A lassú pislogás a mosolygás jele a macskáknál

Bár már korábban is sejteni lehetett, hogy a macskák rejtélyes pislogása, hunyorítása jót jelent, egy 2020-ban publikált tanulmány meg is erősítette ezt. 

A macska nem egyszerű lény, és sok esetben a kommunikációja sem olyan egyértelmű, mint ősi „riválisáé”, a kutyáé. Egy 2020-ban publikált tanulmányban a tudósok a macska-ember kommunikációt vizsgálták, amely során bizonyosságot nyertek afelől, hogy a lassú pislogás arra készteti a cicákat, hogy közeledjenek az emberek felé, függetlenül attól, hogy ismerik-e az illetőt vagy sem – írja a Science Alert.


Aki együtt él egy macskával, vagy csak szimplán több időt tölt a közelükben, az bizonyára már megtapasztalhatta az állat félig csukott szemű, hunyorgós arckifejezését. A gazdik jóval hamarabb rájöttek, mint ahogy a tudósok bebizonyították volna, hogy a macskák a lassú pislogást pozitívan értékelik, ugyanis úgy értelmezik ezt a gesztust, mint mi emberek a mosolygást.

A Sussex-i Egyetem pszichológiai tanszékének kutatói két kísérletet hajtottak végre, hogy ezt tudományosan is bebizonyítsák. Az első kísérlet során 21 macska (14 háztartás) viselkedését vizsgálták meg, és arra a megállapításra jutottak, hogy a macskák nagyobb valószínűséggel hunyorogtak a gazdájukra abban az esetben, ha azok előtte rápislogtak.

A második vizsgálatban nem a cicák gazdái, hanem a tudósok pislogtak. Az eredmény ezúttal is pozitív volt: a hunyorgást követően az állatok nagyobb valószínűséggel közeledtek az emberek felé.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?