tekintjük át, hogy ezek mire szolgálnak pontosan.

Ma egy telefon megítélése szempontjából kulcsszerepet játszanak a képalkotási tulajdonságok. És nem csak pusztán a minőség a fontos, hanem a sokoldalúság is, tehát, hogy a felhasználó választhasson a körülményekhez és igényeihez leginkább passzoló opciók közül. Most már talán hihetetlennek tűnik, de csak 2014-ben jelent meg az első olyan készülék, amelyen extra szenzor is volt a bokeh hatású képek létrehozásához, és az első valódi több kamerás mobil csak 2016-ban látott napvilágot. Az elmúlt durván fél évtizedben azonban e téren elképesztő fejlődésnek lehettünk szemtanúi: Most már teljesen természetes, hogy az olcsóbb készülékek hátlapján is több kamera sorakozik, a prémium kategóriás eszközökön pedig kis túlzással nem ritkán egy egész kameraerdő található.


samsung, galaxy s22 ultra kamera

Azonban sokan vannak, akik nem igazán tudják, hogy mi is a pontos különbség az egyes kamerafajták között, illetve, hogy azok mire jók, mikor és kinél válhatnak be. Pedig ez fontos dolog, hiszen egy készülék használati értékében ez is nagy szerepet játszik. Mostani cikkünkben e témában szeretnénk egy kicsit „rendet vágni”.

Ehhez segítségül hívtuk a Samsung vadonatúj, Galaxy S22 Ultra névre hallgató masináját, amelyen rengeteg különféle típusú kamera megtalálható.

Ezek segítségével mutatjuk be a köztük lévő különbségeket, konkrét példákkal. Tehát például az első négy képet ugyanabból a pozícióból készítettük a különböző kamerák használatával. Fontos megjegyezni, hogy a különféle paraméterekről, értékekről, azok fontosságáról korábban már írtunk egy hosszabb anyagot, így most a rekeszértékről, felbontásól, érzékenységről stb. itt most nem fogunk szót ejteni.

Főkamera

Ez a legtöbbet használt, általános egység, amely egyetlen készülékről sem hiányozhat. A látószöge normál, és sötétben/kevés fénynél is ez produkálja a legjobb minőségű felvételeket.

samsung s22
Főkamerával készült kép

Ultraszéles látószögű kamera

Ez egy trükkösebb darab, hiszen itt, mint a neve is mutatja nagy a látószög, amely elérheti akár a 123-125 fokot is, ami együtt jár a gyújtótávolság csökkenésével.

samsung, galaxy s22 ultra kamera

Ez pedig azt eredményezi, hogy olyan lesz a végeredmény, mintha a valóságosnál távolabbról készítenénk a fotót, tehát egyszerűen „több minden” fér rá a képre. E szolgáltatás nagyon hasznos lehet például városnézésnél vagy kirándulásnál, amikor egyszerűen fizikailag nincs hely arra, hogy távolabbról fotózva beleférjen az összes kívánt téma a képbe.

Samsung s22
Ultraszéles látószögű kamerával készült kép

Telefotó

Ez az úgynevezett zoomkamera, amelynek feladat épp ellentétes, mint az ultraszéles látószögű egységeké ugyanis közelebb hozza a témákat. Fontos, hogy ehhez nem digitális technológiát használ, azaz nem szoftveresen vág ki egy részt a látott képből, hanem úgynevezett optikai zoomot alkalmaz, amelynél a fizikai törvényszerűségeket kihasználva, a speciális kialakítású lencsék révén nagyítja fel a látott képet.

S22 ultra
Telefotó kamerával készített kép

Periszkópos telefotó

E kameráknál a speciális csiszolású lencséket mozgatják is, aminek révén még nagyobb optikai nagyítás teljesítmény érhető el minőségromlás nélkül. Ezt a mosgatást pedig úgy teszik lehetővé, hogy egy prizmával elfordítják a beérkező fény útját, így a lencsék többsége már a telefon hátlapjára merőlegesen helyezkedik el, ezért több tag is elfér itt anélkül, hogy az objektív még jobban kilógna a telefonból.

S22 ultra
Periszkópos telefotó kamerával készített kép

Makró/szupermakró

Az ilyen típusú egységek a rendkívül közeli tartalmak lefényképezésére szolgálnak. A modernebb, nagyobb tudású, kiemelkedő optikával és érzékelővel ellátott telefonoknál sok esetben erre a feladatra a főkamerát használják, így ezeken külön makró kamera nincs is.

S22 ultra
Makró

Mélységkamera

Az úgynevezett bokeh effekthez vagy portréfotózáshoz gyűjt adatokat, amelynél a szoftver a kép bizonyos részeit elhomályosítja, hogy így teremtse meg a mélységélesség illúzióját. Amennyiben van egy telefonon ilyen típusú kamera/érzékelő, akkor az azt jelzi, hogy jó eséllyel a portréfotózás opció is jól fog működni.

Szelfikamera

Az előlapon elhelyezett kamerát nevezik így, amelynek a feladata, hogy a felhasználó magáról készíthessen vele egyszerűen felvételeket.

samsung, galaxy s22 ultra kamera

Vásárlási döntés előtt

Amennyiben valaki egy telefon megvásárlásán töri a fejét, érdemes alaposan számba vennie azt, hogy mire akarja majd használni a készüléket. Ha sokat fotózna, videózna, akkor bizony érdemes odafigyelni értelemszerűen a képalkotási képességekre, és olyan eszközt választani, amelyen a fent említett kamerák, vagy legalább közülük néhány megtalálható.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?