Egydobozos házimozi és online lejátszó – Sonos Ray teszt

A Sonos piacra dobta legújabb soundbarját, amit mi is megkaptunk egy gyors teszt erejéig. A Sonos Ray a márkától szinte szokatlanul olcsón érkezett meg a boltokba, hiszen 110 ezer forint körüli ára még a visszafogottabb árazású márkák soundbarjainál is alacsonyabb. Nézzük, mit kapunk ezért a pénzért!

Mi van a dobozban?

Amikor a Sonos Ray megérkezett a szerkesztőségünkbe és kicsomagoltuk, egy karcsú, fehér (feketében is kapható) készülékkel találtuk szembe magunkat, melynek tetején a szokásos három Sonos érintőgombot találtuk, a hátoldalon pedig – legnagyobb meglepetésünkre – a hálózati csatlakozó és az ethernet aljzat mellett csupán egy optikai csatlakozót. HDMI tehát itt most nincs, ahogy Dolby Atmos se, de erről majd később.


sonos ray

Az alcímet eggyel tovább fejtve, inkább nézzük, tényleg mi is van a hangdobozban: Nos ott összesen négy hangszóró van. Két elliptikus középsugárzó és két nagy teljesítményű magas hangszóró. Ez a rendszer már ránézésre sem alkalmas komolyabb, sokhangdobozos házimozirendszerek kiváltására, de szerencsére a Sonos Ray nem is erre a célra készült.

Csatlakoztatás, szolgáltatások

A Sonos Ray csatlakoztatásakor jön az első érdekes felismerés. Mégpedig a már említett optikai csatlakozó, amivel a szinte már szabvánnyá vált HDMI-t váltotta a Ray esetében. Megvan ennek is az értelme, ugyanis a HDMI csatlakozóval ellátott soundbarok az úgynevezett HDMI Arc (Audio Return Channel), vagy eArc rendszert használják, amit viszont sajnos nem ismer minden tévé.

sonos ray
HDMI nincs.

Ráadásuk amelyik ismeri, az szereti automatikusan ezt használni, ha egy HDMI eszközt érzékel. Az optikai csatlakozót viszont minden modern tévé hátulján megtalálhatjuk és a menüből ki és bekapcsolhatjuk. Ha tehát nem szeretnénk a soundbar hangját használni, akkor a tévé nem fogja azt ránk erőltetni.

Miután tehát csatlakoztattuk és bekapcsoltuk a Ray-t, össze kell párosítanunk az okostelefonunkon feltelepített Somos applikációval – ez pofonegyszerű folyamat. Ezután pedig érdemes végigmenni a térhatású hang beállításának folyamatán.Sonos Trueplay

Ahogy az Arc és a Beam, úgy a Sonos Ray is a vállalat TruePlay technológiáját használja ugyanis a hangkimenet környezetéhez való kalibrálásához. E technológia beállítása úgy zajlik, hogy a soundbar egy sor hangjelzést, pittyenést ad le különböző frekvenciatartományokban, nekünk pedig körbe kell járkálnunk a szobában az okostelefonunkkal és mintha lepkehálót használnánk, lengetve be kell fognunk ezeket a hangokat. Az alkalmazás ezután az okostelefonba épített mikrofonok segítségével elemzi a hangot, és a Ray hangját a szobánkhoz igazítja.

Ezután már készen is vagyunk. Hallgathatjuk a tévé hangját, de természetesen a Sonos appon keresztül bármilyen zenét küldhetünk a soundbarra, otthoni szerverünkről, vagy bármilyen online streaming platformról.

Hangminőség

A Sonos Arc és Beam hangszóróival ellentétben a Ray nem ismeri a Dolby Atmos kodeket, de az az igazság, hogy ez inkább előny, mint hátrány. Egy ekkora soundbar ugyanis egyáltalán nem lehet képes az igazi Atmos hangzásra és csak csalódna bárki, aki ezt várná el tőle egy felirat miatt. Azért némi térhangzást a Sonos Ray is próbál nyújtani, és az árát, valamint méreteit figyelembe véve ezt mi elegendőnek is értékeljük. Sokkal fontosabb azonban az a kiváló hangminőség és magabiztos sztereó tér, amit viszont szépen kiad a készülék.

Sonos
Nagyon kellemes hangminőséget lehet vele elérni, ha jó zenékkel etetjük.

Persze, ha mégis tovább fokoznánk a térhatású hangzást, a Ray-t az app segítségével vezeték nélkül összeköthetjük más Sonos termékekkel; például egy pár Sonos One SL hátsó hangszóróval és egy Sonos Sub hangsugárzóval teljes házimozi rendszert hozhatunk létre.

Ha viszont ezt nem szeretnénk, és csak a tévé hangzásának feljavítása a cél, arra a Ray tökéletesen megfelelő, sőt a Sonos app szolgáltatásainak köszönhetően akár egy sima wifi-hangsugárzóként is működhet például egy hálószobában, vagy konyhában teremtve meg az ideális zenei hangulatot.

Értékelés

A konklúziónk tehát, hogy aki szeretne egy jókorát javítani a tévéje hangzásán, de nem akar komplett házimozirendszerekre beruházni – viszont esetleg nyitva hagyná a későbbi bővítés lehetőségét -, annak nagyon jó választás lehet a Sonos Ray. 110 000 forint körüli ára jól lett belőve, ennyit simán megér ez a kis soundbar.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 • Külső
  (4.5)
 • Tudásszint
  (4)
 • Kezelhetőség
  (5)
 • Ár/érték arány
  (4.5)
4.5

Összegzés

A Sonos Ray egy nagyon jó választás lehet, ha a tévé hangját szeretnénk feljavítani, vagy egy jóminőségű hifi, vezeték nélküli hangszórót keresünk.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.
További tesztek

Ezeket olvastad már?